Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
‘Şimdi al sonra öde’ (BNPL) olarak bilinen yeni nesil alışveriş yöntemi tüketicilerin ABD’li tüketicilerin borçlarında tehlikeli seviyede artışlara sebep oldu.
Bloomberg International’ın haberine göre, yapılan son bir ankette katılımcıların dörtte bire yakınının BNPL hizmetlerini kullandıktan sonra toplam borçlarının arttığı görülüyor. Kredi puanı platformu Credit Karma tarafından yapılan ankete göre tüketiciler BNPL bakiyelerini ödeyebilmek içen kredi kartlarını kullandığından bu fazlasıyla olası bir durum.
Credit Karma’nın yönetim ekibinden Colleen McCreary tüketicilerin BNPL hizmetlerini nasıl kullandığı ilgili açıklamasında, “Ödemeleri gerçekleştiriyorlar çünkü ödemelerini otomatikleştirmek için bir kredi kartı ile bağlantı kuruyorlar. Ancak daha sonrasında ise borç yükleri artıyor” dedi.
Afterpay ve Klarna gibi şirketlerin BNPL mobil uygulamaları son yıllarda perakende dünyasına ciddi bir biçimde yaygınlaştı. Faiz almamaları sebebiyle tüketiciler nezdinde popülerlik kazanan uygulamalar kısa vadede geri ödenebilecek taksitli satışlara izin veriyor. Bu hizmetler, yüksek faiz oranları nedeniyle uzun süredir kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratan kredi kartı şirketleri için potansiyel bir tehdit olarak da görülüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre BNPL hizmetlerinin kullanılmasındaki asıl amaç sıradan insanların gizli ücretler veya faiz ödemeleriyle karşılaşmadan zaman içerisinde yüksek maliyetli ürünleri satın almayı gerçekleştirebilmesi. Fakat araştırma bunun pek de geçerli bir yöntem olmadığına işaret ediyor.
ABD çapında her kesimden 1028 kişinin katıldığı ankette, katılımcılarının %22’si BNPL ödemelerini karşılamak için kredi kartı kullandıklarını açıkladı. Bankrate verilerine göre, kullanıcılar bu kredi kartı bakiyelerini tam olarak ödeyemezse, ortalama %16,34’lük yüklü bir Faiz oranı ile karşı karşıya kalıyorlar.
BNPL kullanıcılarının borç birikimine sebep olup olmadığı ABD Tüketici Mali Koruma Bürosu'nun da şu anda araştırdığı bir sorudur. Bazı tüketici hakları dernekleri ödeme aracının ortalama Amerikalıların finansal olarak aşırıya kaçan hamleleri gerçekleştirmesini kolaylaştırdığından endişe ediyor.
Araştırmalar aynı zamanda BNPL kullanımının hızla artmakta olduğunu da gösteriyor. Credit Karma’nın Eylül ayında gerçekleştirdiği aynı araştırmada tüketiciler arasında BNPL kullananların payı %44 seviyesinde iken en son ankette ise bu oran %61’e ulaştı. Bu kullanıcıların %51’i ise son altı ay içerisinde BNPL kullanımının artırdıklarını söyledi.
McCreary, bu durumun sebebi olarak ABD’de yıllık bazda neredeyse %8'u ulaşan enflasyon karşısında Amerikan hanehalkının alım gücünün düşmesi olabileceğini söyledi.
Anket katılımcılarının çoğunluğu, tüm BNPL hizmetlerinde şimdiye kadar en fazla 51 ila 500 dolar arasında borçlu olduklarını bildirdi. Ancak yaklaşık %20'lik katılımcı grubu ise şimdiye kadarki en yüksek bakiyelerinin 1.001 doları aştığını söyledi.
Düşük konut kredisi dönemi bitti
Bankacılık sektörü kredi hacmi 5 trilyon 359 milyar lira oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.