Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de, bir yılda ortalama doğal gaz tüketimi 45-50 milyar metreküp dolayında. Türkiye, bu ihtiyacının hemen hemen tamamını ithal ediyor. Boru hatlar ile Rusya, İran ve Azerbaycan’dan üzerinden uzun dönemli sözleşmelerle satın alınan doğal gaz ve ABD, Katar, Cezayir ile Nijerya’dan da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal ediliyor.
Doğal gaz alım satım sözleşmelerinde bulunan maddeye göre gaz fiyatı, petrol ve türevlerinde yaşanan fiyat değişimlerine bağlı olarak üçer aylık dönemlerde yenileniyor. Brent petrol ve türevlerinde yaşanan fiyat hareketleri, gaz ithalat sözleşmesindeki alım fiyatlarını 6-9 aylık gecikme ile etkiliyor.
ZARAR YAZDI
Habertürk'ten Olcay Aydilek haberine göre, BOTAŞ, yıllardır izlediği fiyat tarifesi politikası gereğince öncelikle konutların kullandığı doğal gazı, aldığı yani ithal ettiği fiyatın altından satıyor. Konutların yanı sıra sanayi ve ticarethaneleri de belli dönemlerde sübvanse ediyor. BOTAŞ’ın, finansman ihtiyacı ve yükü bu şekilde artıyor. 2018 yılı Ağustos ayında yaşanan kur krizi ise BOTAŞ’ın mali tablolarına ekstra yük getirmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, 2019 yılı kamu işletmeleri raporuna göre BOTAŞ, 2019'da 5 milyar 613 milyon TL zarar etti. Raporda, BOTAŞ’ın 2019 yılını yüksek finansman giderleri sonucunda 5.6 milyar TL dönem zararı ile kapattığı belirtildi.
2017'de 3.3 milyar TL net kâr açıklayan BOTAŞ, 2018'de de 2.5 milyar TL zarar etmişti.
2020 YILI NASIL GEÇTİ?
BOTAŞ’ı ve doğal gaz sektörünü yakından takip eden kaynaklar, 2020 yılında korona virüs salgınıyla birlikte petrol fiyatlarının ve buna bağlı olarak doğal gaz ithalat maliyetlerinin gerilediğine işaret etti.
Kaynaklar, bunun BOTAŞ’a finansman yönünden kısmi de olsa nefes aldırdığını kaydetti. Buna karşın BOTAŞ’ın 2020 yılında da bir miktar zararının söz konusu olabileceği görüşü öne sürüldü.
SERMAYE ARTIŞI
BOTAŞ, 2021 yılını yüzde 1’lik sürpriz zamla açtı. 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere gaz satış fiyatı yüzde 1 arttı. BOTAŞ, zam kararından önce de sermayesiyle ilgili kritik bir adım attı.
Şirket, 5 milyar 625 milyon lira olan sermayesini, 14 milyar 357 milyon liraya yükseltti. Bu adım, 29 Aralık tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer aldı.
Sektör kaynakları, bu adımı şöyle yorumladı: “BOTAŞ’ın bu adımı zarara dayalı sermaye kaybı nedeniyle attığı söylenebilir. Özeller dahil benzer durumdaki diğer şirketlerin de bu yönde girişimleri olacaktır.”
Spot piyasada doğal gaz fiyatları
Doğalgaz fiyatları yeni yıla zamlı giriyor
2020 yılında ihracat tarihi rekora ulaştı
Farkında olmadan şirketiniz teknik iflasa girmiş olabilir
Enflasyonda döviz ve küresel fiyatların etkisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.