Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ediyor. Ukrayna’dan 1,5 milyonun üzerinde kişi, komşu ülkelere geçti ve Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göçmen krizi yaşanıyor. Ukrayna toplamda 50 milyon doların üzerinde kripto para bağışı aldı. Bağışlar Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere çeşitli kripto paralarla yapıldı. Merkle Science kripto para bağışlarını takip etmek üzere bir platform geliştirdi. Ukrayna hükümeti ise geçtiğimiz hafta kripto paranın yasal para birimi olması için oylama gerçekleştirdi.
Yapılan bağışların büyük bir bölümü de askeri operasyonlar için fon olarak kullanılıyor. Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği mecra olduğu söylenen sosyal medya ise savaşla ilgili farkındalık yaratarak ve bağış toplanmasını sağlayarak adını temize çekiyor. Ukrayna hükümetinin aktif Twitter ve sosyal medya kullanımı eşi benzeri görülmemiş bir durum ve ülkenin savaş çabalarının merkezinde yer alıyor. Ülke sosyal medya üzerinden Tesla CEO’su Elon Musk’tan Starlink uydularına erişim istedi ve blockchain ile kripto topluluklarına dijital olarak sınırları aşma çağrısında bulundu.
Global Blockchain Business Council CEO’su Sandra Ro Forbes’a yaptığı açıklamada, “bu yalnızca kripto bağışlarıyla iligili değil. Ukrayna hükümeti aktif olarak blockchain dünyasına çağrıda bulunuyor ve Ethereum Kurucusu Vitalik Butterin, Bitfury’den Valery Vavilov ve Polkadot Kurucusu Gavin Wood gibi isimlerin desteğini alıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “Ukrayna’nın 31 yaşındaki Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhalio Fedorov, ülkeyi desteklemek için yaklaşık 300 bin bilgi teknolojisi uzmanını topladı” ifadesini kullandı.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre küresel yaptırımlar Rusya’yı vururken, yedi Rusya bankası da uluslararası ödeme sistemi SWIFT dışında kalarak küresel bankacılık sistemine erişimini kaybetti. Rusya Merkez Bankası Avrupa bankalarındaki 400 milyar dolarlık rezervlerine erişemezken, savaşın sona ereceği umut ediliyor.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ise kripto paralara yönelik düzenlemelerin hızlandırılması gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni ise Rusya’nın kripto para sistemini yaptırımları ihlal etmek için kullanabileceği yönündeki endişeler. Ancak TRM Labs’den Ari Redbord, “kripto Putin, Ruslar ya da Rusya Merkez Bankası için yaptırım ihlalleri konusunda kullanışlı değil” dedi. Redbord, 2 trilyon dolara ulaşan kripto para piyasasının açık, şeffaf yapısının, yaptırımları ihlal etmek için çekici bir platform olmadığını söyledi. Buna rağmen sektörün dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.
Yaptırımlardan darbe alan Rus oligarklarının az sayıda seçeneği olduğu, kripto paranın da bunlardan biri olduğu söyleniyor. Bir savaş kripto parayla fonlanamazken, bankalar kara para aklama faaliyetleri için öne çıkıyor. Daha önce de kripto paralar terörist gruplara finansman sağlanmasında kullanılmıştı. Kripto veri şirketi Elliptic, bu ay hazırlanan bir raporda, “İran enerji rezervlerini paraya çevirmek için Bitcoin madenciliğini kullanırken, Kuzey Kore’nin füze geliştirme programı için kripto para çaldığı düşünülüyor” dendi.
Kripto sektöründen Ukrayna krizine yönelik tepkiler de farklılık gösteriyor. Dünyada bulunan 400’ün üzerinde kripto para borsasını bir araya getirmek oldukça güç. Birçok kişi de sektörün bir PR sorunu olduğunu düşünüyor. Flint Global Danışmanı Julian King, “Bitcoin bir savaşı finanse edemez ancak kripto sektörünün tarihin doğru tarafında olması gerekiyor” dedi. Kripto bir teknoloji olduğu için siyasi olarak da tarafsız duruyor. Dünya genelindeki kullanıcılar ise kendi görüşlerine ve önyargılarına dayanarak, kripto paralara siyasi prensipler yüklüyor.
Özgür bir dünyada, özgür bir piyasaya yönelik liberter değerler bir yana, savaş koşulları altında ilkelerin savaş mağdurlarının ihtiyaçlarını yansıtması gerekiyor. Aynı zamanda politika yapıcılar ve hukukçularla da açık bir işbirliği gerekiyor. Apple, Nike ve Ikea gibi markaların Rusya’dan çıkması kamu oyu tarafından yaygın olarak bilinse de, Rusya üzerinde en büyük ekonomik etkiyi enerji sektörü yaratacak.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Siber Güvenlik ve Güvenli Dijital İnovasyon Direktörü Carole House, “kamu-özel sektör işbirlikleri ve uluslararası kurumlarla yapılacak işbirlikleriyle, ABD hükümeti dijital varlık sektörüyle birlikte çalışarak yasa dışı kripto para aktivitelerine son verecek” dedi.
Birçok büyük küresel kripto para borsası, kara para aklama karşıtı kontrollere ve denetimlere sahip. Bu borsalar aynı zamanda küresel kripto para işlemlerinin büyük bir bölümünün gerçekleştiği platformlar. Bu nedenle de politika yapıcıları kripto paraların bu süreçte nasıl kullanıldığına dair bilgilendirebilecek konumda.
Savaş Avrupa’daki enerji devrimini hızlandırıyor
Bitcoin’de 30 bin dolar beklentisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.