Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Borsa İstanbul’da sanayi hisseleri güçlü seyirleriyle mali sektör hisselerini geride bıraktı. Lokomotif sektörlerdeki yükseliş, borsadaki performansa yansıdı. Yılbaşından bu yana BIST Sanayi Endeksi yüzde 42 değer kazanırken BIST Mali Endeksi’nin getirisi yüzde 23’de kaldı. 10 yılda hisse senetlerinin endeksteki ağırlıklarına baktığımızda mali sektörün ağırlığının azalarak sanayinin yükseliş eğilimine geçtiğini görüyoruz. Bu elbette borsadaki fiyat hareketlerinin seyrini de etkiliyor.
Daha önce banka hisseleri gerilemeye başladığında çok sert düşen endeks, şimdi bankalarda satışlar yaşansa dahi sanayi hisseleriyle tutunuyor. Garanti bankası, Akbank, İş Bankası C hisselerinin endeks üzerindeki ağırlığı 2007-2017 döneminde yüzde 25’in üzerinde azaldı. Sanayinin öncü şirketlerinin ağırlığı ise arttı.
Yüzde 50 kazandırdı
BIST Sanayi Endeksinde ağırlığı en yüksek 10 şirket yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 50 getiri sağladı. Bu hisselerin başında Tüpraş geliyor. Tek başına Sanayi Endeksindeki fiyat hareketinin yüzde 19’unu gerçekleştiren Tüpraş, yılbaşından bu yana yüzde 87 prim yaptı. Sanayi Endeksinde yüzde 17’lik ağırlığı ile öne çıkan Ereğli Demir Çelik ise yılbaşından bu yana yüzde 69 kazandırdı. Ereğli ve Tüpraş, Sanayi Endeksindeki hareketin yüzde 36’sını gerçekleştiriyor. Kardemir D’nin endeksteki ağırlığı ise yüzde 2.14. Hisse yılbaşından bu yana yüzde 118.91 kazandırdı.
Direnç bölgeleri
Dolar kuru ve ABD faizleri yükselirken gelişmekte olan ülkelerin kurlarında ve tahvillerindeki satış baskısı sürüyor. Fakat Dow Jones Endeksi yeni zirveler yapıyor. ABD borsaları yükselirken bunun etkilerini gelişmekte olan ülkelerin borsalarında da görebiliriz. Türkiye için önemli göstergelerden biri olarak CDS’ler takip edilmeli. Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranı 25 Eylül’de 192 seviyesine yükseldikten sonra yeniden 175’e geriledi. Kredi risk primindeki gerileme borsada alıcıların güçlenmesini sağlayacaktır. Öte yandan borsada kısa vadeli teknik göstergeler aşırı satım bölgesinden toparlanma eğiliminde. Bu da bir tepki hareketinin güçlenmesini sağlayabilir. Borsada ilk direnç 105 bin seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde 106.000 ve 107.000 dirençlerine doğru hareketlenme yaşanabilir. Ancak bu seviyelerin üzerine çıkılması için daha güçlü bir katılımın olması gerekiyor.
Yabancı çıkışında sorun yok
Borsada 10 ay içerisinde yabancılar ilk kez eylülde 320 milyon dolarlık satış yaptı. Aralık 2016’dan beri sürekli alımda olan yabancılar martta 40 milyon dolar satmıştı. 2017’de yabancıların 1 milyar 799 milyon dolarlık net alımı var. 320 milyon dolarlık çıkışın 17 milyar 401 milyon dolarlık hacimle gerçekleştiği gözleniyor. Bu hacim son 20 yıldaki en yüksek rakamlardan biri. Ancak bunun nedeni işlemlerde otomasyona geçilmesi. Halen borsada yabancı payı yüzde 65.25 seviyesinde olduğundan endişeye gerek yok.
DOLAR FED’E ODAKLANDI
Dolar kurunda tepki çıkışı sürüyor. Yurtdışı verilerinin desteklediği yükseliş doların 3.38’den 3.61’lere gelmesini sağlasa da hareket hâlâ tepki yükselişi kapsamında. ABD verileri sonrası yükseliş ivme kazandı. ABD Tarım Dışı İstihdam verisinde 80 bin kişilik artış beklenirken 33 bin kişinin işten çıkarıldığı görülüyor. İstidamın düşmesine rağmen ABD saatlik ücretler verisinin beklentiden çok daha güçlü gelmesi, aralık ayı için FED faiz artışı olasılığını yüzde 80’e çıkarınca dolar yeniden hareketlendi.
Dolar kuru 3.94-3.38 aralığındaki düşüşün % 50’lik kısmını geri aldı. Dolar kuru 3.6370 seviyesine yükselip haftayı 3.61’den tamamladı. Piyasalar için asıl negatif olan ise önümüzdeki yıl mart ayında FED’in faizleri yüzde 1.50-1.75 aralığına yükseltme olasılığının yüzde 33’lere çıkması. Bu oran eylül ayında yüzde 5 seviyesindeydi. Öte yandan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.38 seviyesine tırmandığı görülüyor.
Yerli yatırımcı dolar sattı
Dolar kurunda yurtiçi yerleşik yatırımcılar kurdaki yükselişle birlikte satışa geçti. 15 Eylül haftasında yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 167 milyar 808 milyon dolar iken, 29 Eylül’de 165 milyar 503 milyon dolara geriledi. 3.94-3.38 aralığından dolar alanların ortalama maliyeti 3.65 seviyelerinde bulunuyor. Teknik olarak da direnç 3.64’te. Bu seviye ciddi bir direnç noktası. 3.64 seviyesinin üzerinde takip edilecek rakam 3.70 olacak. Ancak dolar kurunun 3.64’teki güçlü direncinde karşılaşacağı olası satışlar desteklere geri çekilmeyi beraberinde getirecektir. Kurda güçlü destekler ise 3.62-3.58-3.52 seviyelerinde bulunuyor.
Zeynep Aktaş / Milliyet
SON BİR YILDAN BERİ SÜREKLİ ÇIKIŞ GÖSTEREN BORSAYA BİRAZ KÜÇÜK YATIRIMCI ÇEKTİLER AMA YETERLİ SAYIDA GİREN OLSAYDI İYİ VURUŞ YAPARLARDI BU SEBEPLE FAZLA SATIŞ GELMİYOR TAHMİNİM YUKARI ÇEKECEKLER.
mali sektör hep milletin kanını faiz ile emmekte kan kalmadı artık kimsede kendileri bitik ve milletide bitirecekler
buna en güzel örnek netaş'tır 5 yıl oldu daha tarihi zirvesinin çok altında diğer şirketler tarihi zirvelerini geçti şirket %900 sermaye arttırımı yaptı birde patron 8 milyon lot kote ettirdi ondan sonra şirket kendine gelemedi aslında netaşla ilgili yazılanlar kitap olur ama neyse bakalım zte ilerleyen günlerde neler yapacak
kardemir yüzde yüz on sekiz değer kazanmış. kimse demiyor ki kardemir üç yıl önceki fiyatına yeni geldi. yatırımcısına dünyanın zararını ettirdi. ben de olaya şöyle bakıyorum. üç yıl önce kardemir 2,40 ereğli 3 liraydı. kardemir şimdi 2,46 ereğli 8,20 bu örneği aselsan, tüpraş, tofaş, arçelik. vb hisseler için örneği çok. kardemiri önce sıfırlat ondan sonra yüzde yüz çıktı de ha şimdi kim kar etti?
kamil bey kim kazdıki sen kazanacaksın buları yüzyüze görüsek bilsek adamlar önce metyayı kulanıyor sonrada alıp satıyorlar tabiki bizm metyada butür seylere acım ve ac gözluler
Ben 1 kuruş para kazanamadım,,sıfıra sıfır elde var sıfır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.