Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ortaya çıkışından bu yana Bitcoin’le ilgili birçok şikayet oldukça abartılıydı. Ancak kripto paranın artan fiziksel kaynak kullanımı, görmezden gelinemez bir seviyeye ulaştı. Bitcoin madenciliğinde oldukça yüksek miktarda enerji sarfiyatı ve bilgisayar çipi kullanımı gerekiyor. Eğer Bitcoin hükümetlerle karşı karşıya gelmek istemiyorsa, kripto paranın fiyatını korumak için, sürekli olarak dev kaynak tüketimini gerektirmeyen teknolojilere geçiş yapması gerekiyor.
Bitcoin eleştirilerine yönelik sorunlardan biri de, birçok insanın bu konuda abartılı tepkiler vermiş olması. Bitcoin’in ilk savunucuları, kripto paranın merkez bankalarını alt edeceğine ve dolar gibi para birimlerinin yerine geçeceğine inandı ve bazıları inanmaya devam ediyor. Bu durum bazılarının Bitcoin’i hükümetleri yok etmek için tasarlanmış bir plan olmakla suçlamasına bile neden oldu. Ancak Bitcoin yüksek seviyelerdeki volatilitesi devam ederken, dominant bir para birimi olmayı başaramaz.
Aynı zamanda Bitcoin’in volatilitesinin azalması için de, fiyatının zaman içinde düşmesi gerekecek. Oldukça dalgalı olsa ve birçok balonu içinde barındırsa da fiyat yükselmeye devam etti. Bu ilk aşamalarda kripto parayı alan yatırımcılar ve kripto donanımı sektöründekiler için oldukça iyi. Ancak Bitcoin’in yüksek fiyatı şimdi, kripto para için yeni sorunlar yaratıyor olabilir. Çünkü diğer finansal varlıkların aksine Bitcoin fiyatı yükselirken, daha fazla kaynak tüketiyor.
Bloomberg’in haberine göre, dolar gibi normal para birimleri için transferler bir banka gibi güvenilir bir kurum tarafından kayıt altına alınıyor ve doğrulanıyor. Ancak Bitcoin işlemleri “madenci” olarak bilinen bir grup insandan oluşan ağ tarafından doğrulanıyor. Madenciler bir işlemi onaylayan kişi olmak için yarışıyor. Numarayı tahmin eden şanslı madenci ise, bir miktar Bitcoin’i ödül olarak kazanıyor. Bitcoin’in fiyatı yükseldikçe, bu yarışı kazanmak giderek daha değerli bir hale geliyor ve bu büyük ödül oyuna daha fazla madenciyi çekiyor. Böylelikle ise daha fazla kaynak tüketimi gerçekleşiyor.
Bu kaynaklar arasında bilgisayar çipleri ve bilgisayarların çalışması için gerekli olan elektrik de bulunuyor. Tüm sistem merkeziyetsizleştirilmiş bir güven yaratıyor. Kötü niyetli hiçkimse, tüm Bitcoin’leri ele geçirmek için tüm işlemleri değiştiremez. Bunun için diğer tüm madencileri alt edebilecek bilgisayar çipi ve elektrik gerekiyor. Başka bir deyişle Bitcoin işlemlerini kayıt altına almak ve doğrulamak için kullanılan tüm kaynakların maliyeti, ağın şeffaf ve güvenilir olmasını sağlıyor.
Bu nedenle Bitcoin’in fiyatı yükseldikçe, daha fazla kaynak tüketiyor. finansgundem.com'un yaptığı derlemeye göre, 2017’nin ilk dönemlerinde, Bitcoin fiyatı yalnızca 1,000 dolar seviyesindeyken digiconomist isimli site, Bitcoin madenciliğinin yılda yaklaşık 10 terawatt elektrik tükettiğini tahmin ediyor. Bundan dört yıl sonra, Bitcoin fiyatları 60,000 dolar seviyesini zorluyor ve enerji tüketimi de bununla birlikte yükselişe geçti.
Yakın zamanda Çin İç Moğolistan Bölgesi’nde Bitcoin madenciliğini yasaklarken, bazı ABD eyaletleri de madencilik aktivitelerini sınırladı. Bitcoin madencileri bu durumu pik saatlerde üretilen fazla güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak çözmeye çalışıyor. Ancak bu ekstra enerjinin ne kadar yeterli olacağı bilinmiyor. Bununla birlikte Bitcoin’in bilgisayar çipi ihtiyacı, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun ve Samsung Electronics Co.’nun üretim zincirini zora soktu ve otomobil üreticilerinin milyarlarca dolar kaybetmesine neden olan küresel bir çip kıtlığı yarattı.
Bitcoin’in giderek artan kaynak tüketimi, Bitcoin’i destekleyen teknolojideki temel bir zayıflığa işaret ediyor. Altın gibi birçok finansal varlık için, depolama maliyeti fiyat yükselirken yükselmiyor. Birçok para birimi için ise işlem ücretleri oldukça düşük. İnsanlar bankalara ve hükümetlere güvendiği için bu merkezi kurumlar devasa ölçeklerde para transferlerini neredeyse sıfır maliyetle gerçekleştirebiliyor. Ancak buna karşılık Bitcoin’in merkeziyetsizleştirilmiş güveni, Bitcoin değerlendikçe daha pahalı hale geliyor.
Bu süreç sonsuza dek devam edemez. Ekonomist Herbert Stein, “eğer bir şey sonsuza dek süremezse, sona erer” dedi. Zaman içinde birçok bölge İç Moğolistan örneğini takip ederek Bitcoin madenciliğini yasaklama kararı alacak. Güney Kore ve Tayvan hükümetleri ise bilgisayar çiplerinin madencilere satılmasına müdahale edecek. Bu durum ise Bitcoin madencileri için olduğu kadar kripto yatırımcıları ve yazılımcılar için de zor koşullar ortaya çıkaracak.
Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Bitcoin karşıtı
Bitcoin'e ABD'de yasak gelebilir!
Dijital banka lisansı için mevzuat hazırlanıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.