Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Japonya Merkez Bankası BoJ merakla beklenen para politikası kararlarını açıkladı. Faizlerde değişiklik yapmayan BoJ para politikası yaklaşımında köklü bazı değişikliklere gitti.
%2.0 enflasyon hedefine ulaşabilmek için yılda 80 trilyon yen devlet tahvili alma hedefi olan BoJ bundan sonra getiri eğrisi kontrolü yaklaşımını benimsemeye karar verdi. Buna göre varlık alımları bundan sonra 10 yıllık devlet tahvili faizini şu anki seviyelerde (%0.0 civarında) tutabilecek şekilde vadelere yayılacak.
Buna ‘getiri eğrisi kontrollü niceliksel ve niteliksel gevşeme’ adını veriyor BoJ. Bu amacına ulaşmayı kolaylaştırmak için de alabileceği devlet tahvili vadelerindeki 12 – 7 yıl kuralı kaldırıldı.
İkinci önemli adım ise enflasyonu yukarıdan ıskalama hedefi. Buna göre BoJ enflasyon %2.00 seviyesinde değil %2.00 üzerinde belli bir süre stabilleşene kadar varlık alımlarına devam etme sözü veriyor. Bir anlamda kararlılığını göstererek beklentileri canlandırmaya çalışıyor.
Ek parasal gevşeme gerekmesi durumunda (1) kısa vadeli ve uzun vadeli faiz (10 yıllık faizler) hedefini indirme ile (2) varlık alım programını büyütme opsiyonları sunuluyor. Yani yeni faiz indirimleri için kapı tamamen açık.
Bugün yeni bir gevşeme hamlesi gelmedi fakat enflasyonu yükseltmeye karşı mücadelesinde bazı taktik değişikliklere gitti BoJ. Bundan sonra kısa vadeli faizleri uzun vadeli faizlerden daha düşük tutarak getiri eğrisini dikleştirmeyi amaçlayacak. Buna da daha fazla kısa vadeli devlet tahvili alarak ve belki de uzun vadeli tahvil satarak ulaşmaya çalışacak.
Kararların açıklanmasıyla birlikte ortaya çıkan karmaşada yen satışları geldi ve USDJPY %1.5’e yakın yükselerek 102.80 seviyelerini gördü. Daha fazla Faiz indirimleri veya varlık programının büyütülmesine yönelik açık sinyal verilmesi yen üzerinde baskı yarattı.
Fakat Avrupa seansı başlarken USDJPY kararlar öncesi seviyelerine geri dönmüş durumda ve şu anda 101.70 bölgesinde işlem görüyor. Yani BoJ piyasaları yen satmaya yine ikna edememiş gibi ve şimdi top Fed’de.
USDJPY’de Mayıs sonunda 111.40 seviyesinden başlayan düşüş trendi direnç hattı çalışmaya devam ediyor. Zaten bugünkü kararlar sonrası gelen ralli de yine o bölgeden ret yedi. Fed kararları ve Yellen konuşmasıyla birlikte ilk direnç olarak bu bölge alıcıların karşısına çıkacak. Sonrasında ise 103.50 bölgesi. Destek olarak ise 101.20 ve 100.00 seviyeleri ön planda.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.