Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para piyasasının en büyük ve en hacimli kripto parası Bitcoin bu aralar biraz sıkıcı. Günlerdir alışılmadık bir şekilde 20 bin dolar seviyelerinde uyuklayan Bitcoin, yatırımcılarının da canını sıkıyor. Haziran’dan bu yana bu seviyeleri geçmeyi göze alamayan kripto para piyasasının en hacimli ve en güçlü kripto parası, özellikle bir tip yatırımcı için tam bir hayal kırıklığı anlamına geliyor: Swinger.
Reuters’tan Lisa Pauline Mattackal’ın haberine göre, swinger ya da swing trader olarak bilinen yatırımcı tipi için vahşi fiyat dalgalanmaları oldukça önemlidir. Yüksek volatiliteye neredeyse aşık olan swinger’lar için bir yatırım aracının bir haftadan uzun bir süre yerinde sayması, pek kabul edilebilir bir şey değildir. Bitcoin yatırımcısı swinger’lar için de bu aralar durum tam olarak böyle. Bitcoin, 'swing trader’larını yavaştan kaybediyor olabilir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir süredir 20 bin dolar bandında seyreden Bitcoin, yatırımlarında daha yüksek bir heyecan arayan swinger’ları alternatif kripto paralar aramaya itmişe benziyor. Swinger’lar, yatırımlarını, kripto macerasını daha yalın bir blok zincire geçerek renklendirmek üzere olan Ethereum’a doğru kaydırmaya hazırlanıyor.
MarketVector Dijital Varlık Ürün Stratejisti Martin Leinweber, “Bitcoin ölmedi, sadece bu aralar fazla sıkıcı. Trader’ların bu aralar alternatifler peşinde koşmasının nedeni de bu” diyor.
Veri firması Coinglass'a göre, Bitcoin'in ortalama 30 günlük volatilitesi, Temmuz başındaki yüzde 4 seviyesinden yüzde 2,7'ye düşmüş durumda. Böyle giderse bu oranın daha da düşmesi ise epey muhtemel.
Bitcoin ‘sıkıcılaşıyor’ mu?
Bu rakam, 2022 yılında, baskılanan fiyatların ‘kripto kışı’nı getirdiği en çalkantılı aylarda bile inatçı bir şekilde yüzde 5'in altında seyretmişti. Bitcoin’in daha düşük volatilite dönemlerinde dahi yüzde 7'lik ani yükseliş ve düşüşler yaşadığı son beş yıllık performansına bakıldığında ise bugünkü oynaklığının ‘sıkıcı’ tanımını hak ettiğini söylemek yanlış olmaz.
Yine benzer şekilde, fiyatların ne kadar değişmesinin beklendiğini hesaplamak için Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerini kullanan CryptoCompare'den bir endeks de, yılın başındaki 90 değerinden bugün 77 seviyelerine kadar düşmüş gözüküyor. Bu da, Bitcoin’in düşük volatilitesinin bir süre daha süreceği anlamına geliyor.
Bitcoin’in geçmişte, genellikle piyasalarda kötümserliğin hakim olduğu ve fiyatların düştüğü dönemlerde de düşük volatiliteye sahip olduğu periyotlar yaşanmıştı. Bunda, alım satımların ve işlem sayısının görece düşük olmasının etkisi bulunuyordu. Bu nedenle Bitcoin’in şu an sahip olduğu düşük volatilitenin de yatırımcıların dahil olmasıyla tekrar yükseleceğini söylemek yerinde olabilir. Ancak uzmanlar, bu düşüşün farklı olabileceğinin altını çiziyor.
FRNT Financial CEO'su Stéphane Ouellette, “Bu, nispeten uzun bir düşük volatilite dönemi oldu. Benzer bir dönem 2019 yılında da yaşanmıştı. Bu periyodun, geçmiş verilere bakıldığında 1 ya da 1,5 çeyrek kadar sürdüğü görülüyor. Ancak şu an yaşananlar bildiğimiz bu kalıpların da ötesinde” diyor.
Ethereum’da aşırı yüklenme
Leinweber, Bitcoin'in bastırılmış volatilitesinin bir yan etkisi olarak Ethereum ve türevlerindeki alım satım faaliyetlerinde yaşanan artışa dikkat çekiyor. Gerçekten de, Bitcoin'in 380 milyar dolarlık piyasa değerine karşılık, kabaca 190 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan iki numaralı kripto para olan Ethereum’un fiyatının, Bitcoin’in sabit seyrettiği Temmuz ayının başından bu yana yüzde 50 oranında arttığı gözleniyor.
Ethereum yine de Bitcoin kadar yüksek bir volatilite sunmuyor. Veri firması Messari'ye göre, Ethereum en yüksek volatiliteye, 2020 yılı Mart ayında, Kovid piyasası döneminde, yüzde 2'nin biraz üzerinde bir değerle ulaşabildi. Ethereum’un, yatırımcılarının sabırsızlıkla beklediği ve bu ayın sonlarına doğru gerçekleşecek olan ‘merge’ yani ‘birleşme’ süreci ile yeni Ether tokenlerinin yaratıldığı sisteme radikal bir geçiş yaptığında, şu anda sahip olduğu yüksek enerjiyi ve volatiliteyi kaybetmesi bekleniyor.
Bitcoin volatilitesi neden düşüyor?
Hisse senedi veya tahvil gibi geleneksel varlıklarda uzun vadeli yatırımcılar için fiyatlardaki daha dar dalgalanmalar olumlu görünebiliyor. Ancak Bitcoin ve kripto ekosistemindeki birçok yatırımcı ve büyük oyuncu için durum böyle değil. Örneğin borsalar, işlemlerden ücret alarak para kazanıyor ve volatilite düştüğünde, yatırımlar da buharlaşma eğiliminde oluyor.
Fiyat dalgalanmalarında işlem yapma eğiliminde olan kripto hedge fonları için de fiyatların istikrarlı olması kâr şansını düşürüyor. Peki Bitcoin'in oynaklığındaki düşüşün arkasında ne var?
Bunların başında, yatırımcıların kripto para sahnesinden ayrılışı geliyor. Bu da daha az insanın kripto paralarını takas etmeye istekli olduğu anlamına geliyor.
Yatırımcılar, Bitcoin'in yaklaşık yüzde 60 ve Ethereum’un da yüzde 55 oranında düşmesiyle, yüksek enflasyonu da hesaba katarak riskli varlıklardan kaçtıkları için, kripto para piyasası sert bir yıl geçirdi. Bazı iflasların da yatırımcıların piyasadan çıkmasında etkisi oldu.
Rekor düzeyde düşük işlem hacmi
Blockchain.com'dan alınan verilere göre, 7 günlük bir süre boyunca büyük borsalardaki Bitcoin ticaret hacimlerinin dolar değeri, 2020 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviye olan 127 milyon ila 142 milyon dolar arasında dalgalanıyor. Benzer şekilde, Bitcoin vadeli işlemlerde de hacim en düşük seviyelerde seyrediyor.
Ouellette, “Yüksek volatilite, tipik olarak kriptoya olan ilgi seviyesiyle örtüşüyor. Büyük düşüşte insanların canı yandı ve yatırımcıların bu aralar kripto paraları pek umursadığını düşünmüyorum” diyor.
Binance, stabilkoinleri kendi bünyesinde topluyor
Bitcoin'e geçen El Salvador'da hayal kırıklığı
Bitcoin'de 19 bin doların altına dikkat
Bitcoin, 13 bin dolara iner mi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.