Sermaye Piyasalarının iki ünlü ve usta aktörü bir kitapta buluştu. Bu dünyanın içinde olanların, yanından geçenlerin ve dahi kulak kabartanların bile eline heyecanla alacağı bu eser, okurun beynini zonklatacak kalitede: Borsa yoksa uygarlık yoktur…
SPYD Başkanı Arif Ünver ile Mali Analiz’in önemli ismi Dursun Ali Yaz’ın imzasını taşıyan “Borsadan Uygarlığa” piyasa olmadan, borsa mekanizması olmadan bir topluluk, toplum, medeniyet ve en sonunda uygarlık kurmanın mümkün olmadığını gözler önüne seriyor. Eser, tahılın evcilleştirildiği ilk günden kurulan borsanın, insanlığa hizmet eden kentlerin oluşumundaki gücünü anlatırken, Sermaye Piyasalarının, insanlığın uygarlık yolculuğuna sunduğu katkılara dikkat çekiyor.
BİRİNCİ BÖLÜM ARİF ÜNVER
“Borsadan Uygarlığa”nın ilk bölümünde Arif Ünver’in 34 tane yazısı yer alıyor. Ünver bu makalelerinde; amaca hizmet eden Borsa kurumunun, gelir dağılımından insanların günlük hayatına uzanan bir yelpazede olumlu etki yapacağını kanıtlarıyla ortaya koyuyor.
Finans Merkezi olmak isteyen İstanbul’un bu hedefe ulaşması için stratejik önemde hatırlatmalar yapıyor. Borsa ve foreks piyasalarında işlem yapan tasarruf sahiplerinden yatırım şirketlerine, düzenleyici ve denetleyici kurumlardan siyasi iradeye katkı sunmak adına gün ışığına çıkmamış öneriler sıralıyor. Kavramsal ve etik açıdan, doğru zannedilen pek çok yanlışı gözler önüne seriyor. Piyasalarımızı bu işin kâbesi olan ABD ile karşılaştırarak katetmemiz gereken mesafeyi söylüyor.
Yine ihtisas mahkemelerinden yatırımcı kulüplerine, kurumsal yatırımcılardan imtiyazlı paylara, temettünün öneminden yatırımcı profillerine kadar hiçbir yerde dile getirilmemiş konuları cesur bir dille, çarpıcı analizler ve somut örneklerle ortaya koyuyor.
İKİNCİ BÖLÜM DURSUN ALİ YAZ
İkinci bölümde ise, Dursun Ali Yaz tarafından kaleme alınan 23 adet yazıda; Sermaye Piyasası kurumlarının reel ekonomiyle olan sorunları ve çözüm yolları gösteriliyor. Borsa ve ekonomilerin bel kemiği olan şirketlerimizin kurumsal yönetim sistematiği küresel ilkeler ışığında mercek altına alınıyor. Hisse senetlerinden mali tabloların analiz tekniklerine, uluslararası regülasyonlardan reel sektörü dönüştüren küresel paradigma değişikliğine vurgu yapılarak, borsa ve şirketlerimiz üzerindeki olası etkileri inceleme konusu yapılıyor.
Yepyeni mali analiz tekniklerinden gelir tablosu makyajına, halka arzların perde arkasından, sürdürülebilirlik ve entegre raporlama ilkelerine uzanan evrensel karakterdeki incelemeleriyle ekonomiye, toplumsal hayata ve mali raporların geleceğine ilişkin öngörüler sıralanıyor.
FARKLI ÜSLUP, KIVRAK ZEKA
Her iki yazar, medeniyetlerin beşiği olan bu toprakların sermaye piyasası sorunlarını, uluslararası gelişmeler ve ülkemiz gerçekleriyle harmanlayarak farklı üslup ve kıvrak zekâyla kurguladıkları çarpıcı makaleleri artan bir dikkatle okuyucuya sunuyor. Geçtiğimiz hafta sonu Bahçeşehir Ünversitesi’ndeki etkinlikte tanıtımı yapılan ve sermaye piyasalarının genç beyinleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan “Borsadan Uygarlığa” bir başucu kitabı tadında…