<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBorsa İstanbul nasıl yönetilecek?----

Borsa İstanbul nasıl yönetilecek?

Borsa İstanbul nasıl yönetilecek?
22 Ekim 2014 - 06:37 www.finansingundemi.com

Borsa İstanbul'da yeni yönetim şekli nasıl olacak? Yönetim kurulu kaç kişi olacak? Halka arz ne zaman gerçekleşecek? Yeni stratejik ortak var mı?

TBMM'ye sevk edilen Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 47'nci maddesi gereği Borsa İstanbul (BİST) Başkanı İbrahim Turhan'ın geniş yetkileri elinden alınıyor. BİST'ten yapılan açıklamada da bu değişikliğin kendileri tarafından istendiği bildirildi. Sefer Levent'in Hürriyet'teki haberinde BİST Başkanı İbrahim Turhan, yetkilerinin alınmasını, BİST'in bundan sonraki yönetim şeklini anlattı. İşte o haber:

Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan’a Aralık 2012’de yasalaşan Sermaye Piyasası Kanunu ile verilen yetkilerin önemli bir bölümü geri alınıyor. Bankacılık ve sermaye piyasalarında önemli değişiklikler getiren kanun tasarısı önceki gün Meclis'e sunuldu. Eğer tasarı yasalaşırsa borsa başkanına verilen “BIST Yönetim Kurulu Başkanı en yüksek icra amiri sıfatıyla şirketi idareye tek başına temsile yetkilidir” hükmü kaldırılacak.

Dün bu önemli yetkileri yitirme aşamasında olan İbrahim Turhan ile hem kendi konumunu hem de BIST’in bundan sonra nasıl yönetileceğini konuştuk.

İbrahim Turhan öncelikle BIST’teki yönetim yapısını değiştirecek yeni düzenlemeyi bizzat kendisinin istediğini söyledi.

Turhan, “Yasa değişikliğini biz istedik. Nedeni çok açık. Biliyorsunuz, önümüzdeki dönemde halka arz yapacağız. Stratejik ortaklık gerçekleştireceğiz. Bunun için kurumsal yönetim yapısı gerekiyor. Sermaye Piyasası Kanunu yazılırken SPK, Hazine ve biz BİST olarak hazırlık aşamasında beraberdik. Ben birçok toplantıya katıldım. Biz bu BIST Başkanı’na geniş yetkiler tanıyan düzenlemeyi geçici bir kanun maddesi olarak düşünüyorduk. Çünkü o aşamada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Vadeli İşlemler Borsası ve Altın Borsası’nı birleşme işlemi için gerekliydi bu düzenleme. O zaman o borsaların başkanlarının yetkisi kadar yetki gerekiyordu. Süratli işlem yapak için bu yetki o zaman şart olarak gözüküyordu. Bizim geçici olarak düşündüğümüz bu düzenleme Meclis’te kalıcı hale geldi” dedi.

Meclis’te kalıcı hale gelen yetkilerinin stratejik ortaklık ve halka arz hedefleriyle uyuşmadığına dikkat çeken İbrahim Turhan, “Başkana verilen bu geniş yetki kurumsal yönetim açısından uygun düşmez.  Bu nedenle bu yeni düzenlemeyi, yani kendi yetkilerimin kısıtlanmasını bizzat ben istedim” diye konuştu.

HALKA ARZ BİR YIL SONRA

Bundan sonra kurumsal ve halka açık şirketlerin kurallarıyla iş yapacaklarının altını çizen Turhan halka arz ve BIST’in stratejik ortaklıklarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Halka arzla ilgili kararın Bakanlar Kurulu’nda olduğunu biliyoruz. 2015’in sonunda ya da 2016’nın başında halka arzın gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu yıl sonunda yeni bir stratejik ortaklık gerçekleştirebiliriz. Nasdaq ile olan ortaklığımızın ilk fazını yani teknolojik dönüşümü 2015’in ilk yarısında bitiriyoruz. İkinci faz yani vadeli işlem, borçlanma ve emtia piyasalarına yönelik çalışmaları ise 2016’nın son çeyreğinde bitirmiş oluruz diye tahmin ediyorum.”

BIST NASIL YÖNETİLECEK?

Bundan sonra halka açık bir şirket nasıl yönetilirse BIST’ın da öyle yönetileceğini belirten İbrahim Turhan yönetim kurulunun 10 kişiden oluşacağını söyledi. Bu yönetim kuruluna, 2 kişi Hazine, 1 kişi Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği, 1 kişi Türkiye Sermaye Piyasası Yatırımcı Kuruluşları, 1 kişi ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kontenjanından atanacak. Şirkette bir yönetim kurulu başkanı bir de genel müdür olması planlanıyor. Şu anda yönetim kurulu ve genel müdürlük görevlerini İbrahim Turhan yürütüyor. İbrahim Turhan özelleştirme ve stratejik ortaklıklar olduğunda yani yeni dönem başladığında yönetim kurulunun, genel müdürlük ve  yönetim kurulu başkanlığı görevlerini ayrı isimlere verebileceğini, aynı isimde de bırabileceğini söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)