Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Global arenada şirket satın alma ve birleme iştahı son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst& Young (EY) tarafından yıllık olarak hazırlanan “Küresel Sermaye Güven Barometresi” başlıklı raporu şirket satınalma ve birleşmelerinin Brexit, ticaret savaşları endişeleriyle düştüğünü ortaya koyuyor.
Araştırmaya katılan 45 farklı ülkeden 2 bin 600 üst düzey yöneticinin yüzde 46’sı önümüzdeki yıl içinde şirket birleşme veya satın almasına olumlu bakıyor. Ancak bu rakam geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüşe işaret ediyor.
Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firmalarından Ernst&Young’ın anketine katılan yöneticilerin büyük bir çoğunluğu gelecek yıl boyunca satınalma ve birleşme faaliyetlerinin önündeki en büyük risk olarak düzenleme ve jeopolitik belirsizliği görüyor.
Ernst&Young küresel faaliyetler masası başkan yardımcısı Steve Krouskos ,“Sermaye Güven Endeksi” raporuna ilişkin gönderdiği yazılı açıklamada, “Jeopolitik gelişmeler, dünya ticareti ve gümrük tarifeleri üzerindeki belirsizlikler nihayetinde bazı anlaşma yapıcıların duraklama düğmesine basmasına neden oldu “ifadelerini kullanıyor. Ve ekliyor: “2018’in ilk yarısında bilançoların beklentilerin üstünde gelmesi ve anlaşmalar için yadsınamaz stratejik zorunluluğa rağmen bu yıl şirket satınalma ve birleşme faaliyetlerinin başlangıca oranla daha zayıf bitmesini bekliyoruz."
Mega anlaşmaların adresi ABD oldu
Küresel satınalma ve birleşme faaliyetlerinde ilk sırada ABD yer alırken onu İngiltere izledi. Global bazda şirketler ticaret ve gümrük tarifeleri konusundaki çatışmaların yolaçtığı zararı hafifletmek için çaba sarf ediyor. EY anketine katılan şirket yöneticlerinin yüzde yirmisi Brexit’e rağmen İngiltere’yi fırsatlara açık bir yer olarak görüyor. Satınalma ve birleşme faaliyetlerinde İngiltere’yi sırasıyla Kanada, Almanya ve Fransa izledi.
ABD’li medya devi Comcast’in İngiliz Sky’ı satın almasının yanında Amerikalı şirketlerin İngiliz firmalarına yönelik öne çıkan devralma anlaşmaları arasında Coca-Cola’nın 5.1 milyar dolar karşılığında kahve zinciri Costa’yı ve Apple’ın 400 milyon dolarla müzik platformu Shazam’ı satın alması yer alıyor.
Dev pazarlıklara siyasi belirsizlik freni
Bu yıl şirket satın alma ve birleşmelerinde mega fırsatlar açısından dikkate değer bir yıl olarak başladı. Alman ilaç devi Bayer, 2018’in başlarında ABD tarım firması Monsanto’yu satın almak için 63 milyar dolarlık anlaşmayı sonlandırmayı başardı. Amerikan medya titanı Disney ve Comcast arasında Twenty-First Century Fox’u satın almak adına ateşli bir teklif savaşı yaşandı. Ve sonunda dünyanın en büyük medya ve eğlence şirketlerinden The Walt Disney Company, yapımcılık ve dağıtım medya şirketi 21st Century Fox’u satın almak için 71,3 milyar dolara anlaşmaya vardı. NBC kanalının sahibi Comcast Group ise İngiliz rakibi Sky için kesenin ağzını açarak 40 milyar doları gözden çıkardı. Ancak yıla hızlı bir giriş yapan pazarlıklar Ernst&Young’a göre siyasi belirsizlikler nedeniyle fren yaptı. Tüm bu olumsuzluğa rağmen temel öğeler sağlam kalırken, şirket yöneticilerinin yüzde 90’ı piyasalarda iyileşmeyi bekliyor.(Aydın Şahinalp/Dunya)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.