Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uçak üreticileri pandemiden bu yana oldukça zorlu tedarik zinciri sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak Boeing çalışanlarının getirdiği çözüm bir sonraki uçak yolculuğunuzu gözden geçirmenize sebep olabilir.
Fortune’un haberine göre 13 yıllık bir Boeing çalışanı olan Sam Mohawk, bazı fabrika işçilerinin üretimin devam etmesini sağlamak için kusurlu uçak parçalarını depodan alıp uçaklara taktığını iddia ediyor.
Boeing’in kalite kontrol müfettişi bu yılın aşlarında uçak üreticisinin uçakları daha az güvenli hale getirebilecek veya arızalara yol açabilecek hatalı parça kullanımının ikiye katlandığı uyarısında bulundu. 13 yıllık Boeing çalışanı olan Mohawk, çalışanların tedarik sıkıntıları nedeniyle uçaklara gizlice kusurlu parçalar taktıklarını söyledi. Boeing çalışanı bu kusurlu parçaların fabrika deposunda kaydının tutulmadığını ve potansiyel olarak yolcu ve kargo yüklü uçaklarda bulunduğunu iddia etti.
Mohawk CBS News’teki röportajında, “Fabrikada o kadar büyük bir kaos var ki, parça tedariğindeki sorunlarımız yüzünden parçalar konusunda bir çaresizlik oluştu. Uçağı zamanında inşa etmek ve teslim etmek için, ne yazık ki, bu parçaların bir kısmının, uçak inşa etmeye devam etmek ve üretimi durdurmamak amacıyla uçaklarda kullanılmak üzere geri dönüştürüldüğünü düşünüyorum” dedi.
Mohawk, Boeing fabrikalarının hurda birimleri bir "parça hapishanesinde" tuttuğunu ve şirketin ürünleri üretimden uzak tutmak için takip edebileceğini söyledi. Tecrübeli Boeing çalışanına göre pandemide zarar gören tedarik zinciri şirketin uçak üretimini artırmasını engelledi. İddiaya göre bazı Boeing fabrikası işçileri, Mohawk'ın ekibinin haberi olmadan parça hapishanesindeki birimleri çıkarmak için protokolü deldi ve bunları uçaklara yerleştirdi.
Bu hurda parçalar arasında cıvatalar gibi daha küçük birimlere ek olarak uçağın direksiyonunu kontrol eden dümenler gibi önemli öğeleri de yer alıyor. Mohawk'a göre, parça hapishanesinde 42 kusurlu veya kullanılamaz nitelikteki dümen kayboldu. Bu aynı zamanda uygunsuz parçaların kullanılması gibi bir uygulamanın ne kadar yaygın olduğunun da kanıtı niteliğinde.
Mohawk, “Sanırım bu durum tekrar tekrar gerçekleşti. Binlerce eksik parçamız var” dedi.
Boeing, Fortune'a yaptığı açıklamada, Mohawk'ın iddialarıyla ilgili olarak çalışanlarla görüşmek ve fabrika teftişleri de dahil olmak üzere iki soruşturmanın tamamladığını, ancak herhangi bir kusurlu parçanın Boeing uçağına yerleştirildiğine dair kanıt bulamadığını söyledi. Şirket, Mohawk'ın iddialarının uçaklarının güvenliğini etkilemediğini de söyledi.
Açıklamada, "Bu olay Boeing'in çalışanları nasıl dinlediğinin ve güvenlik ve kalite konusundaki endişeleri nasıl kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiğinin bir örneğidir" denildi.
Boeing işten çıkarmalara devam ediyor
Boeing'in uçak üretimine 'grev' darbesi
Türbülansa giren uçakta 11 yaralı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.