<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada 100.000 heyecanı----

Borsada 100.000 heyecanı

Borsada 100.000 heyecanı
11 Haziran 2017 - 11:09 www.finansingundemi.com

Borsada sınırlı geri çekilmeler olsa da yön yukarı doğru. BIST 100 Endeksi 97.469 seviyesini test etmesine rağmen yeniden 99.000 sınırında. Alıcılar 100.000’in üstünü zorluyor

Piyasalardaki güçlü seyir sınırlı geri çekilmelerle devam ediyor. Fiyatlardaki oynaklığa rağmen yatırımcılar olası bir yükseliş hareketinin gerisinde kalmamak için piyasalar yukarı doğru döndüğünde pozisyonlarını alım yönünde değiştiriyor. borsada yukarı eğilim geçtiğimiz hafta etkisini bir kez daha gösterdi. BIST 100 Endeksi haftayı yüzde 0.08 oranındaki değer artışıyla 98.942 puandan kapattı. Hafta içerisinde en düşük 97.469, en yüksek 99.278 puanı gören bist 100 Endeksi, önceki hafta kapanışının 74.97 puan üzerine çıktı. Endeksin dolar bazındaki seviyesiyse 28.044’te bulunuyor. Diğer tarafta Endekste 97.300 ve 96.800 seviyelerindeki destek bölgelerinin korunduğu gözlenmekte. Hedef ise 100.000’in üzerinde. Psikolojik sınır olan 100.000 sınırının aşılması, yükseklik korkusunu getirse de yeni hedef değerler ve revize edilen tahminlerin arttığını görebiliriz.

Borsanın 100.000 sınırında olmasının en büyük nedeni gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akışının devam etmesi. Gelişmekte olan ülke borsalarına baktığımızdaysa Türkiye ve Rusya’nın yüksek iskontoyla dikkat çektiğini görmekteyiz. Son üç yıllık ortalamalara göre Türkiye’de BIST 100 Endeksi yüzde 18 oranındaki iskontosuyla dikkat çekerken Rusya’da MICEX Endeksi yüzde 49 iskontoyla yatırımcıların takibinde bulunuyor. Öte yandan şirket ve sektörlere ait olumlu değerlendirmeler ve hedef fiyatlardaki yükseliş de sürüyor. Deutsche Bank cuma günü yayınladığı piyasa raporunda bankacılık sektörüne ilişkin kâr tahminlerini güncelledi. Söz konusu revizyonda Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkisi bulunuyor. KGF vasıtasıyla reel sektöre verilen kredilerde artış yaşanıyor. Bu durum ekonomide kıpırdanmaya olanak tanıyor. Deutsche Bank da mevcut gelişmeleri göz önünde bulundurarak KGF ile diğer hamlelerin desteğiyle sürdürülebilir kredi büyümesi ve beklenenden güçlü gerçekleşen birinci çeyreğin ardından tahminlerinde güncellemeye gitti. Değerlendirmede bulunurken bankacılık sektörünün 2017 yılsonu kârında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış (önceki tahmine göre yaklaşık yüzde 17’lik bir güncelleme mevcut) olacağını tahmin ediyor. Kredi büyümesinin yüzde 17’ye (Bir önceki tahmin yüzde 14) yükselmesini beklerken kredi büyümesinin mevduat büyümesini yine aşacağını öngörüyor. Bankacılık sektörünün net kâr marjı ise yıllık 7 baz puana genişleyeceği beklentisi hakim. Deutsche Bank’ın raporuna göre 2017 ile 2019 yılları arasında banka sektörünün yıllık kâr artış oranı yüzde 12 seviyesinde olması bekleniyor.

PİYASALARI DESTEKLEYEN 10 NEDEN

1- Ekonomiye verilen teşvikler etkisini hissettirirken canlanma belirtileri gözleniyor. Önümüzdeki altı aylık süreçte de bunun etkisini görebiliriz. Bu da para piyasalarındaki olumlu seyri destekliyor.

2- BIST 100 Endeksi altı aydır yakaladığı ivmesini koruyor. Bu durum son dört yılda ilk defa oluyor.

3- Haziran ayının 14’ünde FED faiz kararı bekleniyor. Bu karar öncesinde piyasalarda tansiyon artsa da kalıcı ve sürekli bir artış durumu beklenmemeli.

4- Reel sektördeki firmaların aldıkları teşviklerle toparlanma eğilimleri önümüzdeki dönem de sürecek. Sonbahara kadar sektörlerde iyileşme eğilimi sürecek.

5- Haziran ayının ikinci yarısında borsada kâr satışları görülme ihtimali olsa da ekonomideki gelişim seyri ve yabancı fonların girişine bağlı olarak önümüzdeki üç - altı aylık dönemde piyasalardaki iyimserlik korunacak.

6- Borsadaki yabancı payı yüzde 64.73 seviyesinde. Yabancı yatırımcının portföyünü tutması önemli. Ancak yabancı fonların gelişmekte olan ülke borsalarında satışa geçmesi halinde BIST 100 Endeksi de bundan olumsuz etkilenecektir.

7- Gelişmeler ağırlıklı olarak fiyatlara yansımış durumda. Olumlu beklentilerin devam etmesi kâr realizasyonları gelse de beklentileri güçlü tutuyor.

8- Döviz kurlarının dalgalanması azaldı. Belirginleşen fiyatlar yatırımcının riskli enstrümanları da değerlendirebilmesine olanak tanımakta.

9- Türkiye kredi risk primi (CDS) 200’ün altında. Risk priminin 200’ün altındaki hareketi piyasalardaki iyimserliği desteklemekte.

10- Hisse senetleri piyasası gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 18 iskontolu. Rusya’dan sonra gelişmekte olan ülkeler içerisinde prim potansiyeli en yüksek borsa, İstanbul borsası.

Faizler doları tutuyor

Dolar kurunda gün içerisindeki oynaklığın azaldığını görüyoruz. 3.50 seviyesinde dip yapan dolar/TL’de fiyat 3.5373 seviyelerinde bulunuyor. Hafta içerisinde 3.54’ün üzerine doğru bir hareket yaşandıysa da sınırlı kaldı. Kurdaki dalgalanmaların azalması döviz bazlı işlem yapanların önlerini görebilmesine imkân tanırken ileriye yönelik kur tahmini yapılması açısından da önemli. Mevduat faizlerindeki yüksek seyir döviz yatırımcıları için alternatif bir yatırım oluştururken, döviz açığı bulunan şirketler de alıma devam ediyor. Bununla birlikte yurtdışı yerleşiklerin portföy girişlerinin devam etmesi ve faizlerin yüksek seyri kurun yükseliş ivmesini baskılıyor. Haziran ortasında yapılacak olan Fed toplantısı öncesinde kurda hareketliliğin sürdüğünü görebiliriz. Ancak hareket kalıcı olmayacaktır. (Zeynep Aktaş / Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)