Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bitcoin (BTC), değer saklama aracı olmasının yanı sıra, geçtiğimiz on yılda işlem gerçekleştirme yeteneklerini geliştiren güncellemeler aldı. Artık pek çok işletme, Bitcoin'i hem yüz yüze hem de online ödeme aracı olarak kabul ediyor.
Diğer birçok kripto para biriminden daha yüksek ücrete sahip olmasına rağmen BTC, özellikle güvenlik konusundaki bilinirliği göz önüne alındığında, yüksek meblağlı işlemler için tercih ediliyor.
Bitcoin topluluğu, piyasada bulunan çok sayıda merkezi ödeme sistemine geçerli bir alternatif olması adına, en büyük kripto para konumundaki varlığa ilk günden beri güvendi. Yine de BTC, en çok altın ve hisse senetleri gibi uzun vadeli yatırım olarak kullanılıyor.
Buradaki ana sorun ağın gerçekleştirebildiği işlem sayısında: Bitcoin'in maksimum kapasitesi saniyede sadece yedi işlem gerçekleştirebiliyor. Bu arada Visa, 2019 yılında 185 milyardan fazla işlem gerçekleştirdi.
Ancak kredi kartı işlemlerinin anında gerçekleşmediğini de belirtmekte fayda var. Bu işlemler, bazı durumlarda günlerce sırada beklerken Bitcoin, sıkışıklık zamanlarında işlemleri birkaç saatlik sıralarda beklettiği için eleştiriliyor.
Bitcoin ağında, kredi kartlarında olduğu gibi bekleyen ve tamamlanmış işlemler var; kullanıcılar sıklıkla bu ikisini aynı sanıyor.
Bitcoin daha çok kullanılmaya başladıkça ve işlem sayısı arttıkça ağ şişecektir. Ağ sıkışıklığı sırasında işlemlerin sayısı, bekleme süreleri ve en önemlisi de işlem ücretleri artar; kullanım azaldığında düşer.
Bunun en bilinen örneği, 2017 yılında fiyatların fırladığı dönemde, artan kullanım ve yoğun alım satım işleminden ötürü Bitcoin işlem ücretlerinin yükselmesiydi. Bu süreçte Bitcoin'in finansal kapasitesi sorgulanır olmuştu ve birçok büyük şirket ödeme yöntemi olarak Bitcoin'i kabul etmeyi bırakmıştı.
Ağ tıkanıklığına karşı Lightning Network
Bitcoin, ağ tıkanıklığının önüne geçmeyi hedefleyen bir ölçeklenebilirlik çözümüne sahip: Lightning Network…
İşlemleri düşük ücretlerle neredeyse anında gerçekleştirmek için devlet kanallarını kullanıyor. Bu ağ, işlemleri gerçekleştirdikten sonra Bitcoin blockchain üzerinde güncelleme yapıyor.
Kullanıcı dostu olmaması, Lightning Network sisteminin benimsenmesini sınırlandırıyor. Kullanıcılar, mevcut durumda işlem gerçekleştirmeden Lightning kanallarını oluşturmak ve kanallarına para yatırmak zorunda. Ayrıca işlem tamamlanana kadar da bu kanalları açık tutmaları gerekli.
Lightning Network, Lightning işlemlerini sıradan BTC işlemlerinden farksız hale getirerek gizliliği arttıran bir Bitcoin güncellemesi olan Taproot'dan faydalanacak. Bitcoin'in geleceği hakkında umut veren, Lightning sayesinde BTC ile alışveriş yapılmasını kolaylaştıran cüzdanlar da olacak.
Bitcoin ile kahve almak
Lightning'in çözdüğü en önemli sorun, Bitcoin'i bir bardak kahve satın almak gibi küçük işlemlerde de geçerli kılmak. Eğer bu tür küçük ve sık yapılan işlemler için Lightning kullanılmazsa yüksek Bitcoin ücretleri yüzünden astar yüzünden pahalıya gelebilir.
İkinci en önemli sorun ise fiziksel mağazalardaki işlem süresi. Örneğin, kasa sırasına girince, Bitcoin ile ödeme yapan birinin arkasında 10 dakika beklemek sinir bozucu olabilir.
Lightning, potansiyel olarak yukarıdaki sorunların ikisini de daha kullanıcı dostu olması halinde çözebilir. Bitcoin destekçileri, Lightning tam anlamıyla uygulanmaya başladığında Bitcoin'in Visa'ya rakip olabileceğini umuyor.
Bunun yanı sıra online işlemler, özellikle de mobil cüzdan kullanılarak QR kodu ile ödeme yapılması, sırada beklemeye neden olmadığından Bitcoin ile ödemeyi mümkün kılıyor. Online alışverişlerdeki yükseliş, özellikle fiziksel mağazaların düşüşe geçmesi ile BTC ödemelerinin yaygınlaşması artabilir.
(Emre Günen /Cointelegraph)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.