Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere 23 Haziran 2016'da Avrupa Birliği'nden %52'ye karşı %48 oranında ayrılmayı kabul ettiğinde, politikacılar ve müzakereciler boşanmanın ayrıntılarını ortaya çıkarmak için uğraşırken, Londra finans merkezi uzun yıllar sürecek değişimin namlusunun ateşlendiğini biliyordu.
Finans sektörü, 31 Aralık 2020'de Brexit'e resmi geçişten birkaç gün önce AB ile İngltere arasında imzalanan ticaret anlaşmasının büyük ölçüde dışında tutuldu. İngiltere Hazine Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu, düzenleyici kurumlar arasında Brexit sonrası işbirliği için bir çerçeve belirleyen bir Mutabakat Anlaşması üzerinde fikir birliğine vardı, ancak hedeflenen anlaşma henüz imzalanmadı.
Financial News’in haberinde Brexit’in İngiltere ve Avrupa’daki finans sektörünü nasıl etkilediği değerlendiriliyor:
Brexit sonrası dönemde İngiltere’deki operasyonlarını ve personel görevlendirmelerini yeniden konumlandıran Finans şirketleri için İrlanda’nın başkenti Dublin en popüler destinasyon noktalarından birisi olmayı sürdürdü. Mali denetim şirketi Ernst & Young’ın (EY) Finansal Hizmetler Brexit Gözlem Birimi’ne göre, 2 Mart 2021 itibarıyla 36 şirket İrlanda'nın başkentine taşınma niyetini açıkladı ve onay aldı. Dublin’i sırasıyla 29 şirketle Lüksemburg ve 23 şirketle Frankfurt izliyor.
EY raporları ayrıca Ekim 2020’deki 7.500 istihdam göçüne karşın Mart ayında 7.600 Brexit kaynaklı istihdam göçü gerçekleştiğini gösteriyor.
İstihdam hareketliliği göçü de tetikliyor. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin Ağustos 2020'de açıkladığı son veriler, AB üyesi olmayan göçmenlerin sayısının Brexit'in ardından AB göçmenleri geride bıraktığını ortaya koydu.
Veriler finans merkezi Londra’dan çok ülke geneline odaklanmasına karşın bu göç eğilimi finans sektörüne de yansıdı. Londra finans merkezinde işe alım konusunda profesyonelleşen bazı şirketler şehrin en büyük bankalarından bazılarındaki Avrupalı bankacıların İngiltere'den ayrıldığını ve Londra'nın AB’li bankacı gruplarının 2016'dan bu yana neredeyse üçte bir oranında daraldığını söyledi. Personel istihdam uzmanları trendin pandemi nedeniyle daha da şiddetlendiğini belirtiyor.
Mayıs 2021'de, EY'nin Finansal Hizmetler Brexit Gözlem Birimi tarafından izlenen 222 firmanın %43'ü, İngiltere'deki operasyonlarının ve personelinin bir kısmını Avrupa'ya taşıdıklarını veya taşımayı planladıklarını açıkladı. Şirketlerin AB'ye taşınma hamleleri de artmaya devam etti.
Brexit’le birlikte finansal varlıklar da İngiltere’den Avrupa’ya taşındı. EY verileri, şirketlerin Mayıs 2021 itibarıyla Brexit nedeniyle 1,3 trilyon sterlinlik varlıkların aktardıklarını veya aktarmayı amaçlandığını gösteriyor.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, İngiltere'nin geçen yılın sonunda AB'den ayrılmasının ardından ülkedeki hisse senedi ticareti de etkilendi. Ocak ayından bu yana Amsterdam ve Londra, Avrupa'nın en büyük hisse senedi alım satım merkezi olma rekabetine tutuştu.
Aralık 2020'de Londra, Amsterdam'ın 2,19 milyar euro, Frankfurt'un 4,9 milyar euro ve Paris'inse 3,93 milyar euroluk ticaret hacmi ile karşılaştırıldığında ortalama 14,3 milyar euroluk özkaynak işlem akışına sahipti. Mayıs 2021'de Londra ve Amsterdam 9,37 milyar euroluk özkaynak işlem akışıyla başa baş hale geldi. Chicago Borsası verilerine göre bu sıralamada 6,06 milyar euroluk özkaynak işlem akışıyla Paris ikinci, 5,51 milyar euroyla Frankfurt üçüncü oldu.
EY’nin İngiltere’nin finansal hizmetler konusundaki cazipliğini araştırdığı anketine yabancı direkt yatırım projeleri alanında Londra’nın hala Avrupa şehirlerine liderlik ettiği görülüyor. Ancak ankete göre Paris bu alanda Londra’ya yetişmeye başlamış durumda. EY'ın İngiltere Finansal Hizmetler Yönetici Ortağı Anna Anthony, Fransız başkentine yönelik projelerdeki artışın, diğer Avrupa şehirlerinin 2019'da gördüğü bir "Brexit sıçramasından" daha fazlası olabileceğini söyledi.
Anthony Londra’nın geleceğine ilişkin, "Liderliği 2020'de bir nebze azalmış olsa da bu büyük olasılıkla pandemi ile ilgili istihdam kesintisine ve Brexit’e yanıt olarak sadece kısa vadeli gerçekleşti. Yatırımcı duyarlılığı İngiltere’nin güçlü bir gelecek aradığını ve Kovid-19 sonrasında finansal hizmetler yatırımlarını çekme konusunda Avrupa’nın geri kalan kısmından daha iyi performans göstereceğini işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.
İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
İngiltere, Türkiye'yi kırmızı listeden çıkaracak mı?
Macron'dan İngiltere'ye Brexit mesajı!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.