<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBoris Johnson İngiltere’ye ve siyasi kariyerine zarar veriyor----

Boris Johnson İngiltere’ye ve siyasi kariyerine zarar veriyor

Boris Johnson İngiltere’ye ve siyasi kariyerine zarar veriyor
16 Eylül 2020 - 15:44 www.finansingundemi.com

Boris Johnson’ın Brexit sürecini anlaşmasız tamamlama konusundaki ısrarı hem ülkeye hem de siyasi kariyerine zarar verecek

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Boris Johnson’ın imza kelimeleri “harika” ve “mükemmel”. Ancak başbakana seçim kazandıran bu iyimserlik tehlikeli bir sonuça neden olacak.

Gerçekler nihayetinde Brexit hayallerinin önüne geçecek. İnsanlar egemenlik hayalleriyle süslü alternatif evrenlerinde daha ne kadar kalabilirler? Brexit’e evet oyu verenler kendi sanal gerçekliklerinde yaşayabilirler ancak bu sonsuza dek sürmeyecek.

Boris Johnson’ın geri çekilme anlaşmasını imzaladıktan sonra bu anı “muhteşem bir an” olarak tanımlaması ve bunu seçimlerde oy toplamak için kullanmış olması şimdilerde reddediliyor. Geçtiğimiz hafta müzakereler oldukça zor geçti. İmzalanan anlaşmayı tek taraflı olarak ihlal etmek gerilim tırmandırma politikasıysa, artık Johnson’ın tercihi anlaşmasız Brexit yönünde. Göçmen karşıtı Nigel Farage yanlılarının artışıyla ilgili korkular, İngiltere Adalet Bakanı’nın istifa tehdidinden daha ağır basıyor. İngiliz muhafazakar partililer şimdilerde David Cameron ve dört eski başbakan tarafından destekleniyor. Suçluyu değiştirme stratejisi yürürlükte: Johnson Telegraph’a yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’ni gıda “blokajı” planlamakla suçladı. Böylelikle de basit bir şekilde anlaşmasız Brexit’in felaket getirecek sonuçlarının sorumlusunun, ‘pis yabancılar’ olduğunu söyleyerek, günah keçisi belirledi.

Felaket yaklaştıkça, Brexit’in İngiltere’ye zarar veren bir çılgınlık olmasının nedenleri daha açık bir hale geliyor. Ekonomik darbenin ötesinde, en büyük zarar her zaman olduğu gibi, İrlanda sınırı. Anlaşmasız Brexit sınırın kapanması gerektiği anlamına geliyor. Avrupa Birliği’nin tek pazar sistemi açık bir arka kapıyı tolere etmeyecek. Brexit hep 1998 yılında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşmasını riske atmıştı ve İrlanda Denizi’nde bir ticaret sınırı tek alternatifti: Kötü bir alternatif olsa da, Johnson bunun sonuçlarıyla ilgili derinlemesine bilgi almıştı. Bu Kuzey İrlanda’nın Avrupa Birliği’nin birçok kuralına uyacağı anlamına geliyor. İrlanda sınırı üzerinden tartışma yaratmak oldukça tehlikeli.

Eski başsavcı Geoffrey Cox, bakanların kanuna karşı gelmesinin İngiltere’nin uluslararası prestijine “vicdana aykırı” bir zarar verdiğini söyledi. Ancak yeni kabine sözcüsü Simon Case’e göre, bakanların uluslararası kanunları çiğnemesi bakanlık kurallarına aykırı değil.

Muhafazalarların devlet teşviki için kazananları belirleme yönündeki pervasız tavrı oldukça tuhaf. İhtiyaç olan devlet yatırımları geçtiğimiz on yılda neredeydi? Bu dönemde AB kurallarıyla uyum içinde kalarak Almanya devlet teşviklerine üç kat daha fazla para harcamıştı. İngiltere bu miktarın çok daha fazlasını araştırma ve geliştirme çalışmaları için harcayabilirdi ancak bunu yapmadı. Dahası şimdilerde övgüyle bahsedilen Japonya ticaret anlaşması, devlet teşvikleri konusunda, Avrupa Birliği’nin kısıtlamalarına kıyasla İngiltere’nin üzerinde daha da sert bir baskı kuruyor. İmzalanan her anlaşmayla İngiltere’nin “egemenliği” daha da zarar görüyor.

Brexit sürecinin şimdiye kadar verdiği zararları düşünelim. LSE araştırmasına göre, gayrisafi yurtiçi hasıla potansiyelinin %2 altında. Brexit hane başına 870 sterlin kaybettirdi. Ancak Brexit’in diğer etkileri gibi bu da göze batmayacak şekilde yönetildi. LSE’den Doçent Dr. Thomas Sampson’a göre, korona virüs devasa bir kısa vadeli şok ancak uzun vadeli darbeyi Brexit indirecek.

İngiliz hükümeti korona virüs kaynaklı güçlüklerin, Brexit’in etkilerini perdeleyebileceğini umuyor. En kötü etkileri yıllar içinde görülecek. Tır kuyrukları ve market raflarında yetersiz ürünlerin görülmesiyse yalnızca birkaç ay alabilir. Brexit’in yılmaz savunucuları hiçbir şeyden etkilenmeyecek ancak hükümetin oluşturduğu bu karmaşa, Johnson’ın oyları üzerinde etkisini gösterecek.

İş dünyasından Boris Johnson’a Brexit uyarısı

 

İngiltere’nin Brexit politikalarının bedeli ağır olacak

 

Finans dünyasının saatli bombası: Brexit görüşmeleri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)