BMC'ye Kirpi resti
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, BMC'ye resti geçti
Savunma Sanayii Müsteşarlığı Kara Araçları Daire Başkanı Levent Şenel, BMC'nin kendilerine teslim etmesi gereken 175 Kirpi (mayına karşı korumalı araç) ve 105 2,5 tonluk kamyon bulunduğunu belirterek, “çok fazla bekleyemeyeceğimizi kendilerine ilettik. Bir ay zarfında bu işi çözdüler çözdüler, çözmediler Silahlı Kuvvetler için biz bunu başka bir yerden tedarik edip, vermek zorundayız” dedi.
Levent Şenel, BMC firmasıyla 2,5, 5 ve 10 tonluk kamyon ile Kirpi alımıyla ilgili sözleşme imzaladıklarını hatırlattı.
5 ve 10 tonluk kamyonların teslimatının tamamlandığını belirten Şenel, “BMC'ye 468 adet Kirpi sipariş etmiştik. Şu anda BMC'nin bize teslim etmesini beklediğimiz 175 Kirpi, 105 adet de 2,5 tonluk kamyon bulunuyor” dedi.
Şenel, araçların teslimiyle ilgili sıkıntının tümüyle BMC'nin finansal açıdan kötü yönetilmesinden kaynaklandığını ileri sürerek, şunları söyledi:
“Bu bizim, 3 yıldır yakından takip ettiğimiz, gidişatını gördüğümüz, kamuoyuyla paylaşmasak da sürekli ikazda bulunduğumuz bir sorun. BMC, ülkenin önemli bir endüstriyel ve insan kaynağı. Teknik olarak yaptıkları araçlar memnuniyet verici. Kirpi araçları olsun kamyonlar olsun, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından da memnuniyetle kullanılıyor.
Bizim ilk defa karşılaştığımız konu; herkesin memnun olduğu bir aracın, teslimi hazırken, bütün testlerden geçmişken, alıcı para ödemeye hazırken teslim edilememesi... Yani mantıklı hiçbir izahı yok. Bu araçlarla alakalı daha da sipariş potansiyeli var ama finansal açıdan kötü yönetimle, böyle şeylerle karşılaşılabiliyor.”
“Bu projenin 1,5 yıl önce bitmiş olması gerekiyordu”
Levent Şenel, mevcut durumda belirlenmiş yol haritası olup olmadığına ilişkin, BMC yetkilileriyle toplantı yaptıklarını, bu konuyu görüştüklerini kaydetti.
TSK'nın da sonsuza kadar “BMC ne zaman isterse versin” diyemeyeceğini dile getiren Şenel, şöyle konuştu:
"Çok büyük sabır gösterdiklerini de söyleyebiliriz. Yaklaşık 1,5 yıldır kirpi araçlarının teslim edilmesini, tamamlanmasını bekliyoruz. Bu projenin 1,5 yıl önce bitmiş olması gerekiyordu. Devletin menfaati açısından bir gecikme cezası var, bu işlemeye devam ediyor. Sonuçta biz araçları aldığımızda bu cezayı uygulayarak parasını ödeyeceğiz ama öte tarafta kullanıcının ihtiyacı giderilememiş veya geç kalınmış oluyor. Yani herhangi bir mayınlı saldırıda şehit verecek olsak, tedarik makamı olarak bizlerden üretici olarak BMC'ye kadar, bu duruma neden olan herkese kadar vebal söz konusu. Dolayısıyla sabrın sonuna yaklaştığımızı söyledim."
“Türkiye'nin alternatifi var”
Türkiye'nin mayına dayanıklı araç üretiminde BMC dışındaki alternatiflerinin olduğuna dikkati çeken Şenel, tank yapma aşamasına gelmiş bir ülkenin, Kirpi gibi aracı yapamamasının söz konusu olmadığını vurguladı.
Şenel “Halihazırda şu anda Kirpi'nin yaptığının aynısını yapan araç, örneğin Otokar'da var. Biz ihale kapsamında devlet menfaatine daha uygun olduğu değerlendirmesiyle Kirpi araçlarını tercih ettik. Otokar durmadı, kendi prototipini yaptı, testlere tabi tuttu, daha farklı büyüklükte ikincisini de yaptı. Hazır almak istersek öyle bir araç var ya da yapabileceğini değerlendirdiğimiz FNNS gibi başka firmalar da var. Bize yazı gönderip 'Ben buna hazırım' diyen firmalar da var. Durum böyle olunca isteklisi çok olmaya başlıyor, herkes bir pay almaya çalışıyor” diye konuştu.
Beklenti ve ümitlerinin, BMC'nin toparlanıp yola devam etmesi olduğunu vurgulayan Şenel, şirketin konuyla ilgili ortak bulma çalışmaları olduğuna da işaret etti.
Levent Şenel, “İnşallah sonuçlanır ama biz çok fazla bekleyemeyeceğimizi kendilerine ilettik. Bir ay zarfında bu işi çözdüler çözdüler, çözmediler Silahlı Kuvvetler için biz bunu başka bir yerden tedarik edip, vermek zorundayız” dedi.