<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada çıkış trendi sürüyor----

Borsada çıkış trendi sürüyor

Borsada çıkış trendi sürüyor
16 Temmuz 2017 - 08:49 www.finansingundemi.com

Piyasalarda iyimserlik havası hakim. Borsa İstanbul için ülke borsalarına göre iskontolu demek mümkün. İlk direnç 106.000 seviyesinde, sonraki ise 110.000...

Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, bu hafta piyasalardaki havayı, Borsa İstanbul’daki çıkış trendini ve Dolar/TL’yi kaleme aldı. İşte usta ekonomistin o yazısı…

Dozu zaman zaman azalıp artmakla birlikte piyasalarda olumlu hava devam ediyor. Bir önceki hafta yorgunluk gösteren iç ve dış piyasalar geçen hafta itibariyle tekrar iyimserliğe büründü. İç piyasalardaki yorgunluğu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aldı. BDDK’nın sorunlu krediler nedeniyle bankalara devredilen ve 5 yılda elden çıkarılamayan gayrimenkullerin öz sermayeden düşülmesi yönetmeliğini kaldırması banka hisselerine olumlu yansıdı. Bu durum lokomotif banka hisseleri öncülüğünde piyasaları etkiledi.

Bir süredir zayıflayan dış piyasaları rahatlatan hamle ise ABD Merkez Bankası (Fed) başkanı Yellen’dan geldi. Yellen’ın yaptığı sunumlarda, Fed’in faiz artırım ve bilanço küçültme konularında parasal sıkılaştırmayı enflasyonla ilişkilendirmesi, yavaş ve kadameli olunacağı yönündeki açıklamaları “piyasa dostu ve güvercin” tonda bulunup olumlu karşılandı. Açıklamaların ardından dolar ve uzun vadeli ABD tahvil faiz oranı geriledi, borsalarda yükselişler görüldü. Ons altında ise düşüş durdu, zayıf tepki yükselişine neden oldu. İç piyasalarda gram/TL altın fiyatı ise düşen döviz kurlarına bağlı olarak gevşemeye devam etti. Nitekim cuma günü açıklanan ABD yıllık enflasyon verisinin beklentinin altında kalması, yakın zamanda Faiz artırımı beklentilerini zayıflattığı için dolar ve uzun dönem tahvil faizinde düşüşle altında yükselişin devamında etkili oldu. Dalga boyları küçüktü ama enflasyona karşı piyasa duyarlılığının arttığını göstermesi açısından önemliydi.

YABANCI POZİTİF

Son dönemde Borsa İstanbul’da yaşanan ralliyle primli mi, iskontolu mu tartışmaları fazlaca yapılır oldu. Yıl başından bu yana gerçekleşen performansa bakıldığında hem primli, hem de fiyat kazanç gibi kriterler açısından gelişmiş ve gelişen ülke borsalarına  göre iskontolu demek mümkün. Ama şu dip notu vermek gerekecek, geçmişte de Borsa İstanbul genelde diğer borsalara göre iskontolu işlem görürdü. Beklentilerin üzerinde gelen cari açık başta olmak üzere makro ekonomik veriler, Fitch’in 21 Temmuz Türkiye ile ilgili kredi notu açıklaması ilgili spekülasyonlar öne çıkan diğer konu başlıkları. Büyümeye paralel tekrar artış moduna giren cari açık, bütçe ve Hazine nakit açıkları, yükselen borçlanma verileri bağlamında makro ekonomik veriler son günlerde daha yakından izlenir oldu. Dışarıda süren likit ve bal piyasa ortamı nedeniyle bu yönde şimdilik fiyatlama yapılmıyor, bardağın dolu tarafını görme eğilimi hakim.

21 Temmuz’da kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den beklenen not değerlendirmelerine ilişkin daha çok yüzde 5’lik ekonomik büyümden güç alan “not artışı” konusundaki spekülasyonlar sürüyor. Ancak görünüm değişikliği mümkün görülse bile not artışı için henüz çok erken, görüşü ağır basıyor. Yabancı işlemlerine bakıldığında, 7 Temmuz haftasında borsada 48 milyon dolarlık alım, tahvil bonoda 222 milyon dolarlık satış yapmışlar. Yabancıda pozitif görünüm sürüyor. Kurda çıkış denemelerinin satışla karşılaşması, borsada devam eden çıkış ile zorlayan gündemlerin geride kalması iyimserliği destekliyor. Ancak olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlandığını unutmayalım.

BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ SÜRÜYOR

Borsada çıkış trendi devam ediyor. İlk direnç 106.000 seviyesinde. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Çıkışın devamı açısından 106.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Sonraki direnç 110.000 seviyesinde. Geri çekilmelerde ise 102.500-103.000 ve 101.500 destek noktaları. Direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de çıkış hareketi gücünü koruyor.

DOLAR/TL KURUNDA DESTEKLERE DİKKAT

Dolar/TL kurunda geçen hafta çıkışın devamı açısından kritik seviye olarak verdiğimiz 3.65 seviyesinde satışlar görüldü. Yukarı yönlü hareketlenmelerde 3.64-3.65 direnç seviyeleri geçerliliğini koruyor. İlk önemli destekler 3.53-3.51 seviyelerinde. Sonraki destek 3.45 seviyesinde. Geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşılabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)