Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yunanistan'daki genel seçimler, ABD Merkez Bankası (FED) kararları ve sonrasındaki AB liderler zirvesinde alınan kararlar dünya borsalarında ve Türkiye'de bankacılık sektörü başta olmak üzere bir ralli yaşanmasına neden oldu. Geçen hafta Moody's'in Türkiye'nin notunu bir kademe artırım kararı sonrası yükselen piyasalarımız Suriye'nin bir Türk savaş uçağını düşürmesiyle acaba sorularıyla yerini endişeli bekleyişe bırakmıştı. Pazartesi günü piyasalarda açılışta endişe hakimdi ancak eski yıllara nazaran çok daha sakin bir açılışla dış piyasalardaki kayıpların etkisiyle yaşanan düşüşün ardından piyasalarımız çok çabuk toparlanarak 60 bin puanın üstünde kalmayı başardı. Belki Borsa'nın geneli endeksin performansına ayak uyduramadı ama endeks bankacılık sektörü öncülüğünde haftanın diğer günleri sürekli yükselerek 62 bin puanı aşmayı başardı.
Bu yıl içinde nisan ayı başlarında endeks 63 bin 600 puana kadar yükseldikten sonra oldukça sert bir düşüş yaşayarak 54 bin puanın altına gerilemişti. Haziran ayındaki bu yükseliş nisan ayında yaşanan yükselişten biraz daha farklı. Borsa'nın yerli yatırımcıların hakim olduğu şirketlerin performansına baktığımızda halen nisan ayı başında oluşan fiyatlara göre yüzde 20-30 civarı eksi konumda. Bu nedenle son yükseliş rallisine katılımın oldukça düşük olduğu ve genele yayılmadığı söylenebilir.
Cuma günü AB liderler zirvesinden bankalara doğrudan sermaye aktarılacağı ve tek elden denetim yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı şeklinde açıklamalar yapıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise ortak tahvile halen karşı olduğu yönündeki tavrını sürdürerek AB içinde tek başına bir blok oluşturmaya çalışsa da genel olarak anlaşmanın olduğu konusunda ortak açıklamalar yapılması piyasalarda sert yükselişlerin yaşanmasına neden oldu. Vadeli piyasaların etkinliği bu tip yükselişleri körüklüyor. Önümüzdeki hafta başı yine yükseliş eğilimli olması beklenen piyasalarda kâr satışları ve düzeltme hareketi güçlü ihtimal de olsa AB Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve ABD istihdam verileri beklentileriyle yeni yıl içi zirvelerde beklenebilir.
Borsamızın yabancı alımları etkisiyle bankacılık sektörü hisselerinin etkinliğiyle 63 bin 500 puana kadar önemli bir direnç noktası bulunmuyor. Bununla birlikte genel bir alım dalgası olmadığı ve sınırlı sayıda yabancı alımlarıyla banka hisselerinin son bir ayda yüzde 25 arttığı göz önünde bulundurulursa kâr satışı ve düzeltme riskinin önemli oranda arttığı da söylenebilir.
Hafta içinde Maliye bakanımızın kredi notumuzun artırılacağına yönelik açıklamaları sonrası Fitch raporunda cari açık konusuna vurgu yapılarak not artışı konusunda soru işaretleri doğdu. Ancak yine de yabancıların Türk piyasalarına yönelik ilgisi özellikle petrol fiyatlarının 90 dolar seviyelerine kadar gerilemesiyle iyice arttı. Ancak her iyi gelişmenin negatif bir yönü de unutulmamalı. AB krizinde atılan adımlar Euro'yu destekleyip, petrol fiyatlarını hızla yukarı çekmesi önümüzdeki sürecin hâlâ engebeli olduğunun bir işareti gibiydi. Açıkçası artan sıcak çatışma risklerinin yanı sıra petrol fiyatlarının yeniden 100 doların üstüne tırmanması bir süre sonra risk iştahını sınırlayarak yükselişi örseleyebilir.
AB kararları petrolün yönünü değiştirdi
28-29 Haziran'da gerçekleştirilen AB liderleri zirvesinden zor durumdaki bankalara doğrudan sermaye aktarılması konusunda ve bankaların tek elden denetimi konusunda mutabık kalınarak mali birlik anlaşmasında görüş birliğine varıldığı haberleri emtia fiyatlarını yukarı döndürdü. Petrol fiyatları bir gün içinde yüzde 6 gibi oldukça yüksek bir oranda artış gösterirken altın fiyatları yüzde 3, Euro/dolar paritesi ise yüzde 1,84 oranında yükseldi. Haziran ayı içinde Yunanistan'daki seçim sonuçları, FED twist operasyonunun yanı sıra AB mali birlik anlaşması piyasalarda olumlu etkide bulundu. Büyüme ve kemer sıkmanın bir arada yürütülerek Euro Bölgesi'nde istikrarı sağlamaya dönük atılan adımlar önce borsaları daha sonra emtia piyasalarına doğru alımları hızlandırdı. Bu hareketlenme pariteyi 1.245 seviyelerinden 1.2650 seviyelerine doğru zıplatınca petrol fiyatları 90 doların altını gördüğü haftada yine 100 dolara göz kırparak haftayı 97,55 dolardan kapattı. Altın fiyatları 1550-1560 dolardan 1600 dolar sınırına doğru tırmanarak bu yükselişe katıldı. Önümüzdeki hafta başı eğer yeni bir spekülasyon olmazsa fiyatlardaki artışlar azalarak da olsa artmaya devam edecektir. Sonrasında kâr satışları ve özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın muhtemel faiz indirim kararı ve hafta sonuna doğru açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verileri parite ve emtiaların yönünü belirleyecektir.
SELİM IŞIKLAR - ZAMAN
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.