Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
BNP Paribas, Avrupa’nın en büyük yatırım bankası unvanını uzun zamandır taşıyan Deutsche Bank ve Barclays’i geride bırakmayı başardı. BNP Paribas Yatırım Bankacılığı Birimi Başkanı Yann Gérardin ise üç yıl öncesinde geleceğe yönelik çok daha zorlu bir hedef belirlemişti. Gérardin 2020 civarında bankanın Avrupalı temel müşterileri için yatırım bankası hizmetlerinde ilk üç tedarikçiden birisi olmayı planladıklarını belirtmişti.
Financial News’in haberine göre bankanın başarısına ilişkin şüphesi olan gözlemciler bu hedefi o dönem için aşırı bulmuştu. BNP Paribas’ın Avrupalı rakiplerinin geri çekilmekte olduğu herkes tarafından görülse de Wall Street devleri güçlenmekteydi.
Ancak görünüşe göre BNP beklentileri karşılamayı başardı. Refinitiv verilerine göre BNP Avrupa’daki yatırım bankacılığı ödemelerinde Citigroup’u yerinden etmeyi başararak JP Morgan ve Goldman Sachs’la birlikte ilk üç sıraya yerleşmeyi başardı.
Bir diğer finans araştırmaları şirketi Dealogic’in rakamlarına göre BNP Citi’nin çok az gerisinde kaldı. Ancak yine de Wall Street merkezli rakipleri Morgan Stanley ve Bank of America’yı geride bırakarak dördüncü sıraya kadar yükseldi. Diğer Avrupalı bankalarsa sıranın çok daha gerisinde yer aldı.
BNP Paribas yıllık bilançolarını 5 Şubat tarihinde açıklayacak. Geçmişteki hedeflerine göre bankanın performansının iyimser bir değerlendirmeyi beraberinde getirmesi bekleniyor. Ancak bazı gözlemciler bankanın gelecekte bu pozisyonu koruyabileceğinden şüphe ediyor.
Gözlemcilerin şüphelenmesinin ardındaki temel sebep BNP’nin daha önce de bu başarıyı göstermesi. Refinitiv verilerine göre banka 2009 yılında da ilk üçte kendine yer bulmuştu. Bankanın söz konusu dönemde ilk üçe girmesi de eleştirel gözlemcilere göre 2020’dekiyle aynı sebepten kaynaklanıyor.
Küresel Finans Krizi süresince bazı Wall Street bankaları Avrupa’ya sermaye akışını keserek bilançolarını yeniden inşa etmeyi ve limitli güçlerini evlerindeki piyasaya odaklamayı hedeflemişlerdi. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley 2009 yılında Avrupa yatırım bankacılığı yarışından bir diğer deyişle çekilmişlerdi.
Bazı Avrupalı banka liderleri daha sonraki süreçte bu durumu değerlendirerek Avrupa’nın Wall Street bankalarına aşırı bağımlı hale gelmesinin ne kadar tehlikeli olacağını gösterdiğini savunuştu. Banka liderleri bir kriz sırasında önceliklerin Paris değil ABD’nin Arizona eyaletindeki bir şehir olan Peoria galine geldiği konusunda uyarmıştı. Borsalar geçtiğimiz Mart ayında çöktüğünde bazı Wall Street bankaları yeniden geri çekildiler. Bu durum BNP Paribas için piyasa gözlemcilerine göre kısa ömürlü de olsa bir fırsat sundu.
Fransız bankası, İngiltere de dahil olmak üzere önemli pazarlarda önceki yatırımlarının faydalarını da gördü. Bankanın kaydettiği önemli kazançlardan birisi Rolls-Royce’un isim hakları konusunda 2 milyar sterlinlik küresel koordinatörlük ortaklığı rolüne dahliydi.
BNP Paribas’ın geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği güçlü performansın temelinde ise kaldıraçlı finanstaki performansı bulunuyor. Dealogic verilerine göre Avrupa’daki getirilerin beşte birini elde eden banka, borç sermayesi piyasalarında ve kredilerde JP Morgan’ın ardından ikinci sırada yer aldı.
Analistler bankanın daha fazla gelir elde edebilmek için iyi pozisyon aldığını belirtiyor. UBS araştırma ekibi Avrupa bankaları hakkında yaptıkları son değerlendirmede BNP’nin, "diğer Avrupalı bankaların geri çekildiği bir dönemde kurumsal pazar paylarını yakalamak için iyi bir konumda” olduğunu belirtti.
BNP ayrıca Brexit sırasında da iyi konumlanmış olabilir. BNP Paribas yönetimi en azından bir AB bankasıyla beraber çalışmanın İngiliz şirketlerine mantıklı gelmiş olabileceğini öngörmüş gözüküyor.
Fransız bankası 2020 yılında özellikle sabit gelir alanında ticaret bankacılığı için çok güçlü bir sene geçirdi. Küçük ölçekli hisse senetleri işletmesi için felaket bir ilk çeyreğin aşılmasının ardından yılın geri kalanında önemli bir kazanç elde edildi. Sadece bir yıl kadar önce Deutsche’nin elektronik hisse ticareti ve temel borsa işletmelerini satın alan BNP bu yatırımının karşılığını gördü. Riskli yatırım fonlarının temel borsacılık hizmetleri konusunda BNP’nin Goldman Sachs’ı küresel çaptaki ilk üçteki yerinden etmesi bile söz konusu olabildi.
Yatırım bankacılığı tarafında ise şimdi asıl soru BNP’nin elde ettiği kazanımları konsolide edip edemeyeceği. Banka 2020 yılı için koyduğu hedefi büyük ölçüde gerçekleştirdi. Ancak bu noktada kalmak BNP Paribas için yeni bir zorlu hedef gibi gözüküyor.
ABD bankaları bilançolarını açıklamayı sürdürüyor
En büyük küresel ekonomik risk
Teşvik ödemeleri ABD ekonomisini kurtaramayabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.