Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD Federal Havacılık Dairesi, Boeing 737 MAX 8 ve 9 tipi uçaklarda yeni bir sorun daha tespit etti. Söz konusu uçaklar kısa aralıklarla iki kez düşünce uçuşları tüm dünyada yasaklanmıştı.
ABD sivil havacılık kurumu Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) yapılan açıklamada, Boeing 737 MAX 8 ve 9 tipi uçaklarda uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek "potansiyel bir tehlikenin" daha ortaya çıkarıldığı belirtildi.
Kurum, tespit edilen hatanın Boeing şirketine, kayıt altına alınması talebiyle iletildiğini açıklarken, sorunun kaynağı hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.
Ancak kurum içinden elde edilen bilgilere göre pilotlar MCAS adı verilen stabilizasyon sistemi etkinleştirildikten sonra uçağın kontrolünü yeniden kazanmakta zorluk yaşıyor. Bu durum da bir tehlike anında pilotların müdahalesini zorlaştırabiliyor.
Beş ayda iki kaza
29 Ekim 2018'de Lion Air'a ait JT 610 sefer sayılı Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı Endonezya'nın başkenti Cakarta'dan havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüş ve mürettebatla birlikte 189 kişi hayatını kaybetmişti. 10 Mart 2019'da da Etiyopya Havayolları'na ait ET 302 sefer sayılı Boeing 737 MAX 8 tipi uçak, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüştü. Bu kazada 157 kişi yaşamını yitirmişti.
Toplam 346 kişinin yaşamına mal olan iki kazaya da, uçağın burnunda bulunan ve aracın stabil bir şekilde seyretmesini sağlayan sistemi yönlendiren yazılımdaki hatanın yol açmış olabileceği belirtiliyor. Üretici Boeing şirketi hatanın giderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. FAA'dan Çarşamba günü yapılan açıklamada, söz konusu uçakların statüleri yeniden "güvenilir" olana dek uçuş lisansı verilmeyeceği vurgulandı.(dw)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.