Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İngiltere'de Muhafazakar Parti'yi 3 yıl önce ezici bir seçim zaferiyle iktidara taşıyan İngiliz siyasetçi Boris Johnson, başbakanlık koltuğundan iniyor. Çocukken "dünyanın kralı’" olmayı düşlemiş Boris Johnson’ın kariyeri bundan sonra hangi yönde ilerleyecek merak konusu.
Johnson’ın biyografisini yazan Andrew Gimson’ın deyimiyle, "İngiltere’nin ücra bir köşesinde inzivaya çekilip kendini hayır işlerine adadığı sakin bir hayat sürmek" pek ona uygun bir senaryo değil.
Öyleyse Johnson’ın bir sonraki adımı ne olabilir?
Gazeteciliğe dönüş?
Boris Johnson siyasete girmeden önce gazetecilik dünyasında iyi maaşlı bir kariyere sahipti. Siyasete atıldıktan sonra da – ta ki başbakan oluncaya değin - dergi ve gazetelere yazmaya devam etti.
Daily Telegraph gazetesine haftada bir yazdığı sütun için kendisine yılda 275 bin sterlin (316 bin dolar) ödeniyordu.
Başbakanlık sonrası onu gazete sayfalarına geri çekmek için medya kuruluşları birbiriyle kıran kırana bir yarışa girebilir.
Johnson, anılarını kaleme almayı da düşünebilir. Eski başbakanlara para kazanmayı garanti eden bir yöntem. Kitabevleri, böyle bir kitabın sözleşmesinin 1 milyon sterlinin üzerinde olacağını tahmin ediyor.
Gazete yazılarından oluşan koleksiyonları dahil edersek, Johnson bugüne değin sekiz kitaba imza atmış bir yazar. Bunlar arasında şahsi kahramanı Winston Churchill’in çok satanlar listesine girmiş bir biyografisi ve siyasi hiciv eseri 72 Bakire adlı roman da yer alıyor.
Şu an halen elinin altında bitmemiş bir kitap projesi var; son 7 yıldır üzerinde çalıştığı William Shakespeare biyografisi. Hodder & Stoughton adlı kitabevi, "Shakespeare: Deha Bilmecesi’" adlı biyografinin haklarına, bildirildiğine göre, 500 bin sterlin (575 bin dolar) ödedi. Bu eserin 2016’da kitapçılarda olması planlanıyordu. Ama Brexit oylaması, dışişleri bakanlığı ve sonra da başbakanlık derken, Johnson’ın yazmaya ayırdığı vakit epey bölündü.
İKİ KONUŞMADAN 160 BİN STERLİN ALMIŞTI
Eski başbakanlara büyük miktarda paralar kazandıran bir diğer yol: konuşmak.
Ücret karşılığında kurum ve şirketlere akşam davetlerinde konuşma yapan, Johnson’ın selefi eksi başbakan Theresa May, 2022 yılında 9 kez kürsüye çıkarak toplam 715 bin sterlin (823 bin dolar) kazandı.
Johnson da bakan ve başbakanlık koltuğuna oturmadan önceki yıllarda, konuşma yapmaya çağrılan favori bir isimdi. Kuşkusuz bunda komediye yatkınlığının da payı var.
Şimdi, konuşma piyasasına fiyatını artırmış halde geri dönebilir. 2019 yılında, hükümette görev değişiminin yarattığı bir boşlukta iki konuşma yapan Johnson’a toplam 160 bin sterlinin (184 bin doların) üzerinde ücret ödendiğini biliyoruz. Bunlardan biri bir bankaya, diğeri de Hintli bir medya grubuna yaptığı konuşmalar.
Boris Johnson’a uzun yıllar danışmanlık yapmış olan Lord Udny-Lister, "Hiç kuşku yok ki bol miktarda yazı ve konuşma işi yapacak" diyor ve ekliyor:
"Onu heyecanlandıran konular hakkında konuşacak. Örneğin, Batı’nın ittifakının şimdiden gevşediğini gördüğümüz Ukrayna konusu gibi."
Sam Francis’in BBC New’steki haberine göre Londra’da bulunan Queen Mary Üniversitesi’nde siyaset bilim profesörü olan Tim Bale, ‘konuşma kariyerinin finansal kazanımlarının’ Johnson’ın gözünden kaçmayacağını düşünüyor.
Prof. Bale, "Boris Johnson para saplantısı olan bir kişi. Dostlarıyla kıyaslarsak, onların gerisinde kaldığı görülüyor. Bu durumu düzeltmek için elinden geleni yapacaktır" diyor.
PARLAMENTODAKİ KOLTUĞUNDAN DA OLABİLİR
Boris Johson’ın milletvekilliğini sürdürüp sürmeyeceği konusunda görüşler muhtelif. Yeni kabinede kendisine bir görev verilmesi olası görülmüyor. Bu da mecliste arka sıradaki milletvekillerinin arasına katılacağı anlamına geliyor.
Lord Udny-Lister, "Parlamentoyla bağlarını hemen kopartacağını sanmıyorum" diyor.
Ne olursa olsun, iç tüzük gereği Boris Johnson’ın başbakanlık koltuğundan indikten sonraki iki yıl süresince hükümete herhangi bir konuda lobi yapması yasak.
Kendisini parlamentoda bekleyen tatsız bir gelişme de olası. Pandemi sırasındaki toplanma yasağına rağmen Başbakanlık konutunda düzenlenen partiler, henüz kapanmamış bir konu.
Şayet meclisteki bir komisyon Boris Johnson’ın milletvekillerine doğruyu söylemediğine hükmederse, milletvekilliğinin askıya alınmasını isteyebilirler.
Johnson’ın seçim bölgesinde en yakın rakibi ile arasında sadece 7100 oy farkı var. Yani, Muhafazakarların popülerliğinde kayda değer bir iniş olursa, Johnson’ın parlamentodaki koltuğuna tutunması zorlaşabilir.
HOLLYWOOD TARZI VEDA
Parlamentoda muhalefetin sorularına başbakan olarak cevap verdiği son oturumda, Boris Johson, "Görevi şu an için büyük çapta başardık" dedikten sonra, konuşmasını Terminatör filminden alıntı yaparak "Hasta la vista, baby’" yani "Tekrar görüşürüz, bebeğim" diyerek bitirmişti.
Şayet bir sonraki seçimlerde Muhafazakarlar kaybederse, muhalefetin başını çeken lider Boris Johnson olabilir mi?
Muhafazakar Parti’nin tarihi üzerine bir kitabı olan Profesör Bale, Johnson’ın geri dönüşünü tamamen bertaraf etmese de, bu olasılığın parti saflarında ciddi bir ‘çaresizliğe’ işaret edeceğini düşünüyor:
"Eğer yeniden Boris Johnson’ın kapısını çalarlarsa, Muhafazakar Parti’nin geleceği beni çok kaygılandırırdı."
Boris Johnson’ın güçlü bir müttefiki olan Muhafazakar milletvekili Jacob Rees-Mogg, parti tarihinde liderlikten indirildikten sonra geri dönüş yapmayı William Gladstone haricinde hiç kimsenin beceremediğini söylüyor.
Fakat Johnson’ın biyografi yazarı Andrew Gimson, ne olursa olsun belli bir hayran kitlesinin onun peşini bırakmayacağını tahmin ediyor.
Johnson’un seçmenler üzerindeki cazibesi uzun yıllar, alışılagelmiş siyasetçi kimliğinin dışına çıkması ve kural kırıcılığı ile bağlantılıydı.
Sonuçta, kariyerinin sonunu getiren de bu oldu.
Ama bir sonraki adımını kestirmek ve tekrar bir dönüş yapıp yapmayacağını tahmin etmek de yine bu özelliğinden ötürü, zor bir bilmece. (BBC Türkçe)
Boris Johnson son kez başbakan olarak konuştu
Liz Truss, İngiltere’nin yeni Başbakanı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.