Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Arkeoloji camiasının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel’in, hayatının son anlarına dek ikamet ettiği ve enstitü olarak kullanılmak üzere Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışladığı Arnavutköy’deki tarihi 'Kırmızı Yalı’nın, üniversite yönetimi tarafından satışa sunulacağı öne sürüldü.
"Hukuki mücadele başlatırız”
Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin, satılacağı duyumu aldıkları yalının tapusunda “enstitü” olarak kullanılacağı şeklinde şerh bulunduğuna dikkat çekerek Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’den kamuoyuna açıklama yapmasını istedi. Şahin “Yalı satışa çıkarsa hukuki mücadele başlatırız” ifadesini kullandı.
Halet Çambel ve ailesi tarafından kullanılıyordu
Nefes Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, geçmişi Sultan 2. Mahmud dönemine dayanan, 1. grup eski eser tescilli Kırmızı Yalı, 1930’lu yıllardan beri Halet Çambel ve ailesi tarafından kullanılıyordu. Türkiye’nin olimpiyata giden ilk iki kadın sporcusundan olan Çambel, 2014 yılında hayatını kaybedene kadar yarım asırdan fazla burada yaşadı.
Halet Çambel kimdir?
Halet Çambel, Berlin Büyükelçisi İbrahim Hakkı Paşa’nın kızı Remziye Hanım ve Berlin askeri ataşesi Cemil Bey’in kızı olarak 1916 yılında Berlin’de dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından bir süre İsviçre ve Avusturya’da yaşadıktan sonra 1924 yılında Çambel ailesi Türkiye’ye döndü. İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden 1935 yılında mezun olan Halet Çambel, aynı yıl Fransa Hükümeti’nden aldığı bursla Paris Sorbonne Üniversitesi’nde arkeoloji eğitimine başladı. Üniversite’de arkeoloji eğitiminin yanı sıra eskrim ve binicilik ile uğraşan Çambel, 1936 yılında Atatürk’ün isteği üzerine Suat Fetgeri Aşeni ile eskrim dalında Berlin Olimpiyatları’na katıldı ve Aşeni ile olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu oldu. 1938 yılında aynı üniversitede doktora çalışmalarına başlayan Çambel, 1939 yılında Yazılıkaya-Midas şehrindeki kazılara katıldı. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle Fransa’ya dönemeyen Çambel, 1944 yılında İstanbul Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. Anadolu’da yapılan pek çok arkeolojik çalışma ve araştırmada yer alan Çambel, 1947 yılından itibaren Karatepe-Aslantaş kazılarına katıldı. Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Çambel ortaya çıkan eserlerin korunması, restorasyonu ve sergilenmesi için büyük bir mücadele verdi ve Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe-Aslantaş Milli Parkı’nın kurulmasını sağladı. 1960 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Prehistorya Anabilim Dalı’nı kurdu ve kürsü başkanı oldu. Askeri darbenin ardından bir süre Almanya’da ders veren Çambel, 1963 yılında tekrar Prehistorya Kürsüsü Başkanlığı’nı üstlendi ve emekli olduğu 1984 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Pek çok ödülün yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora Unvanı (2005) sahibi olan Halet Çambel, 12 Ocak 2014 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.
Boğaz'ın incisi 60 yalı satışta: Holdingler ve Körfez'den yakın takip
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.