Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri altın, Kore gerginliği sonrası yükseliş trendinde. Son 2 ayın zirvesinde olan altının ons fiyatı 1.289 dolara kadar çıkarak 7 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Altın yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 11,25 oranında kazandırdı. Altının gram fiyatı ise 146,9 lira ile 8 Haziran`dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Piyasalarda korku ve paniğin arttığı dönemlerde ilgi gören altın, yeniden talep görüyor. Fiyat hareketlerine bakıldığında altının ons fiyatı 2015’in Kasım ayından bu yana yükselen bir kanal içerisinde hareket ediyor. Diplerin bir önceki dip seviyelerin üzerinde oluşması yükselişi güçlendiriyor. Altın fiyatları en son 2011’in ağustosunda 1.899 seviyesine kadar yükselmiş o tarihten sonra da gerilemeye başlamıştı. Son iki yıldır 1058 seviyesinden başlayan yükselen bir hareket var ve güçlenme eğiliminde. Altının onsu önümüzdeki dönemde 1350 seviyesindeki direncini aşarsa ilk olarak 1.500’e çıkışın da yolunu açmış olacak.
Korku endeksi yükseldi
Perşembe günü 11,11’li seviyelerde olan korku endeksi olarak adlandırılan VIX, Cuma günü 16,17 ile zirveye çıktı. VIX’in tırmanışa geçmesi spekülatörler için de hareket imkânı sağladı. Yüksek volatiliteden yararlananlar kur ve borsalardaki sert dalgalanmaları alım ve satımlarla fırsata çevirdi.
Hisse senetlerinde destek seviyelerinin kırılması ile birlikte otomatik olarak satışlar artarken altında alım yönlü işlemler yoğunlaştı. VIX Endeksi kriz dönemlerinde 40’a kadar yükselirken, gerilimli dönemleri 20 sınırını aşmadan tamamlıyor. VIX’ın tırmanışını devam ettirmesi piyasadaki tansiyonun da yüksek olduğunun göstergesi olacak.
Yabancılar satışa geçti
Yabancı yatırımcılar son 2 haftadır hisse senetlerinde satış yapmaya başladı. 28 Temmuz haftasında 12,7 milyar TL’lik satış yapan yabancılar, Ağustos’un ilk haftasında da 35,8 milyar TL’lik satış yaptı. Yabancıların satışları henüz çok düşük. Ancak satışların düşük de olarak devam etmesi ve bir trend oluşturması, pozisyon değişimi olmasa bile bir kâr realizasyonunu gündeme getirebilir. Unutulmamalı ki, yabancıların elinde borsadaki hisse senetlerinin yüzde 65,56’sı bulunuyor. Bir puanlık alım ve satımları bile halka açık piyasa değeri 71 milyar dolar olan Borsa İstanbul’da sert hareketlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle yabancıların haftalık net alım ve satımları ile ve günlük paylarındaki değişim yakından izlemeye devam edilecek.
Borsa endeksine banka dopingi
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi’nin seyrine baktığımızda; hafta içerisinde 110.200 seviyeleri test edildikten sonra 106.963 seviyesinden kapanış gerçekleştiğini görüyoruz. Borsada kâr satışları yaşandığını görüyoruz. Bu kâr satışlarının derinleşmesi beklenmemeli. BIST 100 Endeksi’ni yukarı taşıyan banka hisseleri. Bu hisseler önümüzdeki dönemde çıkışlarını sürdürmeye devam edebilir. Nedeni ise son Banka kârlarında artış trendinin sürmesi yönündeki güçlü beklenti. Yerli ve yabancı banka analistleri banka bilançolarının önümüzdeki dönemde bir önceki çeyreğe göre daha iyi bir performans göstermesini bekliyor. Bankalarda alımların devam etmesi borsada kademeli yükselişin devam etmesini sağlayacaktır. Öte yandan Resmi gazete’de yayınlanan yönetmelik kamu bankalarının takipteki alacak satışı yapabilmesi imkânını yeniden düzenledi. Kamu bankalarının Haziran sonu itibarıyla yaklaşık 17,1 milyar TL düzeyinde takipteki alacağı ve yüzde 2,8 seviyesinde takipteki alacak oranı bulunuyor. Sene başından itibaren yaklaşık 3,8 milyar TL takipteki alacak satan özel bankalarda ise takipteki alacak tutarı 40 milyar TL, takipteki alacak oranı ortalama yüzde 3,4 düzeyinde bulunuyor.
Beklentiler yüksek ama...
Yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 4 Ağustos haftasında 161 milyar 146 milyon dolar oldu. 16 Haziranda 165 milyar dolar olan yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 3,8 milyar dolar geriledi. Ancak buna rağmen hala yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 160 milyar doların üzerinde. Döviz borcu olan hane halkı ve şirketlerden gelen talep, döviz pozisyonlarının korunmasına neden oluyor. Yerli yatırımcılar kur oynaklığını görerek olası bir dalgalanmada döviz riski almamak için dövizde kalmayı tercih ediyor. Dolar/TL kurunda aşağı doğru bir hareket yaşanabilmesi için dolar/TL kuruna yönelik beklentilerin kırılması gerekiyor. Dolar/TL’deki aşırı yukarı fiyatlamaları satış yönünde değerlendirmeye başlayan yerliler, kurun 3,50’nin altına inmesi halinde düşüş yönündeki beklentilerini koruyabilir. Ancak olası yukarı hareketlerde satış için 3,65 seviyelerini gözleyeceklerdir. Kurda yılbaşından bu yana yaşanan düşüş ve yükselişlerinde ortalama maliyet 3,65 seviyelerinde oluştu. Bu nedenle yukarı çıkışlarda 3,65 seviyesi yurtiçi yerleşik yatırımcılar için satışların yapılabileceği nokta olarak gözüküyor. Gelişmekte olan ülkelere olan sıcak para girişi borsada ve kurda olumlu etkisini hissettirirken olası bir çıkış tedirginliği beraberinde getiriyor. ABD’den gelen veri akışı kurun yukarı hareketlerini sınırlıyor. 3,50 kritik bir destek olarak yatırımcıların takibinde. Aşağı kırılırsa kurda spekülatif hareketlerin arttığını daha aşağı fiyatlarda yeni dengelerin kurulduğunu görebiliriz. Buda 3,40-3,35’lere işaret ediyor.
Zeynep Aktaş - Milliyet
Endeks 71den 110 bine geldi. 39 bin puan artmis. Birakin da 90'lara gip geri ciksin. Yoksa casino BIST olur.
kore gerginliği bitsin, borsalar uçmaya başlar yine.
Cuma günü bizi etkilemez dediler..hoop borsa yükseldi cuma namazından sonra..
2-)yani ben x otomobil firması değilim ki, senden oto cam alırken "Abicim 50 000 adet cam üstüne %10 indirim isterim diyeyim:):)Sigortayım..bi kerelik ödeyiip geçicem...elim mecbur:):)Şu halde otocamın tüketiciye ulaşacağı servisler de, sigorta şirketinin eli mecbur olduğundan..liste fiyatından indirim yapmayacak..niye?..Bu mecburiyetin teminatı TC sigortacılık mevzuatı da ondan:):)Keza üretici de pek yapmaz..Yanii illla BORSAdan hisse alıcak olsam biraz böyle düşünürdüm:):)"Nasıl ki savaş mı çıkıyor? "a tepki ilaç ve savunmadan gelir" bu da benzeri bir ilişki:)kanımca
1-)ne alınabilirrrr?...mesela İstanbul'a şiddetli dolu yağğğdı...binlerce otonun camları kırıldı..ve servisler ancak 2 ay sonraya oto- cam takabilir halde..Şu halde sigorta şirketlerine bir sıkıntı görünüyorsa..Bir o kadar ciro artışı ve fırsatlar da hangi şirkette olsa dersiniz:):)Hangi şirket oto cam üreticisi acabaaaa ..??:):)olumlu etkinin sadece üçüncü değil, dördüncü çeyreğe dahi sarkabileceği hissediliyor..NAsıl olsa bedelin önemli kısmını sigorta şirketleri o kadar da pazarlık kaygısı olmadan ödüyor...Şu halde bu üründeki kar marjlarında da aşağı esneklik çok da fazla olmasa gerek..
YATIRIMCI OLMAK ZORDUR HELEDE ŞU ZAMANDA BAKIYORUM AKIL DIŞI YATRIM YAPILIYOR BİRDE EMLAKÇI YALANLARINA UYUPTA YATIRIM YAPANLAR VARKİ HİÇTE AZ DEGİL YATIRIM YAPARKEN ARAŞTIR VE DÜŞÜN.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.