Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un bir süredir farklı yapıdaki uluslararası kuruluşlarla yürüttüğü stratejik ortaklıkların tamamlanmasında son aşamaya gelindiğini belirterek, “Eğer halen süren müzakerelerimiz olumlu sonuçlanırsa, 3 kurumla birden ortaklık anlaşmasını açıklamamıza haftalar kaldı. Her bir kurumla ayrı ayrı yapacağımız anlaşmayı konsorsiyum halinde şubat ya da en geç mart ayı başında birlikte açıklayacağız” dedi.
Ortaklık görüşmeleri 1.5 yıldır sürüyor
Dünya'da yer alan habere göre, Borsa İstanbul’un bu yıl ya da en geç 2016’nın başında halka açılacağını da hatırlatan Turhan, amaçlarının Borsa’nın en iyi değerle en uygun ortaklıkları gerçekleştirdikten sonra halka arzını yapmak olduğunu kaydetti. Turhan, “Anonim şirket olarak yeniden yapılandırılan Borsa İstanbul özel bir şirket statüsünde olsa da, Türkiye’nin önemli stratejik kurumlarından biri. Çünkü Türk sermaye piyasalarını işleten bir şirket. O nedenle geleceğe yönelik adımlarını çok iyi tartarak atmak gerekiyor. Yaklaşık 1.5 yıldır süren stratejik ortaklık görüşmelerimizde çok ince eleyip sık dokuduk. Borsamızın bugünü değil, gelecek uzun yıllarını planlayan adımlar attık” diye konuştu. Turhan, Borsa İstanbul’un olası ortaklıklar konusunda halen müzakere yürüttüğü kurumlara ilişkin detay vermekten kaçınırken, önceki açıklamalarında Borsa İstanbul’a likidite kazandıracak piyasa yapıcılar veya likidite sağlayıcılarla görüştüklerini belirtmişti. Brezilya ve Meksika borsalarında uygulamaları görülen piyasa yapıcısı sistemi Türkiye’ye getirenlerle de görüştüklerine ilişkin açıklamaları bulunan Turhan, müzakere yürüttükleri şirketler arasında büyük fonlar, devlet fonları gibi kurumların da yer aldığını söylemişti. Borsa İstanbul geçen yıl dünyanın en büyük borsalarından ABD merkezli Nasdaq OMX Grup ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, Nasdaq’ın teknolojik altyapısı Borsa İstanbul tarafından kullanılması ve bunun 25 ülkeye satışını da kapsıyor.
Tezgahüstü işlemlere göz dikti
Borsa İstanbul’un geçtiğimiz günlerde Londra Borsası ile gerçekleştirdiği işbirliği anlaşması ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın, BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Londra Borsası Türev Ürünleri Piyasasında işleme açıldığını hatırlatan İbrahim Turhan, takas işlemlerinin de LCH. Clearnet'in gerçekleştireceğini söyledi. Anlaşma ile BIST'te işlem gören finansal türev ürünlere likidite sağlanacağını kaydeden Turhan “Londra’da ilk aşamada tek pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmesi ve opsiyon sözleşmeleri ile endekslere dayalı vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyon sözleşmesi işlem görecek. Daha sonra sırada TL/ dolar ve TL/euro türevleri var. Ama asıl hedefl ediğimiz; Londra’da son derece büyük TL swap piyasası bulunuyor. Burası bizim bankacılık sektörümüzün önemli bir
finans kaynakların birisi. Bunun çok önemli kısmı tezgah üstü piyasada gerçekleşiyor. Hem pay piyasası hem döviz piyasasında Türkiye’de yapılan işlemlerin bir misli fazlasının Londra’da tezgahüstü piyasada yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu anlaşma ile tezgahüstü piyasalarda yapılan işlemlerin yarısını Borsa İstanbul’a çekebiliriz diye düşünüyorum” dedi.
Asya'dan Amerika'ya kesintisiz işlem
İbrahim Turhan, Borsa olarak reel sektörde özellikle ihracatçılara nasıl katkıda bulunabilecekleri üzerine çalıştıklarını dile getirerek “Döviz türev ürünleri üzerinde bu kadar çok çalışmamızın amacı da bu. Mesela şimdi Asya’dan Amerika’ya kadar kesintisiz olarak TL yabanca para türev ürünlerinin işlem görebileceği platform oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Davos'ta Borsa İstanbul'a yoğun ilgi
Türkiye’ye ve Borsa İstanbul’a olan ilgiyi uluslararası etkinliklerde hissettiklerini kaydeden İbrahim Turhan, geçen hafta Londra’da 3. düzenledikleri ‘Borsa İstanbul: Bölgesel Oyuncu, Küresel Aktör’ forumu ile Davos’ta ‘Yatırım İçin Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul?’ başlıklı konferansa gösterilen yoğun ilginin de bunun bir kanıtı olduğu söyledi. Turhan, “Yatırımcı ve ihracatçı birlikte İstanbul’un bölgesel bir
finans ve ticaret merkezi konumunu güçlendireceğiz” dedi.
Galatasaray gibi maçı karşı sahaya yıkacağız
Dünyada bir süredir büyük borsaların küçük borsaları satın alması şeklinde bir trend görüldüğünü kaydeden İbrahim Turhan, Borsa İstanbul olarak büyük borsalar tarafından yutulmak yerine şu anda attıkları stratejik ortaklık adımları ile birlikte büyüme yoluna gideceklerini belirtti. Turhan, “Aksi halde büyük balıklar gelip bizi satın alacak, yutacak. Bunun olmaması için Galatasaray gibi maçı karşı sahaya yıkıyoruz” diye konuştu.
Kazak şirket İstanbul'dan Londra'ya açılacak
İstanbul’u bölgesel merkez yapma hedefi doğrultusunda çevre ülkelerdeki şirketlerin hisse senedi, borçlanma aracı gibi ihraçlarını İstanbul’da yapmalarının ellerini güçlendireceğini bildiren İbrahim Turhan, "Azerbaycan, Kazakistan’daki bir şirket Londra’ya arzını İstanbul üzerinden yapacak. Bu anlamda Londra Borsası ile bir işbirliği yapabilir miyiz diye görüşüyoruz. Bunu yapabilirsek Orta Avrupa da dahil yakın bölgemizde İstanbul ile rekabet edebilecek hiçbir yer kalmaz” diye konuştu.