Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa’da ABD’nin Wall Street bankalarına benzer bir şekilde küresel çapta operasyonlara sahip bir yatırım bankacılığı birimi, BNP Paribas’ın hedefi. Bankanın salı günü açıklanan dördüncü çeyrek sonuçları, bunun ne kadar zorlu bir hedef olduğunu gözler önüne serdi. Avrupa’nın yönetim altındaki varlıkları açısından en büyük bankası BNP Paribas’ın bilançosunda kredi kayıpları dikkat çekti. Son çeyrekte gelirler ve karlarda büyüme görülürken, %12,9’lık sermaye tamponu güvenli olarak değerlendirildi.
Ancak BNP’nin küresel piyasalar birimi, ABD rakiplerinin performansının gerisinde kaldı. Yatırım bankacılığı Avrupa bankası için uzun süredir odak noktası niteliğinde. Ancak şirket bu birimi kurumsal bankacılık ya da küresel piyasalar olarak adlandırmayı tercih ediyor. Wall Street Journal’ın hedefine göre geçtiğimiz yıl BNP Paribas, partner şirket Exane ile ortak girişimleri olan araştırma ve yatırım birimlerini satın aldı. Bunun ardından Deutsche Bank’ın küresel ana aracılık ve elektronik yatırım birimlerinin alımını gerçekleştirdi.
BNP’nin küresel hisse türevleri grubuyla birlikte bu birimler, Wall Street’in dev bankalarının sunduğu hizmetlere benzer kapsamda hizmetler ortaya çıkardı. Fransa bankası, ABD’de JPMorgan ve Goldman Sachs gibi bankalarla rekabet etmeyi hedeflemiyor. Bu stratejiyi daha önce Deutsche Bank ve diğer Avrupa bankaları da izlemiş ve başarısız olmuştu. Bunun yerine banka uluslararası çapta operasyonlara sahip bir Avrupa bankası olmayı hedefliyor.
Bankanın hedefi tüm dünyada Avrupa şirketleri için tek durak ve Avrupa’daki ABD ve Asya şirketleri için ana hizmet sağlayıcı haline gelmek. 2021 yılının ilk yarısında BNP, Avrupa’da en yüksek yatırım bankacılığı gelirlerine sahip olan Avrupa bankası oldu. Banka Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerindeki faaliyetlerinden yüksek gelir elde etti ve iki ABD’li rakibinin ardından üçüncü sıraya yerleşti. BNP bu pozisyonunu korumayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl BNP’nin yüksek yatırım bankacılığı gelirleri, sabit getirili gelirlerindeki zayıflığı telafi etmiş olsa da ABD’li rakiplerinin gerisinde kaldı.
İlerleyen dönemlerde bankanın yatırım bankacılığı alanında güçlenme çabaları, daha fazla ürün satışını ve müşterilerinin gözündeki çekiciliğini yükselebilir. Aynı zamanda borsalardan gelecek kaçınılmaz riskleri de hafifletebilir. BNP’nin daha küçük olan hisse türevleri birimi, 2018 yılında ABD borsalarındaki sert hareketler nedeniyle önemli ölçüde kayıp yaşadı. Benzer bir durum, pandemi nedeniyle bazı şirketlerin temettü ödemelerini durdurması nedeniyle 2020 yılında da yaşandı.
BNP son dönemdeki genişlemesinin, hisselerde de yükselişi beraberinde getirmesini umut ediyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre kredi kurumu aynı zamanda 2025 yılı için finansal hedeflerini de açıkladı ve küresel piyasalar biriminde yılda %4’lük büyüme beklediğini ifade etti. Toplam gelirlerde büyüme hedefi yıllık %3,5 olurken, net gelirlerde büyüme beklentisi %7 olarak açıklandı. Banka 2025 yılında hissedar ödemeleri oranının %60’a ulaşmasını hedefliyor.
Bu rakam grubun son dönemdeki performansı göz önünde bulundurulduğunda ve diğer Avrupa bankalarıyla karşılaştırıldığında gerçekçi olarak değerlendirildi. Geçmişe bakıldığında küresel yatırım bankacılığı faaliyetleri, Avrupa bankaları için olumlu sonuçları beraberinde getirmedi. Ancak BNP risklerin farkında ve yüksek oranda çeşitliliğe sahip olması, olumlu görülüyor. Bu yıl ve önümüzdeki yıl, bankanın büyük hedefi için önemli bir sınav olacak.
Aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 78 milyon kişiye ulaştı
Dev banka Bitcoin için adil fiyatı ortaya çıkardı!
Popülizm borsalardaki etkinliğini kaybediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.