Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, 737 Max'in 2019'da karıştığı iki ölümlü kaza sonrası büyük sıkıntı yaşamıştı. Kazaların ardından bu modellerin uçuşu yasaklandı. Boeing, sorunu çözmek için 1 senedir çalışırken, siparişler de kesilmişti.
CNN'in haberine göre Boeing, kazalardan sonra ilk 737 Max siparişini almanın sevincini yaşıyor.
Polonya'da faaliyet gösteren havayolu şirketi Enter Air, ABD'li üreticiden dört uçağa kadar artabilecek sipariş verdi. Enter Air'den yapılan açıklamada,
“Boeing, 2019'daki kazaların ardından birçok inceleme geçirdi. Şirket artık uzun yıllar boyunca dünyanın en iyisi olarak kalacak şekilde uçak üretecektir” denildi.
DÖRT YENİ UÇAK VE TAZMİNAT İÇİN ANLAŞTILAR
Şu anda ülkenin en büyük charter (kiralama) uçuş operatörü olan Enter Air, 2010 yılında tek bir 737 ile faaliyete başlamıştı. Şimdi ise yeni nesil 22 adet 737s'e sahip olan havayolu şirketi, eğer dört siparişi de alırsa 737 Max filosunu 10'a yükseltmiş olacak. Enter Air ayrıca Boeing ile elindeki alt 737 Max'in uçuş yasağından doğan masrafların tazmini için de Boeing ile anlaştı.
Enter Air'in verdiği siparişle ilgili Boeing'in açıklamasında bir ayrıntı dikkat çekti. Şirket, ‘Max' ibaresini kullanmadı. Uzmanlar, Boeing'in kazalarla anılan ‘Max' markasından sessizce vazgeçmiş olabileceğini belirtti. Ancak şirket, konuyla ilgili BBC'den gelen soruya, “Bu gerçek değil. Basın açıklamasında 737 Max birçok kez kullanıldı” yanıtını verdi.
ÖNCE KAZA, SONRA KORONA DARBE VURDU
2019 yılının mart ayındaki iki 737 Max kazasında 346 kişi hayatını kaybetmişti. O tarihten beri bu modeller bir daha havalanmadı. Geçen yıl firmayı soruşturan ABD'li milletvekilleri, onay süreci sırasında Boeing'i, uçakla ilgili bilgileri düzenleyicilerden saklamakla suçladı. ABD'li üretici, 2021'in başlarında 737 Max'in yeniden gökyüzüne çıkması için uğraşıyor.
Diğer yandan bu modelin üretim programında küçülmeye de gidildi. Kazaların yanı sıra korona virüsü salgınının havayolu taşımacılığına vurduğu darbe, Boeing için işleri daha da zora soktu.
Havayolu şirketleri bu yıl 400 siparişi iptal etti. Boeing, 2019'un ilk altı ayında 100'den fazla 737 teslim ederken, bu senenin aynı dönemindeki teslimat sayısı dokuzda kaldı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.