Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
BlackRock CEO’su Larry Fink, İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nun en çok tartışılan isimlerinden biriydi. BlackRock fosil yakıtlar konusundaki tutumu nedeniyle ABD’deki Cumhuriyetçi politikacılar tarafından sıklıkla eleştiriliyor. Ancak bu eleştirilerin merkezinde dünyanın en büyük varlık yöneticisinin CEO’su Fink bulunuyor.
CEO Dünya Ekonomik Forumu sırasında Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada, “Profesyonel kariyerim boyunca ilk defa şu anda saldırılar kişisel hale geldi” dedi.
Eleştiriler ABD’nin Teksas ve Florida gibi bazı Cumhuriyetçi eyaletlerinden geliyor. Zira bölgedeki yöneticiler varlık yöneticilerini fosil yakıt şirketlerini boykot ettikleri gerekçesiyle kara listeye alıyor. Fink’se aktivistlerin en büyük hedefi haline geldi. Zira fosil yakıt destekçileri BlackRock CEO’sunu yatırımcıların parasını iklim değişikliği ve daha geniş bir yelpazedeki çevresel, sosyal ve yönetişim konularında bir gündem izlemek için kullanmakla suçluyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl söz konusu eyaletler protesto amacıyla BlackRock’tan 4 milyar dolarlık fon çekti. Fink'in belirttiği üzere, BlackRock'un yalnızca ABD'den aldığı 230 milyar dolarlık yatırım girişiyle karşılaştırıldığında söz konusu rakam oldukça mütevazi kalıyor. Ancak ABD kültür savaşlarına karışmak öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir. Financial News yazarı David Wighton’a göre Fink bu eleştirileri "ciddiye almak" konusunda kesinlikle haklı.
BlackRock, eyaletlere yanıt olarak, petrol şirketlerini boykot ettiğini reddediyor. Varlık yönetimi firması bazı politikalardan kaynaklanan endişeler nedeniyle şirket hisselerinin elden çıkarılmasına her zaman için karşı olduklarını belirtiyor.
Fink ayrıca BlackRock’ın dünyanın en büyük endeks yöneticilerinden biri olduğuna ve bu sebeple aynı zamanda dünyanın en büyük hidrokarbon yatırımcılarından biri olduğuna dikkat çekiyor. CEO’ya göre BlackRock’ın yaptığı tek şey müşterilerine seçenek sunmakla ilgili. Petrol şirketlerine yatırım yapmak isteyip istemediklerine yatırımcılar karar veriyor.
Fosil yakıt şirketlerine düşük karbonlu enerjiye geçiş için uyguladığı baskıya gelindiğinde ise, Fink bunun sadece yatırım riskiyle ilgili olduğunu söylüyor. Zira petrol şirketleri geçiş sürecinde çok fazla yavaş kalırsa talepteki veya düzenlemelerdeki değişikliklerden dolayı pahalı bir bedel ödeyebilirler.
Ancak açıklamalar fosil yakıt destekçilerini etkilemişe benzemiyor. BlackRock’tan 2 milyar dolarlık yatırımını çeken Florida eyaleti Mali İşler Müdürü Jimmy Patronis, “BlackRock’ın sosyal mühendislik projesini finanse etmek için paramızı kullanması, Florida’nın bugüne kadar kabul ettiği bir şey değildir” açıklamasında bulundu.
Cumhuriyetçilerin Fink’e yönelik eleştirileri aşırıya kaçmış gibi görünüyor olabilir. Ancak Wighton BlackRock’ın yıllık hissedar mektubunda ESG konusunu özellikle vurgulayarak şirketi bir hedef tahtası haline getirdiğini belirtiyor. Finans yazarı Ukrayna’daki savaş nedeniyle Fink’in beş yıl önceki ESG yatırımlarıyla ilgili açıklamalarının yeniden düşünülür hale geldiğini de belirtiyor.
Fink’in ESG yatırımlarına ilişkin duruşu tartışmanın iki kanadından da eleştiri almasına sebep oluyor. BlackRock CEO’su bir yandan yaklaşımlarının sadece yatırım riskleriyle ilgili olduğuna ısrar ederken diğer taraftan da yatırımcıların varlıklarını iyilik için bir güç olarak kullanmaları gerektiğine dair açıklamalarda bulunuyor. Fink ayrıca Avrupa’da var olabilmek için yatırım dünyasına ESG mercekleriyle bakmanın bir gereklilik olduğuna inanıyor.
Düzenleyici kurumların karbon emisyonlarıyla ilgili düzenlemesi ve fonları karbon düzeyine göre etiketlemesi BlackRock gibi firmaların bir tür orta yol bulmasını kolaylaştırabilir. Ancak varlık yöneticisi için risk hâlâ çok yüksek. Wighton yazısının sonunda BlackRock CEO’suna ilişkin şu uyarıda bulundu:
“Ufukta açık bir tehdit var: Trumpçı bir Cumhuriyetçi yönetim iki yıl içinde Beyaz Saray'da olursa, Fink'in Davos'ta göstereceği daha fazla yarası olabilir.”
BlackRock yatırımcıları isyan etti: İkiyüzlü CEO
Aşırı özgüven yatırımcılara kaybettiriyor
Scholz: İklim Kulübü hayata geçirildi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.