Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bitcoin (BTC) fiyatı, Şubat ayının son gününde 43.000 dolarlık dip seviyesini gördükten sonra, 10 Mart'ta yüzde 28 oranında artışla 57.000 dolar seviyesine ulaştı. 21-23 Şubat arasında uzun pozisyonlardan kaynaklanan 5,9 milyar dolarlık devasa nakde dönüş işleminin etkisi geçti. Vadeli işlem sözleşmeleri tüm zamanların en yüksek seviyesi 20,3 milyar dolara ulaştı.
Bitcoin, 57.000 dolara yükselirken, en azından vadeli işlemler ve hacim göstergeleri açısından bireysel yatırımcıların FOMO (fırsatı kaçırma korkusu) etkisinde kalmadıklarını gösteriyor.
Fonlama oranı nötr seviyede devam ederken spot işlem hacimleri durgunlaştı ve vadeli işlemlere ait açık pozisyon miktarındaki büyümenin sağlıklı olduğuna işaret etti.
Yukarıda gösterildiği gibi, BTC'deki toplam vadeli işlemlerin açık pozisyonu, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20,3 milyar dolara yükseldi. Uzun ve kısa pozisyonlar eşleşse de genellikle bu durum yükseliş olarak algılanır. Öte yandan bu verideki artışın ardından sürekli vadeli işlemlerde yüksek bir fonlama oranı geldiği için hafif bir uyarı olarak düşünülmeli.
FİNANSMAN ORANI NÖTR
Sürekli vadeli işlemler; likit yapıları ve son işlem tarihinin yönetilebilmesi sayesinde, bireysel kaldıraçlı işlem trader'ları için tercih edilen araçtır. Dengeli bir risk yönetimi sağlamak için türev borsaları, ya sürekli uzun vadeli (alıcılar) ya da kısa vadeli (satıcılar) yatırımcılardan sekiz saatte bir ücret alır. Fonlama oranı olarak bilinen bu gösterge, daha fazla kaldıraç talep eden uzun pozisyon bulunduğunda pozitife döner. Yetersiz marj gözlenen uzun pozisyonlar, zorla sonlandırıldığından genellikle nakde dönüşür. Bu nedenle aşırı kaldıraç, önemli fiyat düzeltmeleri için birincil katalizördür.
Yukarıda belirtildiği gibi, 8 saatlik ücret şubat sonunda yüzde 0,2'ye ulaştı ve aylık yüzde 19,7 civarında gerçekleşti. Bu oran, uzun vadeli işlemler için oldukça maliyetli, ancak Bitcoin fiyatı 22 Şubat'ta 48.000 doların altına düşünce bu etki ortadan kalktı.
8 saat başına mevcut yüzde 0,05 fonlama oranı standart olarak kabul edilir ve sağlıklı piyasalar bu seviyeyi arar. Bu gösterge, yüzde 4,6 aylık ücrete eşittir ve kaldıraçlı uzun ürünler için sorun teşkil etmemelidir.
SPOT DÖVİZ HACMİ YÜKSELMEDİ
Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 58.300 dolara yaklaşırken bireysel FOMO devreye girmiş olsaydı, spot döviz hacimleri olumlu yönde etkilenirdi.
Yukarıda gösterildiği gibi, en son 8 milyar dolarlık 5 günlük hacim ortalaması, son birkaç haftaya kıyasla oldukça sabit kaldı. Bu nedenle, bireysel yatırımcıların spot BTC veya sürekli vadeli işlem sözleşmelerine yoğunlaştıklarına dair bir gösterge bulunmuyor.
Bu veriler, kurumsal müşterilerin yılbaşından bugüne yüzde 70'lik kazancına bakılmaksızın yoğun bir şekilde BTC biriktirdiğine işaret ediyor. Bitcoin'den daha fazla fiyat artışına yer olduğu ortaya çıkıyor.
Analistler, bu faaliyetin bireysel yatırımcıların hızlı alımlarını tetikleyeceğini öne sürse de, şu anda buna dair bir işaret görülmedi.
Bir dev daha Bitcoin’e yatırım yapacak
Bitcoin ATM sayısı dünya genelinde yüzde 57 arttı
JP Morgan’dan kripto para hisseleri fonu
dOT koin alın d..t olun! :D :D :D :D :D
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.