<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa Nisan'ı nasıl kapatır?----

Borsa Nisan'ı nasıl kapatır?

Borsa Nisan'ı nasıl kapatır?
07 Nisan 2015 - 06:56 www.finansingundemi.com

Analizler borsanın nisan aylarını genelde yükselişle tamamladığını gösteriyor. Olağandışı bir gelişme olmazsa hisse senedine ilgi sürebilir

Endeksteki düşüş sonrasında borsada tepki alımları görülürken döviz kurlarında sıkışık görünüm sürüyor. Altında ise yönü dolar belirliyor.

Hürriyet'ten Zeynel Balcı'nın analizine göre, beklentilerin üzerinde gelen ekonomideki büyüme (GSYH) ve Mart enflasyon verilerinin piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Enflasyon verileri sonrası merkez bankası’nda faiz indirim beklentileri azaldı. Bu hafta, Şubat cari denge verileri ve kredi notu konusundaki Moody’s’in Türkiye raporu bekleniyor. Son aylarda düşüş eğilimine giren cari açıktan daha çok geçtiğimiz günlerde bankacılık sektörü için “Negatif” görünüm açıklayan Moody’s değerlendirmeleri yakından takip edilecek. FED faiz artırımı için referans olarak görülen ABD istihdam verileri beklentilerden olumsuz gelince iç piyasalarda iyimser algıya neden oldu. Olağandışı bir gelişme olmazsa borsaya ilgi sürebilir.

Tepki çıkışı

Geçmiş yıllardaki veriler incelendiğinde borsanın nisan ayı getirilerinin genelde pozitif olduğu görülüyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte borsaya da bahar geliyor sanki. 2004-2014 döneminde üç yıl dışında nisan aylarlarını primli kapatmış. 11 yıllık periyodun ortalama getirisi % 3.2 olarak hesapladık. Bakalım 2015 Nisan’ında durum ne olacak. BIST100 endeksinde geçtiğimiz haftalarda vurgu yaptığımız tepki alımları sürüyor. 82.500 seviyesinin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Dirençler 83.800 ve 85.000-87.500 seviyelerinde görülürken 82.500 seviyesinin altındaki verilecek destekler 81.500 ve 80.200 seviyelerinde bulunuyor. Direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de tepki çıkışı gücünü koruyabilir.  

KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE

Doların dış piyasalarda değer kaybı iç piyasalarda Dolar/TL’ye düşüş olarak yansıyor. 2.55-2.54 ilk destek seviyeleri olarak görülürken sonraki destek 2.51-2.50 seviyelerinde. Dirençler ise 2.61-2.625 ve 2.648 seviyelerinde görülüyor. Kâr satışları bir süre daha etkisini sürdürebilir.

Borsada ‘Beklentiler alınır, gerçekler satılır’

Ekonomİdekİ büyüme (GSYH) yakından izlenen verilerin başında geliyor. Biz de GSYH’nin borsa üzerine etkilerine baktık. Ekonomideki büyüme dışında siyaset ve merkez bankaları politikalarından sıcak para hareketlerine kadar borsayı etkileyen çok farklı gelişmeler var. Borsayı büyüyen ekonomilerle birlikte kârlı şirketler taşır diye bir öngörü var. Ekonomide büyüme hikayen yoksa başka beklentiler yaratıp borsaya yeni yatırımcı çekmek de kolay değil. Geleceğe dönük fiyatlayacak beklentilere ihtiyaç var. 2004-2014 döneminde borsa, ekonomik büyüme veya küçülmeyi önceden fiyatlamış sanki. Beklentilere göre hareket etmiş. Örneğin 2008 yılında küresel krizin de etkisiyle borsa % 51.6 küçülürken 2009 yılında ekonomi %-4.8 daralmış. Ekonomideki küçülmenin gerçekleştiği 2009 yılında ise dip yapmanın da etkisiyle 2010 yılındaki büyüme fiyatlanmış ve borsa %96.6 prim yapmış. 2008-2009 yılları kadar belirgin olmasa da benzer görünüm diğer bazı dönemler için de söz konusu. 2014’te % 2.9 ile büyüme hedefinin gerisinde kalan Türkiye’nin 2015 için
%4 büyüme hedefi var. Seçimlerin de çok önemli olduğu vurgusuyla birlikte % 4’lük büyüme tutturulsa dahi piyasalar için önemli bir beklenti oluşturmayabilir.

Seçim yıllarında büyüme iyi

2015 seçim yılı. 2002-2014 döneminde seçim yıllarında ekonomilerdeki büyüme genelde iyi. 2009 seçimi küresel krizin etkisinde yapıldığı için ekonomide küçülme de doğal. Onun dışında bazı seçim yıllarında düşük, bazılarında daha yüksek ama ekonomideki büyüme iyi sayılır. Ekonomideki gelişmeleri sadece seçim ile ilişkilendirmek doğru değil elbette. Yatırımcılar için seçim beklentilerinin satın alınması, son yıllarda çok da uygulanmamakla birlikte seçim ekonomisinin etkileri ve seçim sonrası yatırımcıların önünü görmesi açısından önemli. 2009 kriz etkisi hariç 2002-2014 dönemini referans alırsak seçim yılı olan 2015 yılında da büyüme devam edecek görünümü hakim.

Yabancı yatırımcıya bağlı

Bu yılın Ocak-Mart dönemi işlemlerine göre, hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) yabancı yatırımcıların piyasaların yönü konusundaki ağırlıkları net şekilde görülüyor. Yabancı satınca borsa düşmüş, alınca yükselmiş. Ancak yabancı yatırımcılar Mart ayının son haftasında hisse senetlerinde 202.5 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise 1.052 milyon dolar alım yaparak kapanış yapmışlar. Ocak-Mart dönemi genelde satıştalar. Mart ayının son haftası yapılan alımların devamının gelip gelmeyeceği konusu piyasaların seyri açısından önemli olacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)