<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBitcoin Türkiye'de markette satılacak----

Bitcoin Türkiye'de markette satılacak

Bitcoin Türkiye'de markette satılacak
06 Aralık 2014 - 07:36 www.finansingundemi.com

Değeri 4 yılda 1 dolardan 1.147 dolara çıkan sanal para Bitcoin, Türkiye’de kupon yoluyla satılacak

Bütün dünyayı kasıp kavuran sanal para Bitcoin, Türkiye’de market raflarında satılmaya başlıyor. Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre tüketiciler, Hollanda merkezli bit4coin’in geliştirdiği “hediye çeki-kupon” sistemiyle Bitcoin alabilecek. Sistemin adı ise Bitupcard...

Tüketiciler 50 TL ile 500 TL aralığındaki kuponların üzerinde yazılı olan şifreleri kullanarak Bitcoin alacak ve bu parayı online alışverişlerde kullanabilecek. Bunun için internette bir Bitcoin hesap cüzdanı açılacak ve çekler burada sanal paraya çevrilecek.
Dünyanın birçok ülkesinde dev alışveriş sitelerinde geçen Bitcoin’in (sanal para) Türkiye’de yaygınlaşmasıyla Türk alışveriş sitelerinde de kullanımının önünün açılması bekleniyor. Bu paralar ilk aşamada online oyunlarda alışveriş için kullanılacak. Şu anda 1 Bitcoin’in Türkiye’deki değeri 867 TL’ye denk geliyor.

30 noktada işlem tamam

Türkiye’de BDDK ve Merkez Bankası, kendilerinin izni olmadan böyle bir işlem yapılamayacağından Bitcoin sistemini yasa dışı olarak tanımlıyor. Bununla ilgili düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.
Buna karşılık iki Türk girişimci olan İbrahim Tarlığ ile Samet Aras, Bitcoin sistemini Türkiye’ye taşıdı. Almanya merkezli MK Payments şirketinin Türkiye ayağı olan Mangırkart ağı üzerinden satışlar yapılacak. İlk etapta 30 farklı satış noktasından Bitcoin çekleri pazarlanacak. Burada da en çok perakende satış mağazaları ve internet cafe’ler kullanılacak.
Hollandalı grubun CEO’su Dolf Diederichsen, Türkiye’de Bitcoin kullanımı için en önemli engellerden birinin nereden alınacağının bilinmemesi olduğunu belirterek, “Türk kullanıcılar geliştirdiğimiz çözümle basit bir şekilde, güvenli olarak Bitcoin alabilecekler” diyor. Şirket Bitcoin alımları karşılığında yüzde 6 komisyon alacak.

‘Yasal bir şirketiz’

Milliyet’e konuşan girişimin Türkiye ayağındaki şirketin ortaklarından Samet Aras, “Bitcoin konusunda Türkiye’de henüz bir mevzuat yok ama bir yasak da yok. BDDK yasadışı yollardan alınması ve yasadışı alımlarda kullanılmasıyla ilgili uyarı yaptı. Yani aslında Bitcoin alımlarını yasaklamadı” sözleriyle, yapılan yatırımın zeminini paylaşıyor.
Aras, şöyle devam ediyor: “Biz Türkiye’de yasal bir şirketiz, belli bir ortaklıkla oluşturduk. Şirketlerimiz tanınıp biliniyor, bu da zaten bizimle alıcılar arasında bir güven oluşturuyor. Bitupcard sadece Bitcoin almayı kolaylaştıran bir çözüm. Hollandalı bit4coin, Bitcoin kuruluşunun üyesidir. Bu alanda saygın bir kuruluştur. Bitcoin’e dönüştürmekte kullanılabilen bu kuponları MangırKart Ödeme Çözümleri Bilişim ve Pazarlama Ltd. Şti. pazarlayacak. Bizim yaptığımız sadece Bitcoin satın almayı kolaylaştırmak.”
MK Payment’ın CEO’su İbrahim Tarlığ ise, Türkiye’yi Bitcoin’le buluşturmaktan mutluluk duyduğunu ifade ediyor. Tarlığ, Hollandalı şirketle birlikte Bitcoin girmemiş başka ülkelerde de benzer operasyona imza atacaklarını anlatıyor.

Gizemli mucit Nakamoto!

Amerikan Newsweek dergisi, Bitcoin fırtınasını başlatan ismin Satoshi Nakamoto olduğunu yazmıştı. Ancak Nakamoto bunun gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı. Ancak dergi, bir dönem Amerikan ordusu için gizli projelerde görev aldığı belirtilen Nakamoto’nun üstü kapalı biçimde olsa da Bitcoin bağlantısını kabul ettiğini yazdı.
64 yaşındaki Japon kökenli Amerikan vatandaşı Nakamoto bir fizikçi. Los Angeles’ta basit bir evde tek başına bir hayat sürüyor. 10 yaşında Japonya’dan göç eden Nakamoto, Kaliforniya’da fizik eğitimi görmüş. 

Bitcoin’i havada kapıyorlar

ABD’de polis “Bitcoin” yolsuzluğu nedeniyle Silk Road şirketine ait olan “bitcoin”lere el koymuştu. Bunların yüzde 20’sini de bir ihale ile sattı. İhaleye çıkarılan 30.000 Bitcoin’in tamamını, ünlü risk sermayedarı Tim Draper aldı. Draper’ın ortağı Avish Bhama ile kurduğu “Vaurum” isimli “Bitcoin borsası”yla bu alanda iş yapıyor.

Bitcoin nedir?

* Bilgisayarlar ile yaratılan sanal paraya “Bitcoin” (Bitpara) deniliyor.
* İsmini bilgisayardaki en küçük bilgi birimi olan “bit” kelimesinden alıyor. “Coin” ise madeni para anlamını taşıyor.
* “Bitcoin” ilk kez 2009 yılında ortaya çıktı.
* Bankacılık sistemi ve hükümetlerin koyduğu düzenlemelerin dışına çıkılmak için bir grup bilgisayarcı tarafından piyasaya sürüldü.
* Halen hangi ülkeden çıktığı ve kimin tarafından yapıldığı bilinmiyor. Sadece “Satoshi Nakamoto” adını kullanan kişi ya da kişilerce kurulduğu biliniyor.

1 Bitcoin, 370 dolar ediyor

* Bitcoin’in değeri anlık olarak alış ve satış işlemlerine göre inip çıkıyor. Borsası var.
* 2012 yılı öncesinde 1 Bitcoin’in değeri 10-20 dolar aralığında gidip geliyordu. 2013’de 1.147 dolara kadar yükseldi. Şimdilerde 1 Bitcoin 370 dolar ediyor.
* Sisteme çok fazla Bitcoin girmediğinden paranın değerinin korunması sağlanıyor.
* Bitcoin, özel şifrelenmiş kodlarla yazılıyor. Rezervlerin toplandığı dijital sistemde toplam 21 milyar Bitcoin bulunuyor. Bunun yarısından biraz fazlası piyasada işlem görüyor.
* Bitcoin rezervinin toplam değeri 10 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bunun önemli bir bölümü ABD ve Japonya’daki borsalarda alınıp satılıyor.

İnternetten alışveriş yapılıyor

* Bitcoin’i tedavüle çıkarmak için ‘madencilik’ yapmak gerekiyor. Yani çok güçlü bilgisayarlar çok zor matematik işlemleri çözerek sınırlı sayıda Bitcoin üretebiliyor.
* Bitcoin’ler yazılımcılar tarafından da üretilebiliyor. Üretenlere Bitcoin ödülü veriliyor.
* Bitcoin’i yatırım aracı olarak alıp, tutanlar olduğu gibi bunu varlık transferi ve alışveriş için kullananlar da var.
* Tüm Bitcoin’ler sistemin ana defterine kaydediliyor. Kazanılan veya satın alınan her Bitcoin, kişisel cüzdana yazılıyor.
* Birikimler ve harcamalar bu online cüzdandan takip edilebiliyor.
* Apple, Yahoo, Google, Expedia’nın da aralarında bulunduğu birçok büyük şirket Bitcoin’lerle yapılan alışveriş ve ödemeleri kabul ediyor.
* Dünyanın birçok ülkesinde Bitcoin alıp satmak için kurulu birçok borsa bulunuyor.
* En büyük ölçüde Bitpara, “BTC-e”, “Mt.Gox” ve “BitStamp” isimli borsalarda işlem görüyor.

Dominica rezerv para yapacak

* ABD’de Bitcoin üzerinden alışveriş serbest. Japon hükümeti ise bankaların Bitcoin ile alışveriş yapmasını yasakladı. Avrupa’nın birçok ülkesinde de sistem kullanılıyor.
* Türkiye’de Bitcoin ile ilgili özel bir düzenleme henüz yapılmış değil. Ancak BDDK, 2013 sonunda kendilerinden izin almadan para toplama ve transfer yapılamayacağını gerekçe göstererek, Bitcoin’in kullanılmaması konusunda uyarıda bulunmuştu.
* Bu konuda BDDK’nın bir düzenleme için çalıştığı biliniyor.
* Karayipler’deki Dominica 2015’te Bitcoin’i rezerv para olarak kullanmaya hazırlanıyor.

Vergi alınamıyor, riski çok...

* Ekonomistler Bitcoin’in, bir parada olması gereken, değişim aracı olma, bölünebilme, taklit edilememe, transfer edilebilme, değer saklama ve homojenlik özelliklerini taşıdığını belirtiyor.
* Güçlü paralar karşısındaki değerinin şimdilik, nispeten sığ sayılan borsalarda belirlenmesi ise ciddi risk olarak gösteriliyor.
* Devletlerin üzerinde çalıştığı bir diğer önemli konu ise vergilendirme. Çünkü Bitcoin ile yapılan alışverişler için Katma Değer Vergisi (KDV) ve kazançlardan Gelir Vergisi ödenmiyor.
* İnternette alışveriş için kullanılabilen Bitcoin ciddi riskler taşıyor. Arkasında bir merkez bankası yok. Bu sistemi yasaklayan ülkeler Bitcoin’in uyuşturucu ticareti ve para aklamada kullanılmasından endişe ediyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)