Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Peki, dolar bazında 51.382 seviyesine yani 180 bine tırmanmak hayal mi? Teknik verilere baktığımız zaman aslında hiç de hayal değil. Beşinci ve en güçlü dalganın içerisindeyiz. Borsada oluşan 4 yıllık ayı piyasası sonrasında yaşanan yükseliş devam ediyor. Yüzde 65 olan yabancı payı yine daha önce test edilen yüzde 70’lere tırmanır ve borsaya 4 milyar dolarlık para girişi olursa neden olmasın?
Tabii bunun gerçekleşmesi endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan hisse senetlerinin hareketleri ile mümkün. Bu da bankacılık sektörünün hareketlenmesine bağlı. Banka sektör endeksi teknik formasyon olarak endeks ile benzer bir seyirde. Yılbaşından bu yana BIST Banka sektör endeksi yüzde 40 değer kazandı. 2016 yılında yüzde 8 değer kazanan banka sektörü hisselerinde yaşanan bu güçlü çıkış borsada rekorları da peş peşe getirdi. Banka sektör endeksindeki hisselerin dolar bazındaki zirvelerinin yüzde 57 altında olması bu hisselerde getirilerin artabileceği yönünde umut vaad ediyor.
Grafiklere bakıldığında borsa önümüzdeki 1-1,5 yıl içerisinde zirvede dalgalı bir seyir geçirecek. Yatırımcıların sürekli olarak hisseler primli mi diye sorguladıkları, aynı zamanda yükseliş trendinin korunduğu ancak arada kâr realizasyonlarının da yaşandığı dönemler yaşanabilecek. Borsanın 78.000-108.000 hareketindeki ivmeli çıkış yerini biraz daha zorlu bir yükselişe bırakabilir. Fakat hedef dolar bazında zirve olacaktır.
Yabancı hisse stoku
Yabancı yatırımcılar yılbaşından bu yana net 2,6 milyar dolar yaklaşık 3 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi. Hisse senetlerindeki yükseliş ve kur hareketi ile birlikte yabancıların hisse senetlerindeki stoku yılbaşından bu yana 17 milyar dolar artış gösterdi. Yıl başında 35 milyar dolarlık hisse stoku bulunan yabancıların 28 Temmuz haftasında hisse stoku 52 milyar 681 milyon TL’ye çıktı.
28 Temmuz haftasındaki yabancıların hareketlerine ve yabancı payının seyrine baktığımızda temmuz ayında bir miktar realizasyona gittiklerini görüyoruz. Hisse senetlerinde net hareketlerde 12,7 milyon dolarlık bir azalma gözlenirken yabancı payının ise yüzde 65,36’dan yüzde 65,29’a gerilediğini görüyoruz. Yüzde 65,36’dan yüzde 65,29’a gerileme yani 0.07 puanlık düşüş çok düşük bir gerileme gibi görülebilir.
Fakat sadece 3 puanlık yabancı payındaki artışla borsanın TL bazında rekorlar kırdığı düşünülürse bu küçük realizasyonun bile etkisi görülecektir.
Bilanço beklentisi
Borsadaki yukarı hareketi destekleyen önemli etkilerden birisi de bilançolar. Borsa şirketleri yılın ikinci çeyreğine ait bilançolarını açıklamaya başladı. Açıklanan şirket bilançolarına baktığımız zaman Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş, 25 milyar TL’lik ciro açıkladı ve şirketin net satışları yüzde 70,7 oranında büyüdü. Ford Otosan, 11,6 milyar TL’lik ciro açıkladı ve satışları yüzde 32,4 oranında büyüdü. Beyaz eşya sektörünün lider şirketlerinden olan Arçelik9,6 milyar TL ciro açıladı ve net satışları yüzde 29,5 oranında büyüdü. Böylesine büyük şirketlerin cirolarındaki bu güçlü artışlar ister istemez fiyat hareketleri üzerinde de etkisini gösteriyor.
Rekor demek zor!
Borsada hisse senedi alıp bekleyen yatırımcılar için dolar bazında zirve aşılmadığı sürece TL bazında kırılan rekorlar çok büyük bir anlam içermiyor. Şirketlerin büyüme potansiyelleri, yatırımları, atılımları, krizlere karşı dayanıklılıkları, pazardaki konumları değerlendirilerek yapılan analizlerde dünya standartlarında üretim gerçekleştiren büyük sanayi kuruluşlarının hâlâ zirve seviyelerinin çok altında olduğu görülüyor.
Son 20 yılda zirvedeki 6 şirket
Borsada son 20 yılda borsadaki 6 şirket, piyasa değerinde dolar bazında zirveden inmedi. 1997-2007-2017 döneminde piyasa değeri en yüksek 10 şirket sıralamasında Tüpraş, Ford Otosan, Ereğli Demir Çelik, Arçelik ve Tofaş Oto Fabrika en yüksek piyasa değerli 10 şirket arasında yer almayı başardı. Piyasa değerinde 1997 yılında ilk 10 şirket arasında yer alan Şişe Cam ve TrakyaCam, 2007 ve 2017 yıllarında ilk 10 şirket arasına girmeyi başaramadı.
Migros’un yerine BİM
Son 20 yılda piyasa değerinde Migros 1997 ve 2007 yıllarında zirvedeki ilk 10 şirket arasında yer almayı başarırken, 2017 yılına geldiğimizde Migros’un yerine aynı sektörde yer alan BİM yerleşti. BİM 5,9 milyar dolarlık piyasa değeri ile sanayi ve hizmet sektöründeki en büyükler listesinde 7. şirket oldu.
Ereğli’nin yükselişi.
Ereğli, 1997 yılında 995 milyon dolarlık piyasa değerine sahipken, 2017 yılına gelindiğinde piyasa değeri 8,1 milyar TL’ye çıktı. Şirketin piyasa değeri dolar bazında 8’e katlandı. Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir Grubu, tüm dünyada demir-çelik sektörü zorlu bir dönem geçirirken yatırımlarını ve atılımlarını sürdürdü. Otomotiv, beyaz eşya ve boru profil sektörlerine yönelik satışlarındaki artışla birlikte hızlı bir büyüme sağladı.
Cam ve içecek geriye düştü
Piyasa değerinde 1997 yılında ilk sıralarda olan cam sektörü hisseleri, 2007 ve 2017’ye gelindiğinde ilk 10 içerisindeki yerlerini koruyamadı. Şişe Cam ve Trakya Cam, ilerleyen dönemlerde arka sıralara düştü. İçecek sektörü ise 2007 yılında piyasa değerinde ilk 10 şirket arasına girmeyi başarırken, 2017’de bu listede kalmayı başaramadı.
Telekomünikasyon
Telekom şirketleri Turkcell ve Türk Telekom ise, 2017’de zirveye yerleşenlerden. Her iki şirket de piyasa değerinde ilk sıralarda yer almayı başarırken, ilk 10 listesindeki liderliklerini koruyor. (Zeynep Aktaş / Milliyet)
bu yorumu okuyanların henüz doğmamış torunları borsa ucuz diye 400 bin endeks seviyesinden alım yapacaklar!!!
180. BİNİ GİDECEK DİYE.ZEMİN HAZIRLIYORLAR KÜÇÜK YATIRIMCIYI ÇEKİP.YÜKLEYİP KAÇACAKLAR.ALICI OLMAYINCA NE YAPACAK YUKARI ÇEKİYORLAR.70. BİNDEN 109. BİNE GELDİ HİÇ GİTMEYEN HİSSELER VAR.NASIL OLUYORBU? KARŞIDAN SEYRET BEKLE BENCE.
Ülkemizin tarım arazilerinin yüzde 10 'u yok olmuş 10 senede.Şu an başka birşey düşünemiyorum.
Ülkemizin tarım arazilerinin yüzde 10 'u yok olmuş 10 senede.Şu an başka birşey düşünemiyorum.
Bende görür diyorum ama ne zaman elbet bir gün
işbank iştirakleri izleyin hepsi göçük..var bi büyük sorunları da ne .*izleyip incelem lazım.hisselerin borsada el değiştirdiği gözleniyor.**
Zeynep nerde?
2018de...19dada tepetaklak olur..2 dlra iner..keriz ülke olursan böyle işte
Kgf de para kaldı mi
15-20 yıl içerisinde olabilir diyorum.Yazıyı çok komik buluyorum...
NEYZEN TEYFİKLE CEVAP VERMEK YERİDİR: RUHUN ŞAD OLSUN NEYZEN TEYFİK .İKİLİKLER * Türkü yine o türkü, sazlarda tel değişti, Yumruk yine o yumruk, bir varsa el değişti! * Kâbe'den maksat varmaktır yâra, Kör gibi tapınma kuru duvara. * Mey'de Bektâşi göründüm, Ney'de oldum Mevlevî, Meşrebim Mollâ-yi Rûmî, mezhebim Bektâşidir * Üstüne alma fakat dinle samur kürkçüyü sen, Nasıl olsa kabahat sahibini terk etmez. NEYZEN TEVFİK
Dereyi görmeden paçayı sıvamayalım Zeynep. Hele bir 120 bin olalım. Bırak şimdi 180 bin hayalini...
İyi güldüm yahu :))
inşaat çimentodan bahsedin arkadaş. ülke inşaat patlaması yapmış köprüler tüneller kentse dönüşümler rekor kırmışken inşaat çimento sürünüyor.
YOK DAHA NELER 200 BİN DİYİN BARİ
hehe verin gazı. özellikle bundan sonra. sonra ky taşır. tabi.. hep aynı taktik . ne yazık ki hep zokayı yutan da ky oluyor.
zeynep hanım sen evi arabayı sat borsaya bas, 180 bin ne ki 300 bin olacak borsa, dilin kemiği yok, işkembei kübradan sallamaca, büyüklere masallar, milletin evini ocağını yıkacak
Borsa çıksa ne olur şirketlere bak sen değeri artıyor mu fiyatı çıkıyormu onlardan bahset sen. Tcell Mesela ikiyüzbinde bile olsa borsa on sene önceki fiyatında...
zeynep hanım iyi gaz veriyorsunuz sanki birilerinin adına yorum yapıp onların aldıkları hisse senetlerini garibanlara devir etme çabasındasınız gibime geldi bu yorumunuz.dünya borsaları tarihi zirvelerde iken ve 7 senede bir dünyada para babalarının servetlerini daha servet katmak için hareketleri bu sefer geçikmiş iken siz neden bahis ediyorsunuz.
1997 ve 2007 Yılları 10 yıllık verilerde listeye giremeyen Aselsan, 2017 yılında listeye girmiş. Bundan sonraki süreçte Aselsanın listenin ilk 3 Sırasında yer alacağını düşünüyorum
He he. Yüzseksenbin! Ne güzel. Yarın gidip 2 kilo borsa satın alacağım! 2 liradan alıp 80 liraya satacağım!
borsa uc yil once seksen bes bin kardemir 2. 35 simdi borsa yuz sekiz bin kardemir 2.02 zarari siz dusunun. hisse alirken adam gibi sirketlerin hissesini alin.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.