Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, stratejik ortaklık görüşmeleri kapsamında yatırımcılardan bağlayıcı olmayan teklifleri aldıklarını ve tekliflerin uyumlulaştırılması üzerinde çalıştıklarını belirterek, üçüncü çeyrek başında karar sürecini tamamlamayı ve aynı çeyreğin sonunda da anlaşma imzalama noktasına gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
Yaptığı söyleşide Turhan, BIST'e stratejik ortak alacakları şirketin küresel düzeyde faaliyet gösteren ve teknoloji sağlama kapasitesi olan bir borsa olacağını belirterek, şunları söyledi:
"Küresel ölçekte faaliyet gösteren teknoloji sağlayıcısı olan bütün borsalar ile görüştük. Bağlayıcı olmayan teklifleri aldık, kendine has özellikler taşıyor teklifler şu anda bunları birbiri ile mukayese edilebilir hale getirmeye çalışıyoruz."
Borsa İstanbul'un kuruluş maddelerini düzenleyen yeni SPK kanununun yürürlüğe girmesinin
ardından İMKB, İAB ve VOBAŞ'ın tüzel kişilikleri Borsa İstanbul altında toplandı. Borsa Istanbul'un yeni yapısında kamunun payı yüzde 49, Borsa'nın payı yüzde 41, VOBAŞ'ın yüzde 5, BİST üyelerinin yüzde 4, aracı kuruluşların yüzde 1, İstanbul Altın Borsası üyelerinin payı binde 3 oldu. BIST yönetimi, elindeki yüzde 41 hisse için üç farklı kategoride yatırımcılar ile görüşüyor.
"İkinci kategoride uluslararası takas ve saklama likidite sağlayıcılığı, piyasa yapıcılığı gibi konularda BIST'in küresel
finans ağında etkinliğini artıracak bir yatırım kuruluşu bir ya da konsorsiyum olacak. Üçüncü kategoride ise küresel
finans piyasalarında kanaat lideri fonksiyonu görecek, kurumsal yönetim, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve altyapı anlamında, Türkiye'nin ve BIST'ın A kategoride yer aldığını varlığı ile kanıtlayacak, uzun dönem yatırım yapan fonlardan bir tanesinden bahsediyoruz. Bunlar bazı ülkelerin ulusal varlık fonları, üniversite ya da vakıfların fonları ya da bazı sadece uzun dönemli yatırımlar yapan fonlar olabilir. Bazı isimler var ki onların bir varlıkta pozisyon alması o varlığın yatırım yapılabilir olduğu anlamına geliyor. Biz her üç kategoride de görüşme yaptık, ilk kategoride liste çok uzun değil, ikinci kategoride gelişmiş piyasalardaki bazı yatırım kuruluşları ile
görüştük, üçüncü kategoride de Asya, Amerika ve Avrupa'dan görüştüğümüz fonlar oldu."
Turhan Mayıs başında yaptığı açıklamada, stratejik ortaklık için Temmuz ayına kadar mutabakat zaptı imzalama noktasına gelmeyi hedeflediklerini belirtmiş; ortaklık konusunda Londra Borsası (LSE) , NYSE Euronext (NYSE) , Nasdaq , Alman Deutsche Boerse ve ABD'nin en büyük vadeli işlemler ve opsiyon borsası işletmecisi CME Group Inc. ile görüşmelerin sürdüğünü söylemişti. [ID:nL6N0DP2AT] Öte yandan, stratejik ortaklık ve bölgesel işbirliklerinin ardından 2015 sonundan itibaren BIST'ın halka arza hazır hale getirilmesinin planlandığı açıklanmıştı.
Üçüncü çeyrek sonunda ilk kategorideki seçimi sonuçlandıracaklarını söyleyen Turhan, "Ne kadarlık bir hissenin stratejik yatırımcıya gideceği pazarlıkta netleşecek, önce kiminle görüşeceğimiz karar verip onunla pazarlık yapacağız. Tamamen sözleşmenin şartlarına bağlı olacak, özellikle diğer gruplardaki ortaklıklar ortaklığın miktarı, oranından ziyade ortaklığın kendisi bir değer ifade ettiği için, ilk kategori daha önemli, dolayısıyla bir aralık vermek şu aşamada doğru olmaz, ancak bu ortaklığı anlamlı kılacak bir düzeyde olmasını ama diğer ortakların da yine anlamlı düzeyde BIST'de yer almasını önlemeyecek sınırda kalmasını hedefliyoruz" dedi.
BIST'a gelecek yeni ortakların hepsinin yönetimde yer almak istemeyebileceğini söyleyen Turhan, Türkiye ile aynı kategoride olup borsası halka açık olmayan bir ülke kalmadığını ve küresel piyasalarda ve Türkiye'deki son dönemde meydana gelen gelişmelerin görüşmeleri olumsuz etkilemediğini söyledi.
BIST'te teknolojik altyapı iyileştirmesinin stratejik ortakla yapılacağını ve 2015 yılının ilk çeyreği itibariyle tamamlanacağını belirten Turhan, "Bölgesel borsalar ağı oluşturup İstanbul'u bölgesel borsa ağının merkezi haline getirmeyi BIST'in küresel piyasalardaki merkezlerle entegre çalışacağı bir modeli kurmak istiyoruz, teknolojik dönüşümle bunu yapacağız 2015 sonuna kadar. BIST'te 2015 sonu itibariyle halka arz öncesi yapmamız gerekenleri bitireceğiz, 2016 ilk çeyrekten itibaren BIST halka hazır hale gelecek" diye konuştu.
ENERJİ BORSASI YIL SONUNDA
Enerji borsasının oluşturulması için yıl sonuna kadar bir şirket kuracaklarını söyleyen Turhan, "Bu şirkette TEİAŞ e BOTAŞ'ın kamuyu temsilen hissedar olarak yer alması gerekir, bu çok önemli. Biz kuracağımız piyasalarda sözleşmelerin fiziki teslimle sonuçlanmasını istiyoruz bu nedenle TEİAŞ ve BOTAŞ'ın yer alması önemli, geri kalan payın da BIST'in olması doğru olur, başlangıçta yabancı ortağa ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Turhan, BIST'in payının halka arz ya da başka yolla piyasaya açılması gerekeceğini belirterek, "Elektrik üreticilerinin, dağıtım ve ticaret yapanların temsilcilerinin yönetimde söz sahibi olmasının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Turhan, enerji borsası konusunda Nasdaq'ın işlettiği Nord Pool ve Deutsche Boerse'nin işlettiği EEX ile görüştüklerini ve bu borsaların know-how'ından yararlanacaklarını kaydetti.