Boğaz'ın en pahalı satışı
Sanovel, İsrail ve Arap ülkelerinin satın almak için yarıştığı gayrimenkule 140 milyon dolarla sahip oldu
EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
Boğaziçinin tarihindeki en yüksek rakamlı satış operasyonu geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız gerçekleştirildi. ABD kökenli Merck Sharp Domeye ait İstinyedeki ilaç fabrikası 140 milyon dolara Sanovel İlaçlarının sahibi Sabahat Toksöz ve Erol Toksöze satıldı.
10 ve 20 bin metrekarelik iki parselden oluşan fabrikanın toplam 30 bin metrekare arsası var. Toplam inşaat alanı ise 20 bin metrekare. Fabrikada geçtiğimiz günlerde tabela değişikliğine gidildi. Merckin tabelası indi. Yerine Sanovelin tabelası asıldı.
50 milyon dolarlık fabrika
Merck Sharp Dome 2000li yılların başında fabrikanın bulunduğu arsayı Ali Bozatlıdan satın alarak yaklaşık 50 milyon dolar harcayarak dünyanın en modern ilaç fabrikalarından birisini kurmuştu. Ancak, son iki yıldır dünya piyasalarında yaşanan finansal sıkıntılar nedeniyle zorluklar yaşayan ABDli firma, Türkiyedeki fabrikayı da satışa çıkarmıştı.
İsrail de konsolosluk yapacaktı
Boğazın son derece önemli bir noktasında bulunan 30 bin metrekarelik arsaya yerli ve yabancı birçok şirket ve hatta devlet, talip olmuştu. Bölgeye 1990lı yılların ortasında kurulan ABD Konsolosluğuna yakınlığı dolayısıyla İsrailin yanı sıra pek çok Arap ülkesinin de buraya başkonsolosluk binası inşa etmek için başvurmuş, ancak, fiyatın yüksekliği nedeniyle satış bir türlü gerçekleştirilememişti.
BOĞAZ YALILARININ ÜÇTE İKİSİ DEĞERİNDE
Sanovelin İstinyede gerçekleştirdiği satın alma, Boğazda son 10 yılın en büyük çaplı operasyonunu doğurdu. Boğazda son 10 yılda el değiştiren 37 yalının toplam satış bedeli 217 milyon dolar olarak kayıtlara girdi. Sanovelin 30 bin metrekarelik toplam arsa için ödediği para ise 140 milyon dolar oldu.
BOĞAZDA GERÇEKLEŞEN EN PAHALI SATIŞLAR
1) Afif Ahmet Paşa Yalısı: Yeniköydeki Uzanlardan TMSFye geçen yalı, 5 yıl boyunca 25 milyon 750 bin TL tahmini bedel üzerinden satışa çıkarıldı. Yalıya kimse talip olmadı. Geçen yıl gerçekleştirilen açık artırmada yalı, 58 milyon TLye Suzan Sabancı Dinçere geçti.
2) Carlton Otel Arsası: Halis Toprakın Toprak Holdingine ait olan Yeniköydeki arsa, TMSF tarafından 70 milyon TLye Yeniköy Turizme satıldı. Arsayı, daha sonra Ağaoğlu Grubu satın aldı.
3) Ferhan Baras Yalısı: Rumelihisarındaki yalıyı 25 milyon dolara 2007 yılında Eray Kapıcıoğlu satın almıştı.
SAGRAYI DA SATIN ALMIŞTI
Sanovel İlaç, yıllık 1 milyar doların üzerinde cirosu olan Toksöz Holdingin amiral gemisi konumunda. Türkiye ilaç pazarında ilk 10 sırada yer alan Sanovelin temelini eczacı Erol Toksöz, 1975te kurduğu Galenos Ecza Depoları ile attı. Toksöz, bu ilk adımdan sonra art arda büyüme adımları attı. 1982de Adilna İlaç firmasını satın alan Toksöz, 1983 yılında ise Sanoveli kurdu.
Bugün Silivride 125 bin metrekare arsa üzerindeki 40 bin metrekarelik kapalı tesisde faaliyet gösteren Sanovel İlaç, Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra Avrupada da şirketler kurdu.
Şirketin çatısı altında yer aldığı Toksöz Holding, ayrıca gıda alanındaki operasyonlarıyla da tanınıyor. Sanset Gıda isimli şirketiyle TMSFye geçen Sagrayı 77 milyon dolara 2007de satın alarak büyük çıkış yapan holding, açılan ihalede Doğuşun yanı sıra Elvan Çikolata ile de yarışmıştı.
Buraya toplamda 30 milyon dolar yatırım planlayan Toksözün planları arasında premium çikolata alanında Ülkerin satın aldığı Godiva gibi bir marka yaratmak da yer alıyordu. Holdingin bünyesinde ayrıca Galenos ve Yaset ecza depoları da yer alıyor.
Yönetim Kurulu Başkanlığını Erol Toksözün yaptığı Toksöz Holdingde oğullar Ahmet Toksöz ve Zafer Toksöz de görev alıyor.
Devlerin büyük arazilerdeki yarışı
Özelleştirme İdaresinin 22 Martta son teklifleri aldığı ihale devlerin yarışına sahne oldu. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD), Sümer Holding A.Ş., Hazine ve Devlet Malzeme Ofisine (DMO) ait taşınmazların özelleştirilmesinde Türkiyenin dev şirketleri rekabete girdi.
Hazineye ait İstanbul Büyükçekmece Karaağaçdaki taşınmaz, aralarında Limak İnşaatın da yer aldığı 5 şirket teklif verirken, Hazinenin Büyükçekmece Karaağaçta yer alan taşınmazı için teklif veren şirket sayısı ise 10 oldu. Bu lokasyonda yarışan büyük şirketler ise Alarko Gayrimenkul, Elginkan Holding ve Büyükçekmecedeki taşınmaz için teklif veren Limak oldu.
Limak ile Torunlar aynı ihalede
DMOya ait İstanbuldaki taşınmaz için düzenlenen ihale ise Özelleştirme İdaresinin ilgi gören ihalelerinden biri oldu. 5 şirketin teklif verdiği taşınmaz için yarışan isimler arasında piyasada tanınmayan isimler de yer aldı. Limak, bu ihaleye katılmak için de teklif verirken, karşısında gayrimenkul sektörünün güçlü ismi Torunları buldu. DMOnun İzmirdeki taşınmazları ise sadece iki teklif aldı.
Sümer Holdingin Adıyaman ve Samsunda yer alan taşınmazları ise özellikle yerli girişimciler tarafından ilgi gördü. Adıyamandaki taşınmaz, 13 teklifle Özelleştirme İdaresinin en çok ilgi gören ihalesi olurken, Samsundaki taşınmaza ise sadece iki teklif geldi.
Bu arada, TCDDye ait Denizli- Merkez Koyunaliler taşınmazı ile İstanbul-Başakşehir taşınmazına 1er teklif verilirken, Denizli-Merkez Çömleksaz Köyü taşınmazı için Ali Haluk Akbaş ile Cüneyt Soner Kapusuz teklif verdi.
Mersin-Tarsus Kemalpaşa Taşınmazı ile Zonguldak-Merkez Kozlu Taşınmazına ise teklif alınmadı.