<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBofA'dan Türk Lirası değerlendirmesi----

BofA'dan Türk Lirası değerlendirmesi

BofA'dan Türk Lirası değerlendirmesi
18 Aralık 2015 - 00:11 www.finansingundemi.com

Bank of America, Fed'in faiz artırımı sonrası en çok etkilenecek paralardan biri olarak Türk Lirası'nı gösterdi

Fed'in tarihi faiz artırımı kararının geride kalması ile birlikte, hangi gelişen piyasanın en fazla sıkıntı çekeceği ve hangilerinin daha güvenli olduğu konusunda bir tablo ortaya çıkmaya başladı.

Perşembe günü bir rapor yayınlayan Bank of America Corp. için, ABD'de yaklaşık 10 yıl sonra yapılan faiz artırımı, endişelerin yeniden Çin'in büyüme oranına ve petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşe çevrilmesine neden oldu. En iyi performns gösteren  para birimleri, ayrıca hem de en az etkilenecek para birimleri olacak.

Kaybedenler? Rus rublesi ve Güney Afrika randı. Kazananlar? Türk Lirası ve Polonya zlotisi.

* Ruble, Rand:
Son beş yılın ortalamasının yaklaşık yarısı kadar bir fiyattan işlem gören Brent petrolü, bütçe gelirlerinin yarısını petrol ve doğalgaz ihracatından elde eden Rusya için körü haber. PetrolünMayıs ayında gördüğü bu yılın zirvesinden düşmeye başlaması ile birlikte, ruble, yüzde 28 değer kaybederek, gelişen piyasa paraları içinde en kötü performans gösteren ikinci para birimi oldu. Sonraki en kötü performansı, Mayıs ayından bu yana yüzde 20 kaybeden rand gösterdi.

*Lira, Zloty:
Türkiye, petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşten, akaryakıtının büyük bir bölümünü ithal eden bir ülke olarak, cari işlemler açığının daralması sebebiyle faydalanıyor. Bu yılın başlarında en fazla değer kaybeden para birimi olan Türk Lirası, ucuz petrolün ülkenin yüksek ABD borçlanma maliyetlerine karşı duyarlılığını dengelemesi ve Fed'in sonraki artırımlarının kademeli olacak olmasından dolayı ortaya çıkan iyimserlik ortamında, Fed'in Faiz artırımı kararının ardından en fazla değer kazanan para birimi oldu.

Güney Afrika ve Rusya'dan farklı olarak, Türkiye ve Polonya göreceli olarak Çin'deki gelişmelere bağışık durumda: Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin, her iki ülke için de temel ihracat pazarı değil. Bank of America'ya göre, Çin'in ekonomik büyümesinde olabilecek her bir yüzde puanlık düşüş, Türkiye ve Polonya'nın büyümesinde 0.1 yüzde puanı bir düşüşe neden oluyor.

Rusya'nın büyümesi üzerindeki 0.7 yüzde puanlık ve Güney Afrika'nın üzerindeki 0.3 yüzde puanlık negatif etki, diğer iki ülkeninkilere göre çok daha kayda değer.

Polonya zlotisi, ülkede muhafazakar muhalefetin Ekim ayında politikada değişiklik vaadi ile iktidara gelmesinin ardından yüzde 2.8 geri çekildi. Societe Generale, geçen ay, siyasi risklerin fiyatlandığını kaydetti. Daha önemlisi, Orta Avrupa'nın en büyük ekonomisi, güçlü iç talepten destek buluyor ve Çin'deki riskleri sınırlı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)