Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Doların küresel hakimiyetini azaltmaya çalışan Çin yönetimine destek, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’dan geldi. Lula, gelişmekte olan ülkelere çağrı yaparak uluslararası ticarette ABD doları yerine ulusal para birimlerinin kullanılması gerektiğini söyledi.
Sözcü'de yer alan habere göre, ocak ayında göreve gelen ve ilk resmi ziyaretini Çin’e yapan Lula, ticaret yapan BRICS ülkelerini (Brezilya ve Çin, Rusya, Hindistan, Güney Afrika) alternatif para birimi bulmaya çağırdı.
“Para birimlerimizin zayıf olduğuna, diğer ülkelerde bir değeri olmadığına kim karar verdi?”
Eski Brezilya başkanı Dilma Rousseff, bu hafta içi BRICS ülkeleri tarafından kurulan bir uluslararası kalkınma bankası olan Yeni Kalkınma Bankası (NDB) Başkanı olarak göreve başlamıştı. NDB’nin ortakları arasında Mısır, Bangladeş, Uruguay ve Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor.
Brezilya Devlet Başkanı Lula ise bu töreni izlemek için Çin’in Şanghay bölgesine hareket etti. Lula törende BRICS ülkelerinin kendi para birimleriyle ticaret yapması gerektiğini anlatan ateşli bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasında, “Her gece kendi kendime neden tüm ülkelerin ticaretlerini dolara dayandırmak zorunda olduklarını soruyorum” diyen Lula, “Para birimlerimizin zayıf olduğuna, diğer ülkelerde bir değeri olmadığına kim karar verdi?” sorusunu sordu.
Lula ayrıca, “BRICS neden ülkeler arasındaki ticari ilişkileri finanse edecek bir para birimine sahip olamıyor? Çünkü bu fikre alışık değiliz. Herkes tek bir para birimine bağlı” ifadelerini kullandı.
‘Deli gömleğinden kaçınabiliriz’
Lula ile Çin’e giden Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad da gazetecilere verdiği demeçte Brezilya’nın doların kullanımını devre dışı bırakmak için gelişmekte olan ülkelerle yeni ticaret mekanizmaları oluşturmayı hedefleyeceğini söyledi.
Haddad, “Böylece işin içinde yer almayan bir ülkenin para birimiyle ticaret yapılmasının dayattığı deli gömleğinden kaçınabiliriz” diye konuştu.
‘Yuan payının artırılması mantıklı’
Küresel ödeme sistemi SWIFT’den alınan verilere göre, geçtiğimiz yıl Çin para birimi yuanın ticaretteki payı 2 kat artarak yüzde 4,5’e ulaşmıştı. Bu artışta Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan yaptırımların Rusya ile Çin arasındaki ticareti desteklemesinin etkili büyük oldu.
Financial Times’ın aktardığı habere göre, Goldman Sachs ekonomisti Maggie Wei, “Yuanın küresel ticaretteki payının artmasını beklemek için yapısal nedenler var” yorumunda bulundu.
Wei, “Çin’in küresel mal ticaretindeki pazar payı yaklaşık yüzde 15. Yuanın payı ise yüzde 4,5. Bu oran Çin’in küresel ticaretteki payına göre çok küçük. Bu nedenle yuanın ticaret finansmanındaki payının artmaya devam etmesi mantıklı” dedi.
Rusya dolar açığını altın ve yuan ile kapatıyor
Yuan ile yapılan uluslararası ödemeler yüzde 21 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.