<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa'da 'ayakbastı' ücreti kalkıyor----

Borsa'da 'ayakbastı' ücreti kalkıyor

Borsa'da 'ayakbastı' ücreti kalkıyor
06 Haziran 2014 - 06:44 www.finansingundemi.com

Borsa İstanbul, halka açılmak isteyen yerli ve yabancı şirketlerden alınan ilk kotasyon ücretinin kaldırılması çalışamalara başladı

Borsa İstanbul, yerli ve yabancı şirketlerin halka arzlarından alınan ilk kotasyon ücretinin kaldırılması ve yabancı kökenli şirketlerden alınan kotasyon ücretinin yüzde 50 indirilmesi için çalışmalara başladı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, mevcut kotasyon yönetmeliğinin değiştirilmesine yönelik çalışmalar yaptığını belirterek, “Yabancı şirketlerin halka arz veya kotasyonu kapsamında oluşturulan Listing Istanbul kapsamında bölgedeki birçok şirketlerle temasa geçiyoruz. Yönetim kurulu başkanlığını yaptığımız Avrasya Borsalar Fedarasyonu’nun Gürcistan’daki toplantısında birtakım temaslarımız oldu ve Azeri şirketlerle görüştük. Ayrıca Balkanlarda da görüştüğümüz şirketler var” diye konuştu.

Şu anda Borsa İstanbul, şirketlerden kota alınan payların nominal tutarı üzerinden yüzde 0,1 (binde bir) ücret alıyor. Borsa İstanbul’da yabancı kökenli işlem gören tek şirket DO&CO bulunuyor.

Yabancı şirkete halka arzda yüzde 50 indirimli tarife

İbrahim Turhan, fakat bu şirketlerin Borsa İstanbul’da işlem görmesine yönelik bir takım değişikliklerin yapılması gerektiğini ve bunların üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Kotasyon şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Özellikle yurtdışından müracaat eden şirketlerin şartlarının daha avantajlı hale getirilmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. İlk etapta yerli ve yabancı şirketlerden halka açılırken Borsa İstanbul’un aldığı ilk kotasyon ücretini yani ‘ayak bastı’ ücretini kaldırmak istiyoruz. Ayrıca yurtdışından müracat edecek şirketlere de yüzde 50 indirimli bir tarife uygulamaya yönelik çalışmamız bulunuyor. Bu konulara yönelik bir ön çalışma yaptık. Teknik düzeyde bütün hazırlıklar yapıldıktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunacağız.”

Borçlanma araçlarına da düşük maliyet

Öte yandan, kotasyon yönetmeliği çalışmaları kapsamında; borçlanma araçlarına yönelik de değişiklikler düşündüklerini ifade eden İbrahim Turhan, “Hazine’nin yaptığı ihraçlar otomatik olarak ücretsiz Borsa İstanbul’da kote ediliyor. Benzer şekilde hükümetler, merkez bankalar, uluslararası finansal kuruluşlarının yaptıkları ihraçların da, Borsada yine düşük maliyetle işlem görmesi için bir çalışmamız var” bilgisini verdi.

Farklı dillerde ve farklı para birimlerinde işlem yapılacak

Söz konusu düzenlemeye yönelik bu değişikliklere bilişim altyapısının da uygun ve uyumlu olması gerektiğinden söz eden Turhan, “Nasdaq OMX ile dönüşüm tamamlandığında farklı dillerde, farklı para birimlerinde ve farklı varlık türlerinde entegre bir platformda işlem yapmak mümkün olacak. Bu hayatı çok kolaylaştıracak. İşlem yapmak sadece Türkçe olmak zorunda olmayacak. Bu platform, TL dışı farklı para birimlerinde alım-satım yapmaya imkan verecek. Bu anlamdaki çalışmalar sürüyor. 2015 Mart ayında testlere başlamayı hedefl iyoruz” diye konuştu.

Kafamızda konsorsiyum var

İbrahim Turhan, bir çok koldan uluslararası finansal kuruluşlar ile ortaklık görüşmeleri yaptıklarına değinerek, uluslararası yatırımcıların 10 tanesinden ön teklif aldıklarını ve bunu değerlendireceklerini ifade etti. Turhan, “Bir sonraki adım olarak da short list oluşturacağız ve müzakerelere başlayacağız. Tabi bütün bu süreçte SPK ve Hazine ile eşgüdümlü olacağız” diye konuştu. Turhan, likidite sağlayıcı ve piyasa yapıcı fonların ortak olmak istediğini söyleyerek, “Hepsini tek bir kuruluşa vermek yerine birkaç fonun oluşturduğu konsorsiyumu tercih etme gibi kafamızda bir düşünce var. Tabii onlar kendi aralarında konsorsiyum oluşturabilir ve biz fiyatta anlaşabilirsek… ” diye konuştu.

Öte yandan Turhan, Türkiye’deki seçim ve siyasi ortamın ortaklık müzakerelerini etkilyor mu? sorusu üzerine, “Bizim çalışmalarımız hız kaybetmeden aynı istikamette devam ediyor. Bütün çalışmalarımızı hem hükümetimizle hem yetkili kuruluşlarla her aşamada görüşerek, bilgi verererek, gerekli izinleri alarak uyum içerisinde sürdürüyoruz. Yabancılarda bir tedirginlik yaşansaydı geçen hafta teklif almazdık” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)