Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mayıs ayı, Bitcoin (BTC) gibi kripto paraların test edildiği bir ay oldu. Nisan ortalarında 65 bin dolar civarından işlem gören Bitcoin, Elon Musk'ın şirketi Tesla'nın BTC ödemelerini askıya alması, Çin'in kripto para yasaklarını sıkı bir şekilde uygulayacağını yinelemesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'in kripto para sektöründe daha fazla düzenlemeye ihtiyaç olduğunu açıklaması gibi gelişmelerle sert geriledi.
Kripto para piyasası, mayıs ayında 500 milyar dolardan fazla değer kaybetti. Bitcoin de mayıs ayında yüzde 35,50 değer kaybetti.
Diğer yandan Mayıs 2021'de fiziksel altın borsa yatırım fonları (ETF) ise Eylül 2020'den beri görülen en güçlü ayını geçirdi. Dünya Altın Konseyi'ne (WGC) göre dünya genelinde altın ETF'leri, mayıs ayında toplamda 3,4 milyar dolar yatırım aldı. Bu miktar, Eylül 2020'de ise 4,8 milyar dolardı.
ABD merkezli altın ETF'lerine 2,1 milyar dolar aktarıldı. Avrupa merkezli altın ETF'lerine ise 1,6 milyar dolar değerinde yatırım yapıldı. Asya merkezli altın fonlarında ise 300 milyon dolar eksilme olduğu görüldü.
Altın ETF'lerine gösterilen yoğun talep, spot fiyatlara da yansıdı. XAU/USD paritesi, mayıs ayında yüzde 7,6 fırlayarak 1.912,785 dolara yükseldi.
Negatif korelasyon
Bitcoin ve altın piyasalarının zıt kutuplara hareket etmesi, ikisi arasında kısa vadede ters korelasyon oluştuğuna işaret ediyor. Wall Street yatırımcıları Nick Colas ve Jessica Rabe de DataTrek Research raporunda sanal para piyasalarında yaşanan satışların, kurumsal yatırımcılar arasında altının cazibesini artırmış olabileceğini yazdı.
Piyasa stratejistleri, Bitcoin'in altına kıyasla daha riskli bir alternatif olduğunu söyledi. Stratejistler, aynı zamanda değerli madenin değerinin Elon Musk'ın gönderileri nedeniyle beş haftada yarı yarıya azalmadığını da ekledi.
Altın, sanal paralara kıyasla drama içermeyen bir yatırım. Bu nedenle çeşitlendirilmiş portföyler için altına yüzde 3-5'lik bir yatırım önermeye devam ediyoruz.
Bitcoin, hızlı kâr isteyen yatırımcılar için çoğunlukla spekülatif bir yatırım aracı olsa da, arzının sınırlı olması, altına benzer olarak enflasyon endişelerinden fayda sağlamasını sağladı. Tesla, Ruffer Investments, Square ve MicroStrategy gibi şirketler, çoğunlukla nakitten oluşan bilançolarına Bitcoin'i ekledi.
Kurumsal yatırımcılar, Bitcoin'in 2021'in ilk çeyreğinde değerini ikiye katlamasında büyük rol oynadı. Kripto para, nisan ayında ise 65 bin dolara kadar yükseldi.
Diğer yandan altın ETF'leri, Mayıs 2021'e kadar altı ay boyunca sermaye kaybetti. JPMorgan analistleri, Ocak 2021'de yaptıkları açıklamada Grayscale Bitcoin Tröstü'nün (GBTC) 3 milyar dolar yatırım aldığı dönemde, altın ETF'lerinin yaklaşık 7 milyar dolar kaybettiğini açıkladı.
XAU/USD paritesi 2021'in ilk çeyreğini yüzde 10,14 düşüş ile kapatırken, Bitcoin aynı dönemde yüzde 100 değer kazandı.
JPMorgan, Mayıs 2021 tarihli bir başka raporunda ise Bitcoin'den kâr eden kurumsal yatırımcıların altına yönelmiş olabileceğini aktardı.
Ethereum'u kurdu, Dogecoin'den kar etti!
El Salvador Bitcoin'i yasal para haline getiren ilk ülke
7,5 milyarlık fon altını değil Bitcoin’i tercih etti
Dev kripto taraftarları Bitcoin düşüşüne nasıl tepki verdi?
Türkiye Bitcoin'den en çok para kazananlar listesinde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.