Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kripto paranın çevre üzerindeki etkisine ilişkin yeni bir analize göre, Bitcoin madenciliği bir yılda Britanya'daki tüm banyolar kadar su gerektiriyor.
Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi'ni yöneten finansal ekonomist Alex de Vries, kripto para ağını desteklemek amacıyla kullanılan bilgisayarları soğutmak için her yıl yaklaşık 1,6 trilyon litre su gerektiğini tahmin ediyor.
2018'de yapılan ayrı bir araştırma, 1,6 trilyon litrenin Britanya halkının her yıl giderden akıttığı banyo suyu miktarı olduğunu ve bu miktarın yaklaşık 660 bin olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yettiğini ortaya koymuştu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, çarşamba günü Cell Reports Sustainability dergisinde yayımlanan bu son analiz, tek bir Bitcoin işleminin arka bahçedeki bir yüzme havuzu kadar su kullanabileceğini öne sürdü.
De Vries, "Dünyanın birçok yerinde kuraklık yaşanıyor ve tatlı su giderek daha kıt bir kaynak haline geliyor" dedi.
"Yararsız hesaplamalar" bu kripto para biriminin yeni birimlerini basmak ve ağdaki işlemleri doğrulamak için gereken karmaşık hesaplamalara atıfta bulunuyor. Madencilerin faaliyetlerini sualtına kaydırması halinde gerekli donanımı soğutmak için su kullanımı önemli ölçüde azaltılabilir; Microsoft gibi şirketler halihazırda bazı veri merkezlerini soğutmak için okyanusa yerleştiriyor.
Polonya kadar elektrik kullanıyor
Önceki haftalarda Çin, elektrik ve su maliyetlerini azaltmak amacıyla dünyanın en büyük sualtı veri merkezini inşa etmeye başladığını duyurmuştu.
Bitcoin daha önce de elektrik tüketimi nedeniyle eleştirilmiş, de Vries'in Enerji Tüketim Endeksi kripto para ağının kabaca Polonya kadar elektrik kullandığını tahmin etmişti.
Bitcoin savunucuları, rüzgar ve güneş enerjisi maliyetleri düştükçe madencilerin giderek daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini iddia ederek Bitcoin'in elektrik tüketimiyle ilgili suçlamaları reddediyor.
Yakın zamanda yayımlanan bir çalışma, güneş ve rüzgar enerjisi tesislerinin fazla elektrik üretimi dönemlerinde Bitcoin madenciliğinden yüz milyonlarca dolar kazanabileceğinden, Bitcoin madenciliğinin aslında yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Cornell Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ve bu araştırmada yer alan Apoorv Lal, "Bu ödüller madencilerin temiz enerji kaynaklarını benimsemeleri için teşvik görevi görebilir, bu da iklim değişikliğinin azaltılması, yenilenebilir enerji kapasitesinin geliştirilmesi ve rüzgar ve güneş enerjisi çiftliklerinin ticarileşme öncesi işletimi sırasında ek kârlar üzerinde birleşik olumlu etkilere yol açabilir" dedi.
Dünyanın en çok bitcoin üreten ülkeleri belli oldu
Bitcoin'in kripto piyasası hakimiyeti yüzde 50'yi aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.