<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada kâr satışı başlar mı----

Borsada kâr satışı başlar mı

Borsada kâr satışı başlar mı
18 Mayıs 2013 - 09:55 www.finansingundemi.com

21 yıl aradan sonra ilk kez iki kuruluş tarafından ‘geçer not’ aldık. Peki bundan sonra ne olacak

Tarih tekerrürden ibaretse şu tahminler de yanlış olmaz:
- Sermaye akımı hızlanır.
- Borcun vadesi uzar.
- Dış borç ve cari açık artar.
- Beklentisi biten borsada kâr satışı başlar. TL’deki değerlerlenme baskısı azalır
Moody’s önceki gece Türkiye’nin notunu bir kademe artırırak yatırım yapılabilir seviyeye çekti. Böylece Türkiye 21 yıl sonra iki kuruluş tarafından yatırım notu ile derecelendirildi. Not artırımıyla birlikte, yabancı sermaye girişinin hızlanması beklenirken, yapılan hesaplara göre bu notun Türkiye’ye 10 yılda 100 milyar dolar getirmesi bekleniyor. Fakat not artırımı sonrasında herşeyin güllük gülistanlık olacağını beklemek de çok doğru olmaz… Bugüne kadar notu artan ülkeleri masaya yatıran Merkez Bankası, geçtiğimiz yıllarda konuyla ilgili bir rapor yayımlarken, borsa, kur, tahvil ve cari açık gibi önemli konularda yön gösterici değerlendirmelerde bulunmuştu. İşte Merkez Bankası’nın o raporu:
-ANALİZ sonuçları, kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilen ülkelerin portföy yatırımları ve kredi kanallarıyla yabancı sermayeye ulaşım imkanının arttığına, doğrudan yabancı yatırımında ise belirgin değişiminin olmadığına işaret ediyor.
- DOĞRUDAN yabancı yatırımlar en az iki yıl boyunca kesintisiz yükseliyor.
- DIŞ borçlanma hızla yükseliyor. Borcun faizi ilk yıl arttıktan sonra hızla gerilemeye başlıyor.
- NOT artırımı büyümeyi destekliyor. Fakat Türkiye gibi ülkelerde büyümenin yukarı çıkması cari açığın da onunla birlikte artmasını ortaya çıkarıyor. Cari açığın GSYH’ye oranı hızla yükseliyor.
- ARTIRIMLA birlikte döviz girişi hızlanıyor. Bu da yerel para biriminin ilk 1.5 yılda güçlü bir şekilde değerlenmesini sağlıyor. 5 çeyrek boyunca neredeyse yüzde 10 değerlenen yerel para birimi altıncı çeyrekle birlikte değer kaybetmeye başlıyor.
- TÜRKİYE örneğinde bu biraz daha farklı gerçekleşibilir. Nitekim Merkez Bankası, son dönemde yaptığı hamlelerle TL’nin değer kazanmasına izin vermeyeceğini açık şekilde ilan etti. Finansal istikrarın riske girmemesi için bir yanda faizleri düşük tutarken bir yandan da zorunlu karşılık oranlarıyla oynayan Merkez, dolarda 1.77-1.78’in altına izin vermeyecek gibi görünüyor.
- BEKLENTİNİN gerçekleşmesiyle birlikte borsada düşüş göze çarpıyor. 7 çeyrek boyunca düşen borsa 8’İnci çeyrekte güçlü bir şekilde artmaya başlıyor.
KİM NE NOT VERİYOR?
- FITCH , yakın dönemde Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu BB+’dan BBB-’ye yükseltti, görünümünü ise ‘durağan’ olarak belirledi. Ülke tavanını ise BBB-’den BBB’ye çıkardı.
- MOODY’s, ise 16 Mayıs’ta yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan Ba1’den, ‘yatırım yapılabilir’ seviye olan ‘Baa3’e yükseltti. Kuruluşa göre, Türkiye’nin kredi notunun görünümü ‘durağan’ durumda bulunuyor.
- KREDİ derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu 28 Mart 2013’te “BB”den “BB+”ya yükseltti. Görünüm ise durağan.
Not artırımı neden önemli?
-
KÜRESEL dev emeklilik fonları mevzuatları gereği ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin altındaki piyasalara giremiyor.
- FONLARIN yatırımı için ‘iki kuruluşun birden’ yatırım notu vermesi gerekiyor.
- DOĞRUDAN yatırımlar da ülkeye geliyor.
- ÜLKENİN yurt dışı borçlanma maliyetleri düşüyor., borçlanmanın vadesi de uzuyor...
Akşam
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)