Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Satoshi Nakamoto kod adıyla Bitcoin'in teknik detaylarını ve felsefini manifesto olarak yayımlayarak dünyanın en çok konuşulan para birimini yaratan kişi ya da kişiler, şimdi bir kitap yayınlıyor olabilir.
Nakamotofamilyfoundation.org (Nakamoto Aile Vakfı) adlı web sitesinde 29 Haziran tarihinde yayımlanan bir gönderide, Duality adlı kitap özetine yer verildi. Birinci kişi ağzından yazılan bu özet, Bitcoin'in ilk günleri hakkında detaylar veriyor.
Bu bilgilere geçmeden önce, yazarın Nakamoto olup olmadığının kesin bilinmediğini belirtmemizde fayda var. Özetin yayımlanmasının sebebinin, daha fazla kişiye ulaşmak olduğunu belirten yazar, en çok sorulan soruları yanıtlamak istediğini söylüyor.
NEDEN SATOSHI NAKAMOTO?
Satoshi Nakamoto adının Japonya'da çok yaygın olduğunu belirten yazar, bu sebeple nick'in bu olduğunu belirtiyor. Gönderide, Bitcoin'in geliştirilmesinde önemli rol oynayan diğer kişiler arasında David Chaum, Mike Hearn, Adam Beck, Wei Dai, Hal Finney'e yer verilirken, "gerçek Nakamoto" olduğu iddia edilen kişilerden birisi olan, kriptografi uzmanı Nick Szabo'nun adının atlanması, gönderiyi ve kitabı yazanın Nakamoto olmadığı yönündeki iddiaları güçlendiriyor.
BITCOIN NEDEN 21 MİLYONLA SINIRLI?
Özette, Bitcoin'lerin azami miktarının neden 21 milyon olduğuna da yer verilmiş. Buna göre, var olabilecek azami Bitcoin sayısının (Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabında hayatın anlamı olarak belirtilen 42 sayısına referansla) 42 milyon BTC olmasının düşünüldüğünü, fakat insanların bu referansı ciddiye almayacaklarını düşünerek 21 milyona sabitlediğine yer veriliyor.
BİR DE BULMACA VAR
Kitabın yayın tarihi de bir bulmacayla verilmiş. Bu bulmaca çözüldüğünde Japonca bir deyim olan "Honne ve Tatemae" bulunuyor. Bu da, bir kişinin düşünceleriyle toplumda gözüktüğü hali arasındaki karşıtlık anlamına geliyor.
"GERÇEK NAKAMOTO YAZMADI" İDDİALARI ARTIYOR
Geçen yıl ortaya çıkarak Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Avustralyalı girişimci Craig Wright, yazının yayımlanmasından kısa bir süre sonra tweet atarak yazarın "tarihleri de teknik detayları da doğru yazmadığını" belirtmesi de konuyla ilgili ilginç detaylardan oldu.
Özeti yazan kişinin Nakamoto olmadığına dair farklı iddialar da sosyal ağlarda boy göstermeye başladı. Bunlar içinde en yaygın inanış, Nakamoto'nun Bitcoin manifestosundan ve diğer e-postalarından bilindiği üzere, hatasız bir yazım diline sahip olması, ancak kitap özetinde ufak tefek çeşitli hataların yer alması oldu.
Ayrıca, özette iddialara karşın Bitcoin'le ilgili verilen bilgilere yönelik ciddi bir kanıt bulunmaması da yazının gerçek Nakamoto tarafından yazılmadığını söyleyenlerin birleştiği bir nokta.
GERÇEK SATOSHI NAKAMOTO ORTAYA ÇIKARSA NASIL ANLAŞILACAK?
Yazarın Satoshi Nakamoto olduğunu kanıtlamasının çok basit bir yolu var. E-postasındaki şifre korumasını kullanarak bir mesajı şifrelemesi yeterli. Böyelce onunla e-posta alışverişinde bulunan kişiler bunu doğrulayabilirler.(Habertürk)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.