Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Finans uzmanı ve şöhretli iktisatçı Nouriel Roubini, şöyle bir beyanat vermiş: İnsanlık tarihindeki gelmiş geçmiş en büyük balon artık patlayacak duruma geldi!
2017’de piyasada hızla yükselmeye başlayan Bitcoin, Aralık 2017’nin ortasında 20 bin dolar değerine kadar bile gelmişti. 6 Şubat 2018’de ise borsanın düşüşünün etkisiye de Bitcoin 6000 dolar değerine kadar geri düşmüştü. Bitcoin değeri hızla düşen tek dijital para da değildi.
En zora düşmüş kurum ise Thether adlı bir dijital para çıkartan şirketti. Dijital Thether’in değeri 400 dolara kadar düşmüştü. Thether’in müşterilerine 2.2 milyar dolar kadar bir para ödemesi gerekiyor, nasıl ödeyecekler bilinmiyor.
Thether’in patronu aynı zamanda Bitfinex adlı bir diğer şirketin de patronuydu. ABD’deki regülatörler inceleme yapmaktaydılar ve de eğer şüpheler gerçekleşirse, dijital paralardan kaçış çok yüksek dozda olacak deniyor.
Geçen hafta Japonya’da Coincheck adlı bir dijital para şirketinin durumu incelenmeye alınmıştı. Şirket 530 milyon dolarlık bir gerçek paranın şirketten çalındığını söylüyordu. Bu rakam bugüne kadar gerçekleşen en büyük dijital para şirketi soygunuydu.
Arise Bank adlı bir Amerikan şirketinin yatırımcıları bir sahtekarlık yapmışlardı ve devlet de duruma el koymaya başlamıştı.
ABD’de müşterilerinden kripto paraları borç alıp, karşılığında aylık ödemeler yapan bir şirket olan BitConnect, ocak ayının ortasında sahte alış satış yaptığından kapatılmıştı. Halbuki şirket zirvede olduğu günlerde 2.5 milyar dolar değerinde görülüyordu.
Bank For International Settlements adlı uluslararası finanasal kurumun başkanı olan Agustin Carstens ise, “Bitcoin bir balon haline geldi ve de çevre etkisi de çok zarar verecek!” diyordu.
Çin’in kamusal otoriteleri kripto paraların hem domestik platformda hem de dış âlemde satılmasını yasaklamışlardı.
Amerika’da Commodities Futures Trading Commission ve de Securities and Exchange Commission adlı resmi kurumların başkanları, bu hafta senatoda sorgulandığında “Yatırımcıların muhakkak korunması gerekiyor!” demişlerdi.
Bankaların başı da şimdi belaya girecek gibi. Çünkü bu dijital işlemler için yüksek dozda ve garantisi olmayan krediler vermişler. Ama şimdi akıllanmış bulunuyorlar ve de mesela ABD’de Citigroup ve JPMorgan Chase ve de Britanya’da Lloyds bankaları, kredi kartlarıyla kripto para alınmasını yasaklamışlar.
Bakalım daha neler gündeme gelecek!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.