BIST 100 Endeksi günü yüzde 1.36’lık kayıpla 79.636 puandan tamamladı. Bugün ise, piyasaların gözü-kulağı Başbakan Erdoğan’da olacak.
PİYASALARDA, dün gün boyunca yatıştırıcı adımların ardından Gezi Parkı eylemlerinin azalsa da devam etmesi ve küresel piyasalardaki düşüş eğilimi nedeniyle hafif düşüş yaşandı. Pazartesi günü yüzde 10.47’lik düşüşle Gezi Parkı eylemlerine tepki veren Borsa İstanbul’da (BIST) önceki günkü yüzde 4.87’lik toparlanmanın ardından endeks yüzde 1.36 düşüşle 79.636 puandan tamamladı puandan kapandı. Piyasaların gözü kulağı bugün Afrika seyahatinden dönecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan gelecek mesajlarda.
Güne küresel piyasalardaki negatif seyre paralel olarak satıcılı başlayan endeks, gün içinde en düşük 78.809 puanı gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla 80.000 puanın üzerini çıksa da son yarım saatte tekrar etkisini artıran satışlarla günü analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 79.500 seviyesinin hemen üzerinde tamamladı. Analistler, bugün Başbakan Erdoğan’ın vereceği mesajların yanı sıra İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)
faiz kararı ve özellikle ECB Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.
YATIRIMCILAR KAYBOLDU
Türkiye piyasalarını yakından takip eden ve protestoların olası ekonomik etkilerini analiz eden Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Piyasaların gelişmeleri dikkatle izlediğini ifade eden Ash, “Piyasalar geçen birkaç gündür aşağı ve yukarı olmak üzere lunaparklardaki hız treni gibi hareket etti. Pazartesi yaşanan düşüş büyük oranda dün itibariyle telafi edilmeye başlandı. Ben yatırımcıların durumu okurken biraz kaybolduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.
80 BİNDE DENGELENEBİLİR
İş Yatırım Hisse Senetleri Uzmanı Özgür Alioğlu, “Toplumsal gerginlikten dolayı piyasalarda çok sert hareketlilik yaşanmaya başladı. Sakinleşme başlamıştı ancak hafta sonu yaklaşırken ‘gerilim tekrar artar mı?’ sorusu yatırımcıları endişelendiriyor. Başbakanın tavrı çok önemli olacak. Yumuşak mesajlar gelirse endeks 80.000 civarında dengelenebilir” dedi.
Fitch: Durum tolere edilebilir seviyede
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Gezi Parkı protestolarının yarattığı ortamla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Politik istikrarsızlık ve ifade özgürlüğü eksikliği Türkiye’ye ilişkin derecelendirmemizde zayıflık olarak sıralanıyor. Ülkedeki huzursuzluğun mevcut seviyesi Türkiye’ye dair derecelendirmemizde politik istikrar toleransı içerisinde yer almaktadır. Şu anda kadar gerilimin ekonomik etkisi çok az.”
Türkiye’nin risk pirimi yükseldi
TÜRKİYE’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti ülke çapında günlerdir hükümete karşı devam eden protestoların etkisiyle Kasım ayından bu yana en yüksek düzeye yükseldi. Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) Markit verilerine göre 7 baz puan yükselerek 148 baz puana çıktı. CDS’ler piyasada ülkenin risk primi olarak algılanıyor.
Piyasaların tepkisi biraz abartılıydı
TD Securities Gelişen Piyasalar Ekonomisti Christian Maggio, yatıştırıcı mesajlarının olumlu olduğunu belirterek, “Piyasaların verdiği tepki biraz abartılıydı. Olumlu mesajların verilmesinin, protestoların şiddetten uzak ve demokratik temsil noktasında barışçıl bir şekilde devam etmesi algıyı daha da sağlamlaştıracaktır” dedi.
8-10 milyar dolar çıktı
HAFTANIN ilk işlem gününde gezi parkı eylemlerinin etkisi ile 1.90 seviyesini aşan dolar dün günü 1.88 seviyesinden kapattı. 10 yıl vadeli tahivilde ise,
faiz yüzde 7.08’e kadar yükseldi. ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, “Başbakan, piyasayı rahatlatacak bir açıklama yaparsa kurda gerileme görülür. Başbakan geldikten sonra piyasa gerilimin tırmandığını görürse dolar TL karşısında, 1.89-1.90’a doğru bir hareket görebiliriz ki belki o seviyelerden sonra çok daha hızlanabilir” dedi.