<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBİST 100'ün Kasım performansı dudak ısırttırdı----

BİST 100'ün Kasım performansı dudak ısırttırdı

BİST 100'ün Kasım performansı dudak ısırttırdı
28 Kasım 2014 - 20:10 www.finansingundemi.com

BIST 100 endeksi, Kasım ayı genelinde yüzde 7,59 yükselerek, dünya genelinde en fazla kazanç sağlayan üçüncü gösterge endeks oldu

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Kasım'da dünyanın en çok yükselen üçüncü gösterge endeksi oldu. BIST 100 günü 31 Mayıs 2013 tarihinde 85.990 puan olan kapanışın üzerine çıkarak 86.168,66 puandan tamamladı.

BIST 100, özellikle OPEC'in üretim kotasını sabit bırakma kararının ardından petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün cari açık ve enflasyonda bir rahatlama sağlamasının da etkisiyle Kasım ayı genelinde yüzde 7.59  yükseldi. Böylece 93 borsa arasında en fazla yükseliş kaydeden üçüncü hisse senedi endeksi BIST 100 oldu. Ayı zirvede tamamlayan endeks ise yüzde 14.25 artış sağlayan Şanghay SE Bileşik Endeksi oldu.

BIST 100'deki yükselişin en önemli sebebi hiç şüphesiz varil başına 70 dolar seviyesine gerileyerek 4.5 yılın en düşüğünü gören petrol fiyatlarıydı.

Petrol, ABD’nin 30 yılın en yüksek petrol üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talep artışının yavaşladığına yönelik işaretler ile ayı piyasasına girmişti. Küresel gösterge olan Brent petrolü, 23 Haziran 2014'te varil başına 112.59 doları görmesinin ardından, küresel arz fazlası nedeniyle sürekli değer kaybederek, bugün 71.12 dolara kadar indi.

Dünya petrol üretiminin yaklaşık 3'te 1'ini yapan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) fiyatları yukarı çekmek için üretimde kesintiye gitmeyi tercih etmedi. Dün Viyana'da toplanan Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki 12 ülke, günlük 30 milyon varil üretimi değiştirmeme kararı aldı. Petrol fiyatları bu kararın ardından gerilemeyi sürdürdü. Türkiye'de düşen faiz oranlarının da BIST 100'deki yükselişte etkili olduğu belirtiliyor. BIST 100 Ekim ayında yüzde 11.75 yükselerek ayı dünya genelinde zirvede tamamlamıştı.

BIST 100'deki rallinin bir diğer sebebi de, geçen Cuma gelen Standard & Poor’s'un (S&P) kredi notunu ve görünümü değiştirmeme kararı oldu. S&P Türkiye’nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit ederken, Türkiye'nin bu yılki gayri safi yurtiçi hasıla performansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtti. Açıklamada ayrıca "Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık döviz pozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Analistler, düşen petrol fiyatlarının cari açık ve enflasyon taraflarında, dolardaki gerileyişin de sürmesi halinde Türkiye için olumlu katkı yapacağını belirtiyor.

BloombergHT'ye konuşan ekonomist Arda Tunca bu durumu "Fiyatların 65 dolara kadar gerileyebileceği yönündeki yorumlara katılıyorum. Türkiye açısından ise doların da yardımı olursa, enflasyon tarafında elimizi rahatlatacaktır" dedi.

Şanghay SE Bileşik Endeksi'ndeki yükseliş ise Çin'in 2012'den bu yana ilk kez faiz indirimi yapması ve 1990'dan bu yana en düşük büyümeye yaklaşan ekonomiyi desteklemek için daha ileri adımların atılmasının beklenmesi ile açıklanıyor. Endeksteki yükselişin bir diğer nedeninin de, Şanghay ile Hong Kong borsaları arasındaki bağlantının 17 Kasım'da hayata geçmesi olduğu belirtiliyor. Yabancı yatırımcılar bu bağlantı sayesinde Çin’in 4.2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına erişim sağlamaya başlamıştı.

Kasım'da dünyada en çok yükselen ikinci hisse senedi endeksi ise yüzde 7.85'lik kazanç ile Mısır'ın EGX 30 Endeksi oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)