BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa yarın yüzleri güldürecek mi?----

Borsa yarın yüzleri güldürecek mi?

Borsa yarın yüzleri güldürecek mi?
11 Ağustos 2013 - 09:57 www.finansgundem.com

Bayram tatili sonrası borsanın nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu

ABD ve Avrupa’dan gelen olumlu veriler gelişmekte olan ülkelerde piyasaların kabusu olurken, bayram sonrası BİST endeksinin nasıl açılacağı merak konusu. Star'ın haberine göre, endeksin son 3 yılda bayramın ardından günlük ve haftalık değişimleri incelendiğinde, Ramazan Bayramı’nda yüzde 2.73’e varan yükselişle yatırımcıyı sevindiren borsanın, Kurban Bayramı sonrasında ise üzdüğü görülüyor.
Gözler ABD ve Avrupa’da
Piyasaların kalbi Washington’da atmaya devam ediyor. Ocak 2014’te Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanlığı sona erecek olan Ben Bernanke’nin yerine kimin geleceğine yönelik tartışmalar devam ederken, Bernanke’nin iki dudağı arasında sıkışıp kalan piyasalarda ise varlık alımlarının azalıp, bol para döneminin biteceği kaygısıyla tedirgin bekleyiş sürüyor.
Bayram öncesi son işlem gününde FED tahvil alımlarını ekimde azaltabileceğine yönelik açıklamalarla gerilen piyasalar, hafta başından itibaren gelişmekte olan ülkeler, ABD ve Avrupa’da açıklanacak verileri takip edecek. Son 3 yıldır Ramazan Bayramı sonrasında yüzde 0.53 ila yüzde 2.73 arasında yükselen endeks bu yıl ABD’de açıklanacak temmuz ayı federal bütçe verilerini izleyecek. 2010 yılı Ramazan Bayramı sonrası ilk günde açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisinin yüzde 10.3’e ulaşmasıyla coşan endekste bir günlük yükseliş yüzde 2.73 olurken, haftalık değişim ise yüzde 5.07 olarak gerçekleşmişti.
2011’de ise bayram şekerini bu kez Citigroup vermişti. Citigroup’un Türkiye hisse senedi piyasası için tavsiyesini yükseltmesiyle borsa yüzde 2.63 değer kazanırken, haftalık yükseliş de 3.61 oldu. 2012’de de endeks bayram dönüşü yüzde 0.53 yükselmişti. Öte yandan dünya piyasalarında altın fiyatları yükselirken, uzmanlar bayram sonrası altının yeniden gözde yatırım aracı olabileceğini söylüyor.
Kurban Bayramı dönüşü düşüyor
Kurban Bayramı’nda endeksteki değişim incelendiğinde ise bayram sonrasında yatırımcıların ilk işlem gününe kayıplarla uyandığı görülüyor. 2010 yılı Kurban Bayramı sonrasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kriz kıskacındaki İrlanda’ya ‘notunu düşürürüm’ uyarısı yapmasıyla yüzde 2.96 değer kaybeden endekste ibre hafta boyunca aşağı yönlü olurken, yatırımcının 1 haftalık kaybı 5.5’e ulaşmıştı.
2011’de ise bu kez İtalya’nın borçlanma maliyetindeki artış ve Avrupa borç krizinin kötüleştiğine dair beklentilerle ilk işlem gününe satışlı başlayan borsada günlük kayıp 1.14 olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl Kurban Bayramı dönüşü ise borsa günlük yüzde 1.43, haftalık ise yüzde 1.57 arttı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)