Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2500 puanın üzerinde tutunamayan endekste dalga marjı giderek açılıyor. Piyasalar bayram öncesindeki son işlem haftasına dalgalı bir seyirle giriyor. Dünya borsalarında da tablo hemen hemen aynı. Fed’in agresif tavrını sürdüreceği yönündeki beyanlar sonrası ABD borsalarına satış gelirken bu görünüm Avrupa ve diğer borsalara da yansıdı. ABD’de Dow Jones Endeksi 1962, S&P500 Endeksi 1970 yılından bu yana en kötü ilk yarı performansını gerçekleştirdi. Hatırlanırsa birkaç hafta önce S&P500 Endeksi için düşüş ve karamsarlığı tanımlayan ayı piyasasına geçildiği bildirilmişti.
ENFLASYON AÇIKLANIYOR
Yarın açıklanacak haziran enflasyon verilerinde TÜFE için beklenti aylık %4-5, yıllıkta %78-79 civarında. İTO verilerine göre İstanbul’da haziranda aylık %4.03, yıllıkta %94 ile son 24 yılın en yüksek seviyelerine ulaşıldı.
AA’nın anketine göre, ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 4,44 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 3 ve en yüksek yüzde 5,73 aralığında yer aldı.
Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 4,44) göre bir önceki ay yüzde 73,5 olan yıllık enflasyonun yüzde 77,75'e yükseleceği hesaplanıyor.
BİLANÇO BEKLENTİLERİ ÖNE ÇIKABİLİR
Yılın ilk yarısı tamamlandı. Bayram tatili sonrası bilançolar şekillenmeye başlarken bilanço beklentileri piyasalarda fiyatlanmaya başlanabilir. Hürriyet’teki köşesinde, “Bu açıdan tatil sonrası hisse bazlı hareketlilik yoğunluk kazanacak” diye yazan Zeynel Balcı’nın öngörüleri şöyle: “Yüksek enflasyon karşısında yatırımcı enflasyonu yenecek getiri arayışında. Döviz, faiz, gayrimenkul, altın, hisse senetleri akla ilk gelen alternatifler. Bunların arasında yüksek getiri sağlayanlar içinde hisse senetleri de var. Yılın ilk yarısı için enflasyonu yüzde 40 gibi kabul edersek ki pazartesi netleşecek, ilk beş aylık enflasyon yüzde 35.64 seviyesinde. Birçok hissenin getiri olarak enflasyonu yendiği görülüyor.
BIST100 hisselerinin fiyat kazanç oranı ortalaması 6.5 civarında. Bu verilerin düşük ve ucuz olması borsaya ilginin artması için tek başına yeterli olmuyor. Bu görünümün fiyatlanması için talep artışı ve diğer piyasa şartlarının da tamamlanması gerekiyor. Eski borsacıların ‘ucuz etin yahnisi yavan olur’ sözüne bu noktada atıfta bulunmak yerinde olacak. İlgi artıp azalmakla birlikte yüksek enflasyon olduğu sürece hisse senetleri alternatif olarak geçerliliğini koruyacak. Borsaya ilgi ve talebin artması için tasarruf düzeyinin yüksek olması gerekli. Tasarruf gelirin türevidir. Ekonomideki büyüme, kazanç ve gelir artışları gibi parametrelerin tasarruflar üzerinde etkili olduğu kabul gören bir durum. Türkiye mali piyasalarına yabancı ilgisinin azaldığını her perşembe TCMB tarafından açıklanan verilerden görebiliyoruz. Borsa İstanbul’da düşmeye devam eden yabancı payı cuma günü yüzde 33.63 seviyesindeydi.”
KISA VADELİ ENDEKS TAHMİNİ
Balcı’nın önümüzdeki hafta için teknik analizi ise şu şekilde:
“Borsada sert düşüş sonrası tepki alımları görüldü. Ancak tepki yükselişi henüz güç kazanmış değil. İlk destekler 2.400-2.370 seviyelerinde. Bu seviyelerin altında sonraki destekler 2.350-2.300 ve 2.250 seviyelerinde. İlk dirençler ise 2.480-2.520 seviyelerinde. Tepki alımlarının güç kazanması için daha önemli görülen 2.520 direncinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 2.570-2.585 seviyelerinde. Endekste görülen tepki yükselişinin direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.”
BİST 100 Endeksi’nde haftalık olarak 21 Şubat 2022 haftasında başlayan yükseliş trendinin düşüş eğilimine döndüğü yönünde tahminde bulunan Ufuk Korcan Dünya’daki yazısında şu tahminleri sıralıyor: “Şu an için 2.340–2.254 puan seviyesine denk gelen destek bandının üzerinde kalma çabası var. Endeksin bunda başarılı olması şart. Bu gerçekleşmezse 2.260- 2.279 destek bandına kadar gerileme riski artacak. Bunlar gerçekleşmiş olsa bile endeksin hala 4 Ekim 2021 haftasında başlattığı yükseliş trendi üzerinde olduğu unutulmamalı. Bu trendin bu hafta için destek noktası 2.260 puan seviyesine denk geliyor. Önümüzdeki hafta için bu noktanın üzerinde kalındığı sürece ana trend hala yukarı yönlü. Olası yukarı hareketlerde ise 2.500–2.520 puan bandı önemli direnç noktası konumunda.”
New York borsası yükselişle kapandı
Avrupa borsaları karışık seyirle kapandı
ABD borsaları karışık seyirle açıldı
İkinci yarıda borsa rallisini tetikleyecek 5 unsur
Borsanın kazadırdığı yok dolara ve enflasyona karşı kaybettiriyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.