Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'de 8 Kasım'da yapılacak olan seçimlerin sonuçlarına ilişkin endişeler ve Fed'in (ABD Merkez Bankası) aralıkta faiz artıracağına ilişkin güçlenen beklentiler, küresel piyasalarda tansiyonu artırdı. Güvenilir liman arayışlarının etkisiyle tüm dünyada dolara talep artarken, borsalarda düşüş yaşandı. Dolar, yurtiçinde de risk algısının yükselmesiyle 3.17 TL'yi, euro ise 3.51 TL'yi geçerek tarihi zirvesini yeniledi. Borsa İstanbul'da endeks yüzde 3.15 düştü. Dünya borsalarının tamamında satış baskısı gözlenirken, Avrupa'da kayıplar yüzde 2'ye kadar çıktı. ABD borsalarında ise 9 gündür aralıksız gerileyen S&P 500 Endeksi 2008 krizinden bu yanaki en uzun düşüş serisini yaşıyor. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi de dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Korku Endeksi olarak tanımlanan ve piyasalardaki genel havayı gösteren VIX ise perşembe günü yüzde 14 yükseldi.
GÜVENİLİR LİMAN: DOLAR
ABD'de salı günü gerçekleşecek olan başkanlık seçimleri öncesinde demokrat aday Hillary Clinton ile cumhuriyetçi aday Donald Trump arasındaki farkın azalmasının küresel piyasalarda endişeleri güçlendirdiğine işaret eden uzmanlar, yatırımcıların güvenilir liman arayışlarına yöneldiğini vurguladı. Uluslararası piyasalarda tahvillerde satış gözlenirken, dolar ve altına geçiş hızlandı. ABD Merkez Bankası'nın 14 Aralık'taki toplantısının fiyatlandığına vurgu yapan analistler, faiz artırım beklentisinin yüzde 78'e çıktığına dikkat çekti.
BORSADA ÇIKIŞ YOK
Borsada dünkü sert düşüşe rağmen, işlem hacminin düşük olması, son iki haftada 470 milyon dolarlık alım yapan yabancıların pozisyonlarını koruduğu şeklinde yorumlanıyor. Yabancıların alıma devam ettiğine dikkat çeken Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Borsanın ekimde belli bir seviyenin altına düşmemiş olması da bunun kanıtı" dedi.
MÜDAHALEYE GEREK YOK
Dolardaki gelişmeleri iç piyasa dinamikleriyle ilişkilendirmemek gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, mevcut kur düzeyinin bir risk faktörü olmadığını söyledi. Canikli, aşırı oynaklık kabul edip müdahale gerektiren bir durum görmediklerinin de altını çizdi. İstanbul'da düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi'ndeki panelde konuşan Canikli, ayrıca Faiz indirim kararları nedeniyle bankaları tebrik ettiğini belirterek, "Faizdeki düşüş trendi devam etmek zorunda. Hiçbir şekilde piyasaya müdahale edecek bir durumun söz konusu olmayacağının altını çiziyorum" dedi. Son yıllarda gelişen piyasalara yönelik yatırımcılar nezdinde ciddi kuşkular ortaya çıktığını belirten Canikli, "Bu sermaye kendisine yeni güvenli liman arıyor. İşte, Türkiye ekonomisi ve İstanbul Finans Merkezi, güvenli liman olarak buna adaydır. Yeterli derinliğe ve güvenirliğe sahiptir, biz buna adayız" diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.