Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Haftayı ABD teknoloji hisselerinden başlayarak dünya borsalarına yayılan satışlarla bitirdik. Piyasalardaki satışları yukarı yönlü trendin bozulmasından ziyade teknik bir düzeltme olarak görüyoruz.
Fed’in güvercin taklaları atmaya devam ettiği ve ABD şirketlerinin %75’inin beklentilerden daha iyi kar açıkladığı mevcut konjonktürde hisse senedi piyasalarındaki yükseliş trendinin tersine dönmesi ihtimalini düşük görüyoruz.
Fed toplantısı sonrasında geçen hafta dolar değer kaybederken ABD tahvilleri değer kazandı. FOMC açıklamasında piyasaların sevdiği iki temel mesaj var:
(i) Enflasyonun %2’nin altında kalmasının geçici olmadığının kabul edilmesi;
(ii) Fed’in bilançosunu küçültmeye başlamakta hızlı davranmayacağı.
Piyasalar faiz artırımının Fed’in tahmininden çok daha yavaş olacağını zaten büyük ölçüde fiyatlamıştı. Ancak bilanço küçültme işlemine başlangıcın Eylül ayından sene sonuna doğru kayması yeni bir gelişme.
Fed’in faiz artırım döngüsünün yavaş ve sınırlı olması gelişmekte olan ekonomiler için iyi haber. Büyümesi yavaşlayan ve enflasyon sorunu olmayan gelişmekte olan merkez bankaları (Rusya, Brezilya Güney Afrika, Meksika) bu sayede para politikasını gevşetmeye devam edebilir.
Türkiye Merkez Bankası Fed’in güvercin taklasına rağmen Ocak ayında başladığı sıkı para politikasını sürdürmeyi tercih etti. Güçlü büyüme ve yüksek enflasyon Türkiye’nin Fed’in açtığı fırsat penceresini kullanmasını engelliyor.
Son dönemde Türk lirasının gelişmekte olan ülke paralarına göre zayıf performansı Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetmesine izin vermeyen diğer bir neden. Uygulanan sıkı para politikasına rağmen Türk lirasının gelişmekte olan ülke paralarına göre vasat performansı Merkez Bankası’nın beklemeyi tercih etmesinde etkili oluyor.
Yüksek betalı Türkiye hisse senetleri küresel risk iştahındaki düzelmeden payına düşeni almaya devam ediyor. 14-21 Temmuz haftasında hisse senedine 250 milyon dolar, tahvile 1,9 milyar dolar ile Mart 2013’ten beri en güçlü portföy girişi yaşandı. Artan emtia fiyatları dolayısıyla Türkiye’ye ilgi kısmen azalabilir ancak piyasalarda yukarı yönlü trendin devam etmesini bekliyoruz.
Sattık nakitte bekliyoruz düşşün artık
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.