Borcunu ödeyemedi, satılıyor!
Devlete olan borçlarını nedeniyle soruşturma açılan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin satılması için harekete geçildi
Devletten aldığı elektriğin borçlarını ödeyemediği için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından soruşturma açılan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin (OEDAŞ) satışı için düğmeye basıldı.
Yıldızlar SSS Holding’in, TETAŞ’a olan 120 milyon liralık borç nedeniyle Ak Yatırım’ı satış için yetkilendirdiği öğrenildi.
Hürriyet'in haberine göre, Yıldızlar SSS Holding, 1.4 milyon abonesi bulunan Osmangazi- Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin hisselerinin tamamını 2010 yılında 485 milyon dolar karşılığında Özelleştirme İdaresi’nden devraldı. Ancak kısa bir süre sonra, şirketin kuracağı 380 megavatlık kömür santrali için EPDK’nın istediği 6 milyon liralık teminatı bulmakta zorlandığına yönelik haberler çıktı. Şimdiyse, enerji kulislerinde mali yükümlülüklerini yerine getiremeyen Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin (OEADAŞ) satışa çıkarıldığı konuşuluyor. Edinilen bilgilere göre, devletten aldığı elektriğin bedeli olarak yaklaşık 120 milyon lira borcu biriken şirkete, yeni alıcı bulmak için Ak Yatırım’a yetki verildi. Ak Yatırım ise “Elimizde bir dağıtım şirketi var. İlgilenir misiniz” diye elektrik dağıtım ihalelerine katılan şirketlerin kapısını çalıyor.
SATILIK DAĞITIM ŞİRKETİ
OEDAŞ hisselerinin yüzde 100’ünün blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi için 2009 yılında düzenlenen ihaleyi kazanan Yıldızlar SSS Holding, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Uşak, Bilecik illerini kapsayan dağıtım şirketini 2010 yılının mayısında devraldı. Ancak yaklaşık 1.4 milyon abonesi bulunan OEDAŞ, şu sıralar zor günler geçiriyor. Enerji kulislerine yansıyan bilgilere göre, şirketin satılması için Ak Yatırım’la anlaşıldı. Ak Yatırım da alıcı bulmak için enerji piyasasını, özellikle daha önce yapılan ihalelere katılan yatırımcıları yokluyor. Ancak TETAŞ’a birikmiş borcu bulunan şirket satılmazsa, lisans iptaline kadar giden bir süreç yaşanabilir.
EPDK SORUŞTURMA AÇTI
Nedeniyse, EPDK tarafından açılmış bir soruşturma bulunması. TETAŞ, uzun bir süredir sattığı elektriğin bedelini alamadığı için Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’ne ihbarname gönderince, EPDK devreye girerek, hem dağıtım, hem perakende şirketi hakkında soruşturma açtı ve savunma istedi. Dağıtım şirketine yazılı savunmasını vermesi için süre tanındı. Şirket, mali durumu hakkında EPDK’ya savunma yapacak. Holdingin, bazı gayrimenkullerini satarak borçlarının bir bölümünü ödediği ancak halen borcunun kapanmadığı kaydediliyor. Şirketin, devletten altığı elektriği vatandaşa sattığı, ancak sattığı elektrik karşılığında vatandaştan aldığı bedeli TETAŞ’a ödemediğini kaydeden bir sektör temsilcisi, “Elektrik Piyasası Kanunu’nda açık bir madde var: Eğer dağıtım şirketleri faaliyetlerini düzenli olarak yürütemezse, lisansının iptal edilmesi gerekiyor. TETAŞ, EPDK’ya resmi bir yazı yazarak, ‘Osmangazi elektrik şirketi borçlarını düzenli olarak ödemiyor’ dedi ve mevzuat açısından gerekli işlemin yapılmasını istedi. Bunun üzerine EPDK da soruşturma açtı” diye konuştu.
Abonelerin yüzde 4’ü OEDAŞ’ta
İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, merkezi Eskişehir’de bulunan OEDAŞ:
·Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde elektrik dağıtımı yapıyor.
·5 il, 54 ilçe, 189 belediye, 1811 köy, 381 köy bağlısı, 56 işletmeye elektrik dağıtımı yapıyor.
·Türkiye enerji tüketiminin % 2.4’ü söz konusu bölgede tüketiliyor.
·Türkiye’deki nüfusun % 3.6’sı ve abone sayısının yüzde 4’ü bu bölgede bulunuyor.
2036 yılına kadar geçerli lisans iptal edilir mi
Lisans iptali, bugüne kadar elektrik dağıtımında hiç gerçekleşmiş bir işlem değil. Eğer OEDAŞ’ın 2036 yılına kadar geçerli olan lisansı iptal edilirse, elektrik üretiminde de yatırımları olan şirket, kanun gereği bir bütün olarak elektrik sektöründen yasaklı olacak. Bir yetkili, “Savunmalarının alınması ve değerlendirilmesi birkaç ay devam edecek. Şirket, hisselerini devreder veya borcunu öderse, açılan soruşturma lisans iptali olmadan sonuçlanır. Mutlaka lisans iptali olacak diye
bir şey yok. Sorun elektrik borçlarının ödenmemesi. Şirket, borçlarını öder veya başka bir yatırımcı tarafından devralınırsa, soruşturma kapanmış olur” diye konuştu. Ancak, biriken borçları nedeniyle mali tablosu iyi gözükmeyen şirketin alıcı bulmasının kolay olmadığı da konuşulanlar arasında.