Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen haftanın en önemli gündemi ‘orta vadeli program ve K.Irak’ oldu. Ancak programdan çok vergi artışları tartışıldı. Programın açıklanmasının ardından borsada satış, döviz kurlarında ise yukarı hareketlenmeler oldu. Borsada çıkış, dolar/TL kurunda düşüş trendi kırıldı. Borsada tepki alımlarının devamı açsından 105.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Dolarda ise ilk direnç noktası 3.60-3.65 olarak görülüyor.
Gündeme bağlı olarak gerilen piyasalarda yeni denge arayışı sürüyor. Son günlerde gelen satışlarla çıkış trendini kaybeden ve her gün yeni bir gelişme ile neredeyse kum torbasına dönen borsa haftanın son günlerinde toparlanmaya çalıştı. Dolar/TL kuru ise yükselişin ardından biraz sakinleşirken gösterge tahvil bono faiz oranlarında yukarı yönlü hareketlenmeler görüldü. Borsada çıkış, dolar/TL kurunda düşüş trendi kırıldı, başka bir tanımla makas değişimi yaşandı. Ocak ayından bu yana düşüş gösteren Türkiye’nin CDS oranları (kredi risk primi) yükseldi. Zorlaşan gündem ile birlikte piyasaları taşıyacak, olumlu fiyatlamaya konu olabilecek beklenti ihtiyacı sürüyor. Bu açıdan gerek sermaye gerekse para piyasalarında yeni denge arayışları gündeme geldi. Borsada destekler, döviz kurlarında direnç noktaları konuşulmaya başladı.
BASKIYA NASIL TEPKİ VERECEK
Piyasaları tedirgin eden gelişmelerin başında K.Irak ve ABD merkez bankası (Fed) geliyor. K.Irak’ta Türkiye ve bölge ülkelerinin ısrarlı iptal çağrılarına rağmen referandum gerçekleşti. Türkiye, İran ve Irak doğal olarak karşı tedbirler almaya başladı. Bu bağlamda Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti ve Irak’ın toprak bütünlüğünden yana tavır koyması önemli görüldü. Şimdi baskıya K.Irak yönetiminin nasıl tepki vereceği konusu izleniyor. Geri adım olmazsa ki bu yönde şu ana kadar bir sinyal yok, bölgede ve piyasalarda tedirginlik etkileri azalsa da devam eder.
PROGRAMIN ÖNÜNE GEÇTİ
Dış kaynaklı önemli gelişme ise Fed Başkanı Yellen’ın faiz artışı konusundaki vurgu yapan açıklamasıydı. Bu gelişme dolara biraz değer kazandırdı. Bir diğer önemli konu başlığı ise “orta vadeli program” oldu. Programdan çok vergi artışları tartışıldı dense, yeridir. Özellikle finans şirketlerine vergi artışı borsada banka hisselerine satış olarak yansıdı. Vergi konusunun motorlu taşıtlar vergisi, şirketlerin geçmiş yıl kârlarına vergi gibi alt başlıklar içermesi orta vadeli programın önüne geçti. Ayrıca bütçe açığı, ekonomik büyüme ve enflasyon gibi hedeflere temkinli yaklaşıldı. Programdan piyasalara beklenti ihtiyacına cevap verecek malzeme çıkmadı. Zaten programın açıklanmasının ardından borsaya gelen satışlar ile döviz kurlarındaki yukarı hareketlenmeler piyasaların tepkisini göstermesi açısından dikkate değer. Borsa İstanbul’un dış borsalardan bir süredir devam eden olumsuz yönde ayrışması sürüyor.
POLİTİKALARIN DEĞİŞMESİ ZOR
ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı vergi reformu (indirimleri) gerek Dow Jones endeksine, gerekse doların dış piyasalardaki değerlenmesine sınırlı da olsa katkı yaptı. Piyasaların bir diğer sorunu Kuzey Kore. Bu yöndeki gelişmelere daha çok altın fiyatları duyarlılık gösteriyor. Önümüzdeki hafta Türkiye eylül enflasyonu ve ABD tarım dışı istihdam verileri var. Sonuçlarına göre önemli olabilir. Ancak gerek Türkiye, gerekse ABD merkez bankalarının para politikalarını değiştirmeleri zor. Olumsuz fiyatlamanın belli ölçüde fiyatlanması nedeniyle borsada tepki alım denemeleri, döviz ve Faiz tarafında kısa süreli sakin seyir görülse de zor gündeme bağlı olarak temkinli görünümün devam ettiğini söylemek mümkün.
BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ KIRILDI
ÇIKIŞ trend desteğinin kırılmasıyla başlayan düşüş hareketi tepki alımlarıyla karşılaştı. Tepki çıkışı henüz güç kazanmış değil. 101.000 ve 100.000 ilk destek noktaları olarak geçerliliğini korurken ilk dirençler 104.000-105.000 seviyelerinde. Tepki alımlarının devamı açsından 105.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Sonraki dirençler 107.500-108.000 seviyelerinde. 100.000 seviyesinin altına gelinmesi yeni bir satış hareketini beraberinde getirebilir. Yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.
DOLAR/TL KURUNDA TEPKİ ÇIKIŞI
DOLAR/TL kurunda, 3.94 seviyesinden bu yana devam eden düşüş trendi 3.52 seviyesinin üzerinde kırıldı. 3.60-3.65 ilk direnç noktaları olarak görülürken geri çekilmelerde destekler 3.52-3.50 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerin üzerinde yükseliş beklentileri korunacak.
Zeynel Balcı - Hürriyet
Borsa 105.400 geçemez... Düşerkenden 100.300 - 100.800 ödüm bittim noktası 98.000 olmaz dedimiştim... 102.300 - 105.400 arası yılbaşına kadar gezecektir... Para dolar ve altından çıkarsa borsa 120.000 olacaktır... Yılbaşına kadar para her yerden çıkıp altına giderse 98.000 olacaktır... Sonuç kısır bi döngüye girecez... Satarsak alamıcaz biraz yükselir gibi olacak... Alırsak satamıcaz hep düşüyo gibi olup tepki verip beyhude geçen seanslar olacak... Peki napacaz Biraz borsa biraz dolar biraz nakitte beklicez Maksat piyasa kaşıntımız geçsin avaralıktan neye bakacamıza karar verememezlik yapmayalım herşeyden olsun meyve sepeti ;-)
bist çok ucuz kasımda 112 bini görürüz. bu fiyatlar yabancılar için çerez parası
Sömürgeci BARBARLIĞIN tc borsasına getirdiği hezimet!
Borsadan hicbirşey olmaz yabancılar patanaj yapıyor satacak yer arıyorlar çakılacak çakılacak göreceksiniz hepsi balon
Etmez yukselen kanal kirildi.
altın madenleri altınmı fışkırdıda 110 bine geldik her çıkışın bir düşüşü olacak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.