Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Borsada piyasa değeri büyük şirketlere yatırımda bulunanların 2017 yılında kazanma şansı hiç de düşük değil. Borsa İstanbul 90.000 sınırında, haftayı 89.611 seviyesinden tamamladı. Dolar bazında ise endeks 23.876 seviyesinde bulunuyor. Endeks, yukarı ataklarında 90.000 seviyesini aşmada zorlanıyor. Bu da 87.500 - 86.000’li seviyelere doğru geri çekilmeleri gündeme getirmekte. Referanduma doğru yaklaşıldıkça satış dalgasının daha da artması mümkün görünüyor. Böylesi bir durumda endeks daha da gerileyebilir. Ancak olası satış dalgaları güçlü hisselerde maliyet düşürmek için fırsat olarak değerlendirilebilecektir. Bu noktada yaşanabilecek geri çekilmeler alımlar için fırsat yaratabilecek. BIST 100 Endeksi’nde asıl yükseliş ise düzeltme hareketinin tamamlanmasından sonra beklenmeli. Yıl sonuna kadar beklemesini bilen yatırımcıların ciddi getiri elde etmesi mümkün olabilecek. Borsadaki yükseliş ise büyük firmaların hisselerine gelen alımlarla gerçekleşecek. Bu anlamıyla piyasa değeri büyük hisseleri takip eden yatırımcıların şansı artacak. Piyasa değeri büyük firmalar içerisinde bankalar önde geliyor. Holdingler, Enerji ve demir çelik şirketleri, telekomünikasyon şirketleri takip edilen diğer şirketler arasında yer alıyor. Piyasa değeri en yüksek olan şirketlerin başında Koç Holding geliyor. Şirketin piyasa değeri 38 milyar 773 milyon TL. Koç Holding’i 37 milyar 590 milyon TL ile Garanti Bankası ve 35.4 milyar TL ile Akbank izliyor. İş Bankası C, Turkcell, Enka, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Sabancı Holding, Türk Telekom piyasa değeri sıralamasında ilk 10’da yer alan diğer borsa şirketleri.
Borsa İstanbul’da aralık ayından bu yana yabancı yatırımcılar alım yapıyor. Aralık ayında 178 milyon dolarlık net alım yapan yabancılar, ocak ayında 817 milyon dolarlık, şubat ayında ise 155 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Yabancıların son 3 ayda Borsa İstanbul’daki alımları 1 milyar 151 milyon dolar oldu. Yabancılar, son üç ay içerisinde en fazla banka, kimya sektörü, ulaştırma, metal ana sanayi, demir çelik ve petrol hisselerini aldı.
Yabancılar alıma geçti
BIST 100 Endeksi’nin dolar bazında zirve seviyesinin yüzde 53 altında olması yabancıların yoğun ilgisine neden oldu. Dolar kurunun zirve üzerine zirve kırması ve değer kaybeden TL, hisse senetlerine ilgiyi artırdı.
Kredi kuruluşlarının not kırmasına ve referandum süreci yaşanmasına rağmen yabancıların alım yapmaları BIST 100 Endeksi’ni aralık başında 72.519 seviyesinden 90.000’lere taşıdı. Borsadaki yabancı payı ise yüzde 62.47’den yüzde 64.80’lere yükseldi. Cuma günü itibariyle borsadaki yabancı payı yüzde 64.28 seviyesinde bulunuyor.
ABD verileri izleniyor
Piyasalar FED toplantısı öncesinde ABD verilerine kilitlendi. Bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri artırması bekleniyor. Cuma günü açıklanan istihdam raporu öncesi analistler, tarım dışı istihdama yönelik beklentilerini 200 bin seviyelerinde dile getirirken, ücretlerin yüzde 0.3 artmasını öngörüyorlardı.
Açıklanan verilere göre, ABD’de tarım dışı istihdamı ikinci ayda da ortalamanın üzerinde arttı. Bu anlamıyla istihdam piyasasının yeni yılda da ılımlı büyümeyi sürdürdüğü gözlenmekte. ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre tarım dışı istihdam, Şubatta 235 bin arttı. İşsizlik oranı ise yüzde 4.7’ye geriledi. Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda yüzde 0.3 olan beklentisinin altında yüzde 0.2 seviyesinde açıklandı. İmalat ve inşaat sektörleri istihdam artışına öncülük etti. Açıklanan veriler, FED’in gelecek hafta faiz oranlarını artıracağı beklentilerini destekliyor.
TCMB’nin 16 Mart toplantısı
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 14-15 Mart’ta Washington’da toplanacak. Toplantıda faiz artırım kararının çıkma beklentileri yüzde 100’e çıktı. Peki, FED toplantısı sonrasında 16 Mart’ta toplanacak olan TCMB nasıl bir karar alacak? Dolar kuru, faiz, borsada fiyatların seyri TCMB’nin alacağı karara bağlı olacak. TCMB’nin kurdaki yükselişten rahatsız olduğu ve yükseliş ataklarının önüne sıkılaştırmaya giderek geçtiği gözleniyor. Gelişmelere baktığımızda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) giderek azalttığı gecelik repo fonlamasını cuma günü sonlandırdığını görüyoruz. TCMB gecelik repo ile Çarşamba günü 12 milyar TL fonlarken, perşembe günü piyasaya sadece 6 milyar TL aktarmıştı. Dolar/TL, Merkez Bankası’nın gecelik repoda fonlama yapmaması ile birlikte sert düştü. Dolar kuru 3.77 seviyelerinden 3.7450’ye ardından 3.7316 seviyesine kadar geriledi. JPMorgan, bankanın bu ay hem gecelik borç verme faizini hem de geç likidite penceresini 100 baz puan artırmasını bekliyor.
3 ayda en fazla alınan hisseler
Yabancılar son üç ay içerisinde en fazla Garanti Bankası, İş Bankası C, Halkbank, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Vakıfbank, Ereğli, Turkcell, Akbank ve Soda Sanayi hissesi aldı. Yabancıların likit ve derinliği yüksek olan hisselerde alımlarını artırdığı gözleniyor.
Yabancılar için hâlâ cazip
Orta ve uzun vadede Borsa İstanbul yabancılar için hâlâ cazip. Gelişmekte olan ülkelerin fiyat/kazanç oranına göre MSCI Türkiye fiyat/kazanç çarpanı yüzde 30 iskonto ile işlem görüyor.
Tarihsel verilere bakıldığında iskonto ortalamasının yüzde 13 seviyesinde olduğu görülüyor.
Zeynep Aktaş - Milliyet
memsa 0.15 den işlem görüyor memsa malı götürecek favori hisse MEMSA
´Bana göre Temettü verern sirketler kendine güvenen türkiyede aktiv ticare özgürlügünü kullanan sirketler ama bu sirketlerde yapilan hata cennete bir sirketiniz var temettünüzü de ilginc ve cekici halde yapilabilir diyedüsünüyorum zira ülkemize sermaye kisinin engellenmemesi gererek sonucda her yüksek temettü ülkemize akan sermaye demektir saygilar...
gaz vermeyin..gecensenede ilk 3ayda 1.5 mlyrlık alım yapıp mayista gömmüşler...busenede nısanda gömecekler....merak etmeyin..
Evet Hollanda ya turiz gondermeyelim domates satmayalim
İçi boş şirketi borsaya kote eden ky aldatıyor.Balat 200 tl den borsaya kote olmuş sonra hiç bölünmeden doğrudan =.50 krş düşmüş şimdi bu şirketi borsaya kote edenler suçlu mu değil mi.Eskiden kumarhaneler kumar makineleri yasaldı.Kendini tutamayan insanlar oralara gidip paralarını kumarhanelerde kaybediyorlar aileler parçalanıyordu.Sonunda devlet bunu yasakladı.şimdi oynamak isteyen bulgaristan,gürcistan vb gibi kumarhanelerin serbest olduğu ülkelere gidiyor.Ya borsayı yasaklıycan yada borsaya doğru dürüst şirketleri kote edecen.Burda insanları suçlamak doğru değil.
Sabırsızlar satıyor. Dayanamaz ucuz diye içi boş şirketin hissesini alır bizim yatırımcılar. Bekleki yıllarca yükselsin
biri alıyorsa biride satıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.